دانستنی های قارچ خوراکی
هزاران سال است که مردم قارچها را به صورت دارو و غذا و به عنوان یک منبع پروتئین مصرف میکنند و به عنوان یک منبع پروتئین اما آیا قارچها میتوانند جایگاه موثری در تامین پروتئین مورد نیاز ما داشته باشند؟
قارچها با میزان پروتئینی که در خود دارند، قابلیت هضم، کیفیت غذایی، اقتصادی بودن، شرایط مناسب کشت و صنعتهای بزرگ پرورش قارچ خوراکی و دارویی و افزایش جمعیت دنیا میتوانند نقش موثری در تغذیه و تامین پروتئین مورد نیاز افراد ایفا کنند.
در این مقاله از مجله علمی راستین شاندیز بیشتر با این ماده غذایی آشنا می شویم .
تنوع بسیار زیادی در انواع قارچ خوراکی و غیر خوراکی وجود دارد اما اصولا قارچ یک شمشمیر دو لبه محسوب میشود! اگر برای شما سوال است که چرا چنین تعبیری را برای انواع قارچها به کار بردهایم، به سم موجود در بعضی از انواع قارچها اشاره میکنیم که می تواند در عرض 2-3 روز و حتی کمتر، انسان را از پا درآورد و منجر به مرگ او بشود.
قارچهایی که بسیار زیبا هستد و توجه انسان را در طبیعت به خود جلب میکند، میتواند سمی باشد و برای سلامت بدن انسان به شدت مضر.
در عین حال، بعضی از انواع قارچ های خوراکی هستند که علاوه بر طعم لذیذ و روشهای مختلفی که برای خوردن آن وجود دارد، از جهت خاصیتی که برای بدن دارند بسیار مورد توجه هستند. بسیاری از غذاهای سالم و حتی فستفودی که برای بدن ضرر دارند نیز در مواد اولیه خود انواع قارچ را به کار میبرند.
انواع قارچ خوراکی و ویژگیهای آن
1- قارچ دکمهای
2- قارچ صدفی
3- قارچ شیتاگه (قارچ جنگلی)
4- قارچ کوپرینوس (مرد پشمالو)
5- قارچ قیفی
1- قارچ دکمهای
از جمله پرمصرف ترین قارچ های خوراکی می توان به قارچ دکمه ای سفید و قارچ صدفی اشاره کرد. خاصیت درمانی قارچ دکمه ای سفید بسیار است قارچ خوراکی نامش در زبان فارسی سماروغ است و در زبان فارسی قدیم به آن (چترمار) نیز می گفتند، اما ریشه اصلی آن یک کلمه انگلیسی و یونانی است. این موجود زنده ساپروفیت است یعنی کلروفیل (سبزینه) ندارد و برای رشد و تکامل مواد مغذی و مورد نیازش را از جانداران مرده و درحال فساد جذب می کند.
برخی خواص قارچ دکمه ای
-
تنظیم کننده ی کلسترول خون
-
درمان کم خونی
-
خاصیت روشن کننده پوست
-
درمان ریزش مو
2- قارچ صدفی
قارچ های صدفی خوراکی های عالی هستند که اغلب در هر جای دنیا پیدا می شوند. این گونه از قارچ ها یکی از راحت ترین انواع قارچ برای رشد در منزل و پیدا شدن در طبیعت وحشی، می باشند.این قارچ ها در آب و هوای معتدل تا نواحی گرمسیری رشد می کنند و از مواد در حال پوسیدن مانند درخت های قطع شده تغذیه می کنند.
خواص و فواید قارچ صدفی
-
تثبیت سطح قند خون
-
سیستم ایمنی
-
مشکلات قلبی عروقی
-
مشکلات پوست
-
درمان کم خونی
-
جلوگیری از پوسیدگی دندان
-
کاهش فشار خون
-
کمک به کاهش وزن
3- قارچ شیتاگه (قارچ جنگلی)
شیتاکه قارچ خوراکی بومی مخصوص ناحیه آسیای شرقی است.رنگ آنها قهوه ای مایل به زرد تا قهوه ای تیره است و کلاهک هایی داشته که بین 2 تا 4 اینچ (5 تا 10 سانتی متر) رشد می کنند.در حالی که به طور معمول مانند سبزیجات خورده می شود، شیتاکه قارچ هایی هستند که به طور طبیعی روی درختان چوب سخت در حال پوسیدگی رشد می کنند.عمده کثیری از این قارچ که حدود 83 درصد بود، در ژاپن کشت میشود، اگرچه ایالات متحده، کانادا، سنگاپور و چین نیز آن را تولید می کنند.قارچ شیتاکه قارچ هایی با کلاهک قهوه ای هستند که در سراسر جهان برای غذا و به عنوان مکمل استفاده می شوند.
-
تقویت سیستم ایمنی بدن
-
کمک به سیستم ایمنی
-
کمک به سلامت قلب
-
کاهش کلسترول
4- قارچ مغاک (مرد پشمالو)
قارچ مغاک یا مغاک را میتوان در فصلهای بارانی سال و بهویژه در بهار در جنگلهای منطقه یافت. این قارچ خوشمزه در آمریکا بانام مرد پشمالو شناخته میشود.کلاهک قارچ مغاک سفیدرنگ هست و با فلسهایی پوشیده شده هست که دلیل نامگذاری آن به مرد پشمالو است. gill یا تیغههای زیر کلاهک ابتدا سفیدرنگ و سپس صورتی است و درنهایت به رنگ سیاه درمیآید. این قارچ بهتر است بهمحض جمعآوری مصرف گردد.
بافت شکننده و شیوه منحصربهفرد “خود نابودی” که با عطر ملایم و بسیار مطلوب همراه است، از ویژگیهای قارچ مغاک است.
این قارچ بهشدت موردتوجه جمعآوریکنندگان و شکارچیان قارچ قرارگرفته است. بررسیها حاکی از آناند که این قارچ بهراحتی قابلکشت روی بسترهای مصنوعی، چه در طبیعت و چه در شرایط کنترلشده است.
رستوران راستین شاندیز یکی از بهترین رستوران های نزدیک حرم امام رضا (ع) هست که افتخار میزبانی شما عزیزان را در فضایی آرام و دلنشین دارد.
آیا تا به حال میزبان شما بوده ایم ، تجربه خود را با ما در میان بگذارید.