شیراز شهر شعر و فرهنگ یکی از چشمنوازترین شهرهای ایران است، از حافظیه و آب رکنآباد و سعدیه و ارگ کریمخان و.. گرفته تا بوی بهارنارنج کوچهها و عطر دشت نرگسها و همچنین استواری ستونهای تخت جمشید در دامنهٔ کوه رحمت و اقتدار پاسارگاد، همه و هه باعث شدهاند که شیراز یک شهر همه چیز تمام باشد اما در این میان یک فاکتور مهم دیگر هست که این شهر را محبوبتر کرده است و آن فرهنگ غذایی شیرازیهاست. غذاهای شیرازی به قدری پرطرفدار هستند که بعضیشان در برنامه غذایی هفتگی ایرانیان تبدیل به یک عادت شده است.
اغلب غذاهای اصیل شیراز، شیرین است، چرا که عادت دارند در تهیه آنها شکر یا یک میوهٔ شیرین استفاده کنند. این غذاها، رنگ و لعاب خاصی دارد که آب دهانتان را راه میاندازد و فقط اگر یکبار امتحان کنید، طعم آن برای همیشه زیر زبانتان باقی میماند.
مثل بسیاری از نقاط دیگر ایران، غذاهای محلی شیرازی نیز تنوع بینظیری از انواع پلوها، خورشتها، آشها و دیگر خوراکهای خوشمزه را داراست. هرچند کلم پلو شیرازی جایگاه ویژهای در میان غذاهای سنتی این شهر دارد؛ اما دیگر غذاهای محلی نیز با عطر و طعم دلنشین خود، تجربهای متفاوت و به یاد ماندنی در خاطر گردشگران این شهر بهجای میگذارند. رفتن به رستورانهای محلی شیراز و خوردن غذاهای سنتی لذیذ آن، قطعا خاطرهای فراموشنشدنی برایتان رقم خواهد زد. در ادامه با معرفی غذاهای سنتی شیراز همراه ما باشید.
فهرست مطالب
کلم پلوی شیرازی
کلم پلو، غذای معروفی است که احتمالاً بارها نام آن را شنیده باشید. در هر کجا از ایران، این غذا با دستورالعمل متفاوتی پخت میشود، اما اصالت آن مربوط به شیراز است. نام استان فارس و شهر شیراز با کلم پلو معروف این شهر زیبا پیوند خورده است. عطر و طعم بینظیر کلم پلو شیرازی، بسیاری از ایرانیان و حتی مهمانان خارجی را شگفتزده میکند. مهمترین مادهٔ اولیه این غذا را کلم قمری (کلم سنگ یا قنبید) تشکیل میدهد.
برای تهیهٔ کلم پلو، کلم قمری را خرد کرده و با پیاز تفت میدهند، سپس سبزیهای معطر و ادویه را به آن اضافه میکنند. معمولا در ترکیب سبزیجات این غذا، میزان شوید را کمتر از تره و ریحان در نظر میگیرند و در اضافه کردن ترخون نیز باید محتاط بود تا طعم غذا به تلخی نزدیک نشود. در ادامه پس از آبکش کردن برنج، مواد فوق را با برنج مخلوط میکنند. همزمان در تابه دیگر گوشت چرخ شده را که از قبل با آرد نخودچی و ادویه ورز داده و به اصطلاح قلقلی کردهاند با روغن و کمی آبلیمو سرخ کرده و در انتها به غذا اضافه میکنند. طعم کلم پلوی شیرازی بسیار لذتبخش است. کلم پلو معمولا با ماست و سبزی خوردن محلی سرو میشود.
هویج پلوی شیرازی
یکی دیگر از غذاهای محبوب شهر شیرازی، هویج پلو است. این غذا یکی از پلوهای قدیمی استان فارس است که هم با گوشت گوسفندی و هم با گوشت مرغ قابل طبخ است. هویج، شکر، گوشت چرخکرده یا مرغ، دارچین و زعفران از مواد اصلی این غذای خوشمزه است. معمولاً زرشک، خلال بادام و پسته هم به آن اضافه میکنند تا علاوه بر تزیین زیبایی که به اشتهای شما کمک میکند، طعم غذا را نیز بهتر کند.
دوپیازه آلو
دو پیازه آلو را میتوان یکی از محبوبترین و مشهورترین غذاهای سنتی شیراز دانست که طرز تهیه آن بسیار ساده است و خیلی سریع آماده میشود. دو پیازه آلوی شیرازی در عین سادگی بسیار لذیذ و خوشمزه است و در اغلب مواقع در وعده شام و با نان صرف میشود.
مواد اولیه این غذای محلی شامل: سیب زمینی آب پز، پیاز، گوجه فرنگی یا رب گوجه فرنگی و ادویه میشود، اما برخی برای خوشطعم شدن هر چه بیشتر، به دو پیازه گوشت هم اضافه میکنند. اکنون شاید برایتان سوال ایجاد شده باشد که آلو در کدام مرحله به این غذا اضافه میشود؟ باید بگوییم هیچوقت، چون آلو در زبان شیرازی به معنای سیب زمینی است و این مسئله بسیاری از افراد غیر شیرازی را به هنگام شنیدن نام این غذا به اشتباه میاندازد.
دمپختک شیرازی
از دیگر غذاهای سنتی شیراز میتوان به دمپختک آن اشاره کرد که یکی از خوشمزههای سفره شیرازیها به شمار میرود. اگر اهل غذاهایی مثل استامبولی هستید، پس با ترکیب برنج و پیاز و انواع سبزی و حتی گوشت نباید مشکلی داشته باشید، دقیقاً ترکیبی که در دمپختک شیرازی استفاده شده است. دمپختک از غذاهای محبوب شیراز بوده که در همه فصلهای سال علیالخصوص فصل زمستان طبخ میشود. دمپختک شیرازی یک غذای سالم و کاملاً مقوی و البته خوشمزه است.
شیرازی پلو
این غذای سنتی و اصیل استان فارس طعم بسیار عالی و به یاد ماندنی دارد و البته به دلیل محتویات درون آن بسیار هم مقوی است. شیرازی پلو در واقع، نوعی از تهچین زعفرانی خوشمزهای است که در همه نقاط ایران طبخ میشود؛ اما شیرازیها با افزودن بادمجان، آن را خاص کردهاند و طعم بینظیری برای این غذای مجلسی خوش آب و رنگ فراهم آوردهاند.
شیرازیها در این غذا از برنج، مرغ، بادمجان، ماست، زرشک، زعفران و ادویه استفاده کرده و در کنار آن سالاد شیرازی نیز سرو میکنند. شیرازی پلو پای ثابت سفره در مهمانیها و جشنها بوده و بسیار محبوب و پرطرفدار است. برای تزیین این غذای خوشمزه میتوان علاوه بر زعفران و زرشک از خلال پسته و خلال پوست پرتقال یا نارنگی هم استفاده کرد.
خورش قورمه به
قورمه به یکی دیگر از غذاهای سنتی شیراز بوده که مواد اصلی آن را به، شکر، گوشت، پیاز، زعفران و ادویه تشکیل میدهند. این خورشت در زمرهٔ غذاهای شیرین به شمار رفته و وجود میوه به، طعم لذیذی به آن بخشیده است. اگر طرفدار غذاهای شیرین هستید، حتما خورشت قورمه به را امتحان کنید. این خورشت خاص شیرازی، سرشار از خاصیت است.
شکر پلوی شیرازی
شیرین پلو یا شکر پلو شیرازی یکی دیگر از غذاهای محلی شیراز است که ظاهری مجلسی دارد. شکر پلو را معمولاً با گوشت بره یا گوشت گوسفندی به همراه خورشت میل میکنند. بنابراین اگر طعم شیرین پلو را دوست دارید، احتمالاً شکر پلو یکی از غذاهای مورد علاقهتان شود. این غذا البته در بسیاری از مواقع به عنوان یک پلو نذری در سطح گسترده طبخ و پخش میشود.
شکر پلو شیرازی معمولا بهعنوان نذری یا در مجالس مهمی چون عروسی یا مراسم عزاداری سرو میشود. برای تهیه شکر پلو اصیل شیرازی ابتدا باید شکر را با آب و زعفران حل کرده و این شربت را قبل از دم کشیدن برنج به آن اضافه کرد. خلال بادام، خلال پسته و خلال پوست نارنگی هم برای تزیین استفاده میشوند. شکر پلو اغلب با خورشت قیمه سرو میشود.
یخنی نخود
اگر اهل دیزی و آبگوشت هستید، حتما از یخنی نخود که یکی دیگر از غذاهای سنتی شیراز به شمار میرود، خوشتان میآید. یخنی نخود، نوعی آبگوشت به سبک شیرازی به حساب میآید که شباهت بسیاری به آبگوشت معمولی دارد؛ با این تفاوت که لیمو عمانی به آن اضافه نمیشود و بهعنوان حبوبات نیز تنها از نخود در تهیه آن استفاده میکنند. گوشت با استخوان، سیبزمینی و پیاز، دیگر مواد اولیه این غذای سنتی شیرازی را تشکیل میدهد.
طعم یخنی نخود بسیار لذیذ بوده و با نان داغ، سبزی خوردن و ترشی سرو میشود. برخی بنا بر سلیقه و ذائقه خود، کمی لوبیا سفید یا لوبیا چیتی و یک تا دو عدد گوجه فرنگی را نیز به یخنی نخود میافزایند؛ اما عدهای بر این عقیدهاند که یخنی نخود اصیل و سنتی شیراز، فاقد این مواد است.
لوبیا پلوی شیرازی
منحصر به فردترین و جذابترین غذای سنتی شیراز را میتوان لوبیا پلو دانست. در این غذا، لوبیا پلو را با لوبیا چیتی، شوید، کره یا روغن حیوانی درست میکنند که در کنار مرغ، گوشت قلقلی یا گوشت چرخکرده میل میکنند. به همراه سالاد شیرازی یا ماست، طعم متفاوتی از لوبیا پلو را تجربه میکنید که سالهای سال مزهاش زیر زبانتان میماند.
لوبیا پلو شیرازی به دلیل داشتن گوشت و لوبیا چشم بلبلی یک غذای مقوی و سالم به شمار رفته و طعم بینظیری دارد. بهتر است بدانید که برخی در این غذا به جای گوشت از مرغ استفاده میکنند. سالاد شیرازی در کنار لوبیا پلو یک ترکیب برنده است!
شیراز به عنوان یکی از قدیمیترین شهرهای کشور، علاوه بر جاذبههای گردشگری، در طبخ و تهیهٔ انواع غذاهای سنتی نیز بسیار معروف است. طعم غذاهای سنتی شیراز واقعا بینظیرند و هر گردشگری را به سمت خود میکشاند. طعم شیرین و خاصی که در اکثر غذاهای محلی شیراز حس میشود، تا همیشه در خاطرات شما خواهند ماند. اگر به شهر شیراز سفر میکنید، تجربهٔ طعم بینظیر غذاهای محلی سفر شما را لذتبخشتر میکند.