ساده ترین دستور پخت شله مشهدی
شله مشهدی یکی از غذاهای خوشمزه و البته اصیل ایرانی است. این غذا برای اولینبار در استان خراسان طبخ شده و امروزه در تمام شهرهای ایران طرفدار دارد. معمولا در این غذا از حبوبات زیاد و متنوعی استفاده میشود به همین دلیل خواص زیادی دارد.
در این مقاله قرار است به روش درستکردن شله مشهدی به سادهترین شکل ممکن بپردازیم؛ بنابراین اگر شما نیز دوست دارید تا این غذای خوشمزه را یاد بگیرید و در خانه آن را درست کنید تبا مجله آشپزی راستین شاندیز همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه شله مشهدی
موادی که برای درستکردن شله مشهدی نیاز دارید، بهسادگی قابلدسترس است و شما میتوانید بهراحتی آنها را فراهم کنید. همچنین هزینه تهیه این غذا معقول است و یک انتخاب خوب برای سفرههای افطار و نذری خواهد بود.
در جدول زیر مواد لازم برای تهیه شله مشهدی برای ۶ نفر قید شده است که بر حسب نفرات خودتان میتوانید اندازهها و مقادیر را تغییر دهید.
مواد اولیه |
مقدار موردنیاز |
گوشت گوساله یا گوسفند |
۵۰۰ گرم |
لوبیا سفید |
۲/۱ پیمانه |
لوبیا چیتی |
۲/۱ پیمانه |
نخود |
۲/۱ پیمانه |
عدس |
۲/۱ پیمانه |
ماش |
۲/۱ پیمانه |
برنج نیم دانه |
۲/۱ پیمانه |
بلغور گندم |
یک پیمانه |
پودر جوز هندی |
۲/۱ قاشق مرباخوری |
پودر دارچین |
۲/۱ قاشق مرباخوری |
زردچوبه |
به میزان لازم |
نمک و فلفل |
به میزان لازم |
پودر زنجبیل |
۲/۱ قاشق مرباخوری |
روغن مایع |
به میزان لازم |
طرز تهیه شله مشهدی بهصورت مرحلهبهمرحله
در ادامه به روش درستکردن شله مشهدی بهصورت مرحلهبهمرحله پرداختهایم. با استفاده از این روش میتوانید شله مشهدی را با طعمی جذاب و بینظیر درست کنید و همیشه طعم آن را به یاد داشته باشید.
-
مرحلهی اول: اولین قدم برای درستکردن شله مشهدی این است که یک ظرف بزرگ و جا دار را انتخاب کنید و تمام حبوبات شامل نخود، لوبیا، ماش و عدس را درون ظرف بریزید.
-
مرحلهی دوم: حالا درون ظرف به میزان کافی آب بریزید و اجازه دهید تا حبوبات به مدت ۲۴ ساعت درون آب بمانند تا نفخ آنها گرفته شود و سبب دلدرد نشود. دقت داشته باشید که سطح آب درون ظرف باید طوری باشد که کاملا روی حبوبات را بپوشاند.
-
مرحلهی سوم: بهتر است اگر قصد درستکردن شله مشهدی را دارید، از شب قبل حبوبات را خیس کنید و حتما در طول مدت خیس خوردن، حدودا ۲ تا ۳ بار آب درون ظرف را عوض کنید.
-
مرحلهی چهارم: زمانی که خواستید به سراغ درستکردن شله مشهدی بروید، حبوبات را بهخوبی بشویید و اجازه دهید تا در آبکش بمانند و به سراغ انتخاب ظرف مناسب برای تهیه این غذا بروید.
-
مرحلهی پنجم: بهتر است تا یک قابلمه بزرگ و جادار را انتخاب کنید تا فضای کافی برای پخت حبوبات و شله وجود داشته باشد. در ادامه یک پیاز را برداشته و بهخوبی بشویید و پوست بگیرد.
-
مرحلهی ششم: با استفاده از یک تخته و چاقوی تیز، پیاز را بهصورت حلقهای خردکرده و درون قابلمه بریزید. همچنین گوشت گوساله را نیز به قابلمه اضافه کرده و به میزان کافی روی آن، آب بریزید. سطح آب باید در حدی باشد که روی گوشت را کاملا بگیرد!
-
مرحلهی هفتم: زیر قابلمه را روشن کرده و شعله را روی ملایم قرار دهید و بگذارید تا گوشت بهآرامی شروع به پخت کند. برای این که طعم گوشت بهتر شود و مزهی خامی آن گرفته شود، میتوانید در این مرحله مقداری نمک، فلفل و همچنین زردچوبه به قابلمه اضافه کنید.
-
مرحلهی هشتم: درب قابلمه را ببندید و اجازه دهید تا گوشت به مدت ۳ ساعت بپزد و کاملا بافت آن نرم شود.
-
مرحلهی نهم: در طول مدتی که گوشت در حال پخت است، برنج نیم دانه و گندم را در یک کاسه جداگانه بریزید و به کاسه آب اضافه کنید و بگذارید تا مدتی که گوشت در حال پخت است، این دو نیز خیس بخورند.
-
مرحلهی دهم: در ادامه و پس از گذشت مدتزمان لازم، وقتی که گوشت کاملا پخت، آن را از قابلمه خارج کنید و اجازه دهید تا خنک شود.
-
مرحلهی یازدهم: بعد از خنک شدن گوشت از یک چنگال کمک بگیرید و با استفاده از آن بافت گوشت را از هم جدا و بهاصطلاح ریشریش کنید. بعد از اتمام این مرحله باید به سراغ مراحل پخت بروید.
-
مرحلهی دوازدهم: تمام حبوبات را درون قابلمه بریزید و مجددا به آنها، آب اضافه کنید و سپس قابلمه را روی حرارت متوسط قرار دهید و بگذارید تا حبوبات کاملا بپزند و نرم شوند.
-
مرحلهی سیزدهم: بعد از پخت حبوبات، آنها را آبکش کنید و سپس اجازه دهید تا آب اضافهشان خارج شود. در ادامه حبوبات را مجددا درون یک قابلمه بریزید و با کمک یک گوشتکوب آنها را بکوبید تا کاملا له شود.
-
مرحلهی چهاردهم: در ادامه باید گوشت ریشریش شده را به حبوبات له شده اضافه و با کمک یک قاشق بهخوبی هم بزنید تا تمام مواد با یکدیگر مخلوط شوند.
-
مرحلهی پانزدهم: حالا نوبت به برنج نیم دانه و بلغور گندم میرسد. در ادامه باید برنج نیم دانه و بلغور گندم را درون آبکش بریزید تا آب آنها خارج شود و در نهایت به قابلمه اضافه کنید و با سایر مواد هم بزنید تا مخلوط شوند.
-
مرحلهی شانزدهم: بعدازاین که تمام مواد را درون قابلمه ریختید باید مقداری آب نیز به قابلمه اضافه کنید و مجددا روی حرارت ملایم قرار دهید و بگذارید تا تمام مواد بهخوبی بپزند و کاملا نرم و له شوند.
-
مرحلهی هفدهم: دقت داشته باشید که مدت پخت شله مشهدی در حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت است و در طول این مدت باید مداوم آن را هم بزنید تا ته نگیرد و نسوزد!
-
مرحلهی هجدهم: در دقایق انتهایی پخت باید دارچین، نمک، فلفل سیاه، پودر زنجبیل، پودر جوز هندی و همچنین مقداری روغن مایع را به آن اضافه کنید و بهخوبی هم بزنید تا تمام ادویهها به خورد آش بروند و طعم آنها در آش پخش شود.
-
مرحلهی نوزدهم: زمانی که آش شما حالت کشداری پیدا کرد متوجه میشوید که آماده شده است و میتوانید آن را در ظرف مورد نظرتان ریخته و نوش جان کنید. برای تزیین شله مشهدی میتوانید از قیمه استفاده و مقداری از آن را روی شله بریزید و در نهایت نوش جان کنید!
نکات مهم در تهیه و درستکردن شله مشهدی
درست است که پختن شله مشهدی بسیار ساده است و زحمت زیادی ندارد؛ اما برای این که بتوانید آن را به شکل بهتر و همراه با طعم بهتری درست کنید، نکات و ترفندهایی وجود دارد که باید آنها را بدانید و رعایت کنید. در ادامه به برخی از این نکات اشاره کردهایم:
-
بهترین نوع گوشت برای درستکردن شله مشهدی، گوشت راسته گوساله یا گوسفندی است. اگر این نوع گوشت را در دسترس نداشتید و خواستید تا از گوشت گردن یا هر قسمت دیگری استفاده کنید، باید حتما دقت داشته باشید که گوشت بدون استخوان باشد.
-
اگر دوست دارید تا طعم آش شما لذیذتر باشد، میتوانید به گوشت مورداستفادهکمی دنبه گوسفند هم اضافه کرده تا همراه آن بپزد. با این کار طعم بهتری را احساس خواهید کرد؛ اما اگر میخواهید تا دنبه در غا مشخص نباشد، میتوانید با گوشتکوب برقی یا غذاساز آن را کاملا له کنید.
-
ازآنجاییکه در تهیه شله مشهدی از بلغور گندم استفاده میشود، این موضوع سبب میشود تا بهسرعت ته بگیرد و اگر این اتفاق رخ دهد یک طعم سوختگی در غذا احساس خواهد شد. برای جلوگیری از بروز این اتفاق مرتبا شله را هم بزنید.
-
هم زدن بیشتر شله مشهدی باعث میشود تا بیشتر جا بیفتد و همچنین طعم آن بهتر شود. جدا از آن حالت کشدارتری را در بافت آش ایجاد میکند.
-
دقت داشته باشید که حتما ادویه شله مشهدیرا در زمانهای پایانی پخت و قبل از این که بخواهید زیر شله را خاموش کنید به قابلمه بیفزایید.
-
بهعنوان نکته آخر نیز باید اضافه کرد که در هر مرحله از پخت شله، اگر احساس کردید که آب آن کم است برای رفع این مشکل کافی است مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.