استان لرستان یکی از استانهای غربی کشور است که طعم غذاهای این منطقه میتواند خشنودی بسیاری را برای شما بههمراه داشته باشد. مردم خونگرم و طعم غذاهای بینظیر این منطقه، سفر شما را بهیاد ماندنیتر خواهد کرد. در سفر خود به این استان زیبا و سرسبز، امتحان کردن غذاهای مختلف این منطقه را بهخاطر بسپارید.
کباب بروجرد
کبابها آن دسته از غذاهای پرطرفدار ایرانی است که در جای جای این کشور پهناور به روشهای گوناگون تهیه میشود. یکی از انواع کبابهای ایرانی خوش طعم، کباب بروجرد است که متعلق به استان لرستان بهویژه شهر زیبای بروجرد است. کباب بروجرد که ظاهری شبیه همان کباب کوبیدهٔ معروف دارد، از گوشت سر دستی گوسفندی تهیه شده و تنها تفاوت آن با کوبیدهٔ معروف، شیوهٔ طبخ و استفاده از ادویههای محلی است. هرچند که کباب بروجرد بسیار شبیه کباب کوبیده است اما طعم بینظیری داشته و بسیار پرطرفدار است.
آش شله ماش
ایرانیها، در تهیهٔ آش بسیار خلاق بوده و در تهیهٔ آن با دست باز عمل میکنند، بههمین دلیل، آشهای ایرانی بسیار متنوع بوده و به روشهای مختلفی طبخ میشود. یکی از لذیذترین آشهایی که میتوانید امتحان کنید، آش شله ماش است که در لیست غذاهای محلی بجنورد هم به چشم میخورد، البته با طرز پختی متفاوت. این آش محلی لری که طبخ آسانی داشته، یک غذای محبوب در میان اهالی استان لرستان است. در تهیهٔ این آش سنتی لری از برنج، ماش، ترهکوهی محلی، پیاز و روغن دنبه، پودر کنجد و ادویههای محلی استفاده میشود. آش شله ماش، در وعدههای مختلف تهیه شده اما میتواند بهعنوان یک صبحانهٔ مقوی و پرخاصیت نیز استفاده شود. آشهای محلی ایرانی در لیست ۵۰ غذای برتر ایرانی جای گرفته اند.
کوفته نخودچی
یکی از انواع غذاهای محلی ایرانی، کوفته است. کوفتهها انواع مختلفی دارند و با مواد متنوعی تهیه میشوند. یکی از انواع کوفتههای ایرانی، کوفته نخودچی است. کوفته نخودچی که یک غذای سنتی استان لرستان است که دستور خاص خود را داشته و با مواد محلی این منطقه تهیه میشود. در تهیهٔ این غذای سنتی لری از گوشت گوساله خرد شده، سبزیهای معطر محلی، رب گوجه و زعفران، ادویهها و روغن محلی و در نهایت آرد نخودچی استفاده میشود. استفاده از آرد نخودچی در این ترکیب، نام کوفته نخودچی را به این غذا بخشیده است. کوفته نخودچی در بین غذاهای محلی یزد هم حضور دارد و با روشی مشابه تهیه میشود.
خورش سیب
همانطور که میدانید خورشها، بخش اعظمی از غذاهای ایرانی را تشکیل میدهند و بههمیندلیل، تنوع بالایی را در این نوع غذا میتوان مشاهده کرد. در تهیهٔ خورش سیب، از گوشت ران گوسفندی، سیب درختی تکه شده، برگ بو، شیرهٔ انگور و شیرهٔ خرما، نشاستهٔ ذرت و ادویههای مورد نیاز است. خورشت سیب، یک وعدهٔ غذایی کامل است که بهدلیل وجود مواد مغذی در آن، بیشتر آن را بهعنوان سحری نیز استفاده میکنند.
خورش قلیه ترش
خورشهای ایرانی در طعم و رنگ متفاوت تهیه شده و با مواد مختلفی طبخ میشوند. خورش قلیه ترش یکی از اصیلترین خورشتهای ایرانی است که خاستگاه آن به استان لرستان باز میگردد. برای تهیهٔ قلیهٔ ترش و خوشمزهٔ لری، نیاز به پیازهای نگینی خرد شده که در روغن محلی تفت داده میشوند، بههمراه ادویههای محلی است. گوشت گوسفندی، رب انار، آب انار و تمر هندی محلی نیز در این خورشت قلیه، نقش اصلی را ایفا میکنند. این خورشت ترش سنتی، یکی از خورشتهای خوشطعم محلی است که برای افرادی که به غذاهای ترش علاقه دارند، میتواند یک گزینهٔ عالی باشد.
سُغدو
سغدو که یکی از غذاهای محلی استان لرستان است یک غذای محبوب در این ناحیه بهشمار میآید. سغدو در اصل همان دلمهٔ سیرابی است که بیشتر در استان خرمآباد تهیه میشود. برای پخت این غذا از سیرابی گوسفند، برنج، آلو خشک(یا بخارا)، روغن، آب و ادویههای مختلف استفاده میشود. شیوهٔ پخت این غذا به این صورت است که برنج به اندازهٔ لازم را با آب و روغن و مواد دیگری چون آلو خشک یا بخارا خیس خورده مخلوط کرده و داخل سیرابی تمیز شده(شکمبه گوسفند یا گاو) ریخته و با نخ و سوزن آن را میدوزند. طعم این غذای سنتی بهدلیل استفاده از ادویههای محلی بسیار لذیذ بوده و به امتحان کردن آن حتی برای یک بار میارزد.
آش کلونک
همانطور که پیشتر گفتیم، آشها طیف وسیعی داشته و در سفرههای ایرانی، نقش بسیار زیادی ایفا میکند. در میان انواع آشهای مختلف آشهای سنتی که در مناطق مختلف تهیه میشود نیز جایگاه ویژهایی دارند. یکی از این انواع آشهای محلی، آش کلونک است. آش کلونک که بهطور خاص ویژهٔ استان الیگودرز است از سبزیهای محلی این منطقه تهیه شده و بسیار خوشطعم است. سبزی این آش که بهصورت خودرو در مناطق کوهستانی این استان میروید بیشتر در فصل بهار یافت میشود و بههمین دلیل این آش، یک آش فصلی بوده و بیشتر در فصل بهار تهیه میشود.
آش ترخینه
یکی دیگر از انواع آشهای محلی، آش ترخینه است. آش ترخینه که بیشتر بهعنوان آش کشکینه نیز شناخته میشود، از جمله آشهای محلی استان لرستان است. آش ترخینه از ترکیب گندم و کشک تهیه شده و بهدلیل وجود کشک در آن بسیار پرخاصیت است. مواد دیگری که در این غذا استفاده میشود شامل این نخود، لوبیا، عدس، سبزی آش، پیاز داغ، نعناع داغ، ادویه و کشگینه (بلغور گندم، کشک و سبزی معطر کوهی) است. مردم لرستان بلغور گندم را به همراه کشک و سبزی میپزند و کشگینه را تهیه میکنند.
آش دنورو
یکی دیگر از انواع آشهای محلی ایرانی، آش دنورو است. آش دنورو که یک آش سنتی لری است بیشتر بهعنوان شادی و میمنت روییدن دندان بچهها در لرستان پخته میشود. میتوان گفت که این آش محلی لری یک غذایی آیینی است که در پخت آن از نخود، لوبیا، عدس، باقلا و گندم استفاده میشود.
آش گوشت خرم آباد
آش گوشت یکی از انواع آشهای محلی استان لرستان است و غذای مورد علاقهٔ بسیاری از افراد این ناحیه بهشمار میآید. آش گوشت که به زیربرنجی نیز معروف است از جمله غذاهای رسمی لرستان است که بیشتر در مراسمات مذهبی و سنتی و جشنهای عروسی تهیه میشود. سرو آش گوشت لری نیز آداب خاص خود را دارد و بهاین صورت است که غذا در سینیهای بزرگ که معمولا برای هر سه نفر است سرو شده و افراد بهصورت گرد دور آن حلقه میزنند.
آش ورکواز
همانطور که پیشتر گفتیم، آشهای ایرانی بسیار متنوع هستند و در هر استانی به شیوهٔ مختلف تهیه میشوند. آش ورکواز نیز یکی از انواع آشهای محلی است که ویژهٔ استان لرستان بوده و در میان افراد بومی این منطقه، بسیار محبوب است. آش ورکواز از گیاهی به همین نام تهیه میشود. گیاه ورکواز یکی از انواع ترههای کوهی است که بهصورت خودرو در بهار و در دامنههای زاگرس میروید. از دیگر مواد تشکیل دهندهٔ این آش محلی، اسفناج، بلغور گندم، عدس، برنج و ادویههای محلی هستند. گاهی روغن حیوانی نیز به ترکیب این آش اضافه میشود که طعم خاصی را به آن میبخشد.
آش پرشکه
آش پرشکه که از آشهای محلی استان لرستان است که بیشتر در فصلهای سرد سال طبخ شده و یک آش محلی ویژهٔ سرما خوردگی است. در تهیهٔ این آش محلی از عدس، سبزی بلوک، آرد گندم، کشک، نمک و ادویه استفاده میشود. اهالی استان لرستان استفاده از این آش را برای سرماخوردگی بسیار مفید میدانند.
آش کاردین
آش کاردین یا آش کارده، یکی از انواع آشهای محلی نواحی جنوب غربی ایران است که خاستگاه آن بیشتر به استان لرستان باز میگردد. آش کاردین در نواحی مختلف به نامهای مختلی شناخته میشود اما مواد اولیهٔ مشترکی دارد. آش کاردین با موادی همچون سبزی کارده، برنج نیمدانه، آرد گندم، دوغ ترش و ادویههای محلی تهیه میشود. سبزی کارده از مواد اصلی این آش بوده که یک سبزی مخصوص کوهی است که در مناطق گرم روییده و برگهای پهن دارد. گیاه کارده را خرد میکنند و در آب و گندم و جو و برنج نیمکوب (و یا آبلیمو و نان خرده) خیس میکنند، تا کم کم ترش شود سپس آن را طبخ میکنند.
استان لرستان یکی از استانهای زیبای کشور ایران است که مردم نجیب و خونگرمی دارد. اگر دوست دارید به همراه خانواده تان به سفر بروید، این استان زیبا را همراه غذاهای محلی این منطقه به شما توصیه میکنیم. غذاهای بینظیر این منطقه و مردم مهماننواز این استان، یک سفر بهیاد ماندنی را برای شما به ارمغان میآورد.