استان همدان، یکی از اصیلترین و قدیمیترین استانهای ایران است که قدمت فرهنگی غنی دارد. استان همدان، به ویژه دارای غذاهای محلی ویژهٔ خود است. از جمله غذاهای معروف همدانی را میتوان آبگوشت کلم قمری، آش گوجهفرنگی همدان، غوره بادمجان همدانی، کباب سرداشی همدان، آش شل پتله همدانی، حلوا زرده همدانی، آبگوشت یخنی همدان درنظر گرفت. حتی اگر سفر کوتاهی به این استان داشتید، از امتحان کردن طعم غذاهای مختلف این منطقه غافل نشوید.
آبگوشت کلم قمری
غذای آبگوشتی، از گذشته تا کنون، یکی از غذاهای اصلی در میان ایرانیان بوده است. تهیه آبگوشت در هر منطقهای با منطقه دیگر تفاوت داشته و به شیوههای مختلف طبخ میشود. یکی از انواع مختلف آبگوشتهای ایرانی، آبگوشت کلم قمری همدانی است. این غذا که طبخ آسانی دارد، بسیار مقوی بوده و در بیشتر سفرهها یافت میشود. در تهیۀ این غذا از کلم قمری، گوشت گوسفندی، عدس، پیاز، نعنا داغ، زردچوبه، فلفل و سیر داغ استفاده میشود. حضور کلم قمری و کشک در این غذا، آن را به یک منبع غنی از کلسیم تبدیل میکند که به ویژه برای افرادی که سن و سال بیشتری دارند میتواند مفید باشد. حضور گوشت و نخود نیز موجب افزایش پروتئین در این غذا میشود که ارزش غذایی آن را افزایش میدهد. در تهیۀ این غذا، انتخاب کلم قمری، بسیار اهمیت دارد به طوری که کلم باید ترد، نرم و بدون الیاف، سفت و خشک باشد. بهعنوان یک آبگوشت خاص، این غذای محلی همدانی میتواند برای شما بسیار جالب و هیجانانگیز باشد. امیدواریم از خوردن آن لذت ببرید.
آش گوجهفرنگی همدان
آشها از گذشته تاکنون یکی از غذاهای اصیل، خوشمزه و سالم ایرانی بوده که در مناطق مختلف با مواد گوناگون تهیه میشده است. آش گوجهفرنگی همدانی، یکی از انواع آشهای محلی است که هم طبخ آسانی دارد هم میتواند بهعنوان یک وعده غذای اصلی در نظر گرفته شود. مواد اصلی این آش محلی همدانی، سبزی تازه شامل نعناع جعفری و تره، گوجه فرنگی تازه و ترش محلی، لپه و ادویههای محلی است. شاید تعجب کنید که در این آش بهجای حبوبات اصلی آشهای رایج از لپه استفاده میکنند، اما استفاده از لپه طعم خوشایندی را در این غذای محلی ایجاد میکند. آش گوجه فرنگی همدانی یک آش رایج در میان افراد محلی این منطقه است و در بسیاری از سفرههای شهروندان این منطقه یافت میشود.
خورش غوره بادمجان همدانی
همانطور که میدانید، در سفرههای ایرانی، انواع مختلفی از خورشتها را مشاهده میکنیم. خورشتهای ایرانی در انواع مختلف و با مواد گوناگون تهیه میشوند و در وعدههای غذایی ایرانیها، نقش اصلی را بهدست میآورند. خورشت غوره بادمجان همدانی، یکی از انواع خورشتهای محلی است که ویژه استان همدان است که در میان سفرههای مردم همدانی جایگاه خاص خود را دارد. با فرا رسیدن فصل تابستان و آمدن غورههای تازه، یکی از غذاهای دلچسبی که در استان همدان به وفور پخت می شود، خورش بادمجان است. به دلیل استفاده از غوره در محتویات این خورشت محلی، خورشت، طعم ترشی به خود میگیرد. برای افرادی که دوستدار مزههای ترش هستند، این غذای سنتی همدانی، میتواند یک گزینۀ عالی باشد. این خورشت محلی همدانی، با استفاده از بادمجان، غوره، پیاز، گوجهفرنگی، نمک، ادویه، مرغ، فلفل، زردچوبه، گوشت چرخکرده و رب گوجهفرنگی تهیه میشود و یک غذای رایج بهشمار میآید. استفاده از بادمجان در دستور پخت بسیاری از غذاها مثل تهیه بادمجان شکم پر ترکی قرار دارد.
کباب سرداشی همدان
در میان انبوه غذاهای مختلف ایرانی، کبابها از جمله غذاهای پرطرفدار ایرانی است که از کوچک و بزرگ، همۀ افراد از طرفداران ویژۀ آن هستند. یکی از انواع کبابهای محلی ایرانی، کباب سرداشی همدانی است. کباب سرداشی، یکی از غذاهای سنتی استان همدان است که البته شباهت زیادی به کباب تابهای معروف دارد. ریشۀ نامگذاری این غذا به زمانهای بسیار دور باز میگردد. زمانی که افراد لوازم طبخ کباب را بهصورت امروزی نداشتند و مایۀ کباب را در خانه آماده کرده و سپس آن را به نانواییهای سنگکی میبردند تا برایشان داخل تنور یا همان «سرِداش» بپزند. البته امروزه دیگر برای تهیۀ کباب سرداشی نیاز به طی کردن این مراحل دشوار نیازی نیست و بهسادگی میتوان این غذا را در فر تهیه کرد. تفاوت اصلی کباب سرداشی همدانی با کباب تابهای رایج، استفاده از سیبزمینی در مواد اولیه این غذا و نحوۀ پخت آن داخل فر یا ماهیتابه است. مواد لازم برای طبخ این غذای محلی همدانی، گوشت گوسفند، پیاز، سیب زمینی، فلفل سبز، گوجه فرنگی ، نمک، فلفل و ادویه بوده و با ترکیب این مواد با یکدیگر غذای لذیذی را برای شما به ارمغان میآورد.
آش شل پتله همدانی
همانطور که پیشتر گفتیم، آشها از گذشته تاکنون یکی از غذاهای اصیل، خوشمزه و سالم ایرانی بوده که به شیوههای مختلف تهیه میشده است. آش شل پتله همدان که در میان افراد غیربومی همدانی نیز بسیار مشهور است تنها یکی از آش های معروف استان همدان است که البته در بیشتر سفرههای مردم همدانی میتوان آن را دید. در تهیۀ این آش محلی، از سبزی آش تازه، بلغور، عدس، گوشت استخوان دار استفاده میشوذد.
حلوا زرده همدانی
دسرها یکی از انواع خوراکیهای سفرههای ایرانی هستند که در انواع مختلف تهیه میشود و در وعدههای مختلف میتوان از آن استفاده کرد. یکی از انواع دسرهای ایرانی، حلوا است. حلوا یکی از دسرهای محبوب ایرانیان است که چه یک فرد بزرگسال باشید چه یک کودک کوچک، حلوا را با جان و دل میل میکنید و همواره بهدنبال خوردن کمی بیشتر از آن هستید. یکی از انواع حلواهای ایرانی، حلوا زردۀ همدانی است که از جمله دسرهای محلی شهر همدان است که طرفداران بسیاری دارد. حلوا زرده را همدانی ها به عنوان دسر تهیه میکنند و بیشتر یک سوغاتی از این شهر زیبا درنظر میگیرند. علت نامگذاری این دسر به حلوا زرده، به دلیل وجود زردۀ تخم مرغ در آن است. حلوا زرده از نظر شکل ظاهری شبیه به فرنی است ولی کمی سفتتر از فرنی میباشد و به رنگ زرد مایل به نارنجی است. حلوا زرده، یکی از خوردنیهای اصلی بهویژه در ماه رمضان، سر سفره افطاراست. به دلیل وجود مواد مقوی در آن، میتوان حلوا زرده را یک وعدۀ غذایی مفید در نظر گرفت. مواد موجود در حلوا زرده، زرده تخم مرغ، شکر آسیاب شده، گلاب،کره آب شده و زعفران است.
آبگوشت یخنی همدان
آبگوشت از گذشته تاکنون یکی از غذاهای اصیل، خوشمزه و سالم ایرانی بوده که طرفداران زیادی داشته و دارد. آبگوشت یخنی یکی از خوراکهای سنتی استان همدان است که البته نام این غذای خوشمزۀ محلی را میتوان در سایر استانها مثل غذاهای محلی قم نیز مشاهده کرد. مواد این آبگوشت را پیاز، گوشت، لیمو عمانی، سیبزمینی و گوجه فرنگی تشکیل میدهد. آبگوشت یخنی یکی از معروفترین غذاهای محلی است که بیشتر در مجالس مختلف تهیه میشود و بیشتر آن را بهعنوان یک غذای محلی میشناسند.
غذاهای محلی همدانی، شاید در نگاه اول طعمهای تازهای داشته باشد، اما تقریبا با هر سلیقهای سازگاری دارد و کمتر کسی پیدا میشود که غذاهای محلی این شهر را دوست نداشته باشد. امیدواریم که در سفر به این شهر زیبا، از امتحان کردن غذاهای مختلف محلی این منطقه غافل نشوید و نهایت استفاده را ببرید.