مجله‌ٔ راستین

فهرست مطالب

رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان با رعایت 5 نکته

اگر در هنگام ماه رمضان بسیار تشنه می‌شوید، شاید بهتر است آن را جدی بگیرید. درست است که تشنگی و گرسنگی، بخشی از نتایج روزه‌داری است، اما می‌تواند یک علامت هشدار دهنده نیز باشد. همانطور که می‌دانید بدن انسان حدود 90 درصد از آب ساخته شده است و با آب است که بدن انسان می‌تواند به فعالیت‌های خود بپردازد. ماه رمضان ممکن است در بدن این اختلال را ایجاد کند که بهتر است به آن توجه کرد. در این مقاله بررسی می‌کنیم که چطور می‌توان میزان تشنگی در ماه رمضان را کاهش داد. همراه ما باشید.

چگونه در ماه رمضان از تشنگی جلوگیری کنیم؟

ماه رمضان، همان ماهی است که برای رسیدن آن لحظه شماری می‌کنیم. انتظار برای رسیدن افطار، بیدار شدن برای سحری، عطر شله‌زرد و حلیم، افراد زیادی را دلتنگ این ماه عزیز می‌کند. افراد بسیاری هستند که خود را برای روزه‌داری در این ماه عزیز آماده می‌کنند. زمانی که روز‌های روزه‌داری طولانی می‌شود، ممکن است سپری کردن این ماه برای برخی افراد با دشواری همراه باشد. وقتی به بدن برای ساعت‌های طولانی مواد غذایی ضروری نمی‌رسد، بدن با مشکل و اختلال در عملکرد خود مواجه می‌شود. بیشترین فشار و تنش زمانی بر بدن وارد می‌شود که آب لازم و کافی برای انجام فعالیت‌های شیمیایی به بدن نرسد. اما ایجاد احساس تشنگی در طول زمان روزه‌داری، اجتناب‌ناپذیر است. در طول روز، بدن مقداری از آب درون بافت‌های خود را از طریق تعریق و روش‌های دیگر از دست می‌دهد و نیاز دارد تا این آب اضافی خارج شده را مجدد تامین کند تا به کمک آن بتواند املاح غیرضروری را خارج کرده و بدن را در حالت تصفیه نگه‌ دارد. بنابراین مهم است که بتوانیم در طول روزه‌داری، کاهش میزان آب در بدن را مدیریت کرده و از ایجاد احساس تشنگی در بدن جلوگیری کنیم. اما چگونه می‌توانیم احساس تشنگی را در طول زمان روزه‌داری کاهش دهیم؟ در ادامه همراه ما باشید تا با بیان برخی نکات ضروری، از ایجاد احساس تشنگی در بدن جلوگیری کنیم.

5 نکته برای رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان

هرچند که روزه گرفتن می‌تواند برای سلامت سیستم گوارش مفید باشد، اما به همان میزان، ممکن است خطرناک باشد. تشنگی بدن به‌هنگام روزه‌ بودن، ممکن است برای افراد زیادی مشکل‌ساز باشد. چرا‌ که بدن فعالیت‌های شیمیایی خود را به کمک آب انجام می‌دهد. در‌واقع وجود آب برای انجام واکنش‌های شیمیایی بدن کاملا ضروری است. اگر بدن با مشکل کم آبی روبه‌رو باشد، دچار تنش و شوک شده و ممکن است سلامت افراد را به‌خطر بی‌اندازد. بنابراین برای اینکه احساس تشنگی کمتری در طول روز داشته باشید لازم است این کارها را حتما انجام دهید:

1- کاهش فعالیت بدنی

اگر در طول روز به انجام فعالیت‌های زیادی مشغول باشید، تشنگی اجتناب‌ناپذیر است. یکی از راه‌های خروج آب از بدن، تعریق است. به‌هنگام انجام فعالیت‌های شدید بدنی، آب از بافت‌های بدن خارج شده و این خروج آب می‌تواند زودتر از زمانی که فکرش را می‌کردید، احساس تشنگی را برای شما ایجاد کند. بنابراین بهتر است که در طول روز فعالیت‌های خود را تا حد ممکن کاهش دهید تا تعریق کمتری داشته باشید و تشنگی امان شما را نبرد.

2- عدم قرارگیری در معرض نور مستقیم خورشید

از آنجایی که قرارگیری در معرض مستقیم نور خورشید باعث می‌شود که شدت تعریق از بافت‌های بدن افزایش یابد، به افراد روزه‌دار توصیه می‌کنیم که انجام کارهای خود را به صبح زود، قبل از اینکه آفتاب شدت بگیرد و یا در سمت عصر که آفتاب غروب کرده است، انجام دهند. می‌بینید که رعایت همین نکات ساده ممکن است بتواند از ایجاد احساس تشنگی در ماه رمضان جلوگیری کند.

رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان با رعایت 5 نکته

3- استفاده از میوه‌های آبدار

یکی از راه‌هایی که می‌توان به کمک آن ایجاد احساس تشنگی در بدن را کاهش داد، استفاده از میوه‌های آب‌دار در فاصلۀ افطار تا سحر است. خوردن میوه هم باعث می‌شود که شام زودتر هضم شده تا زمان سحری اشتهای لازم ایجاد شود و هم تا حد مورد نیاز می‌تواند آب لازم برای بدن را تامین کند. میوه‌هایی که می‌توان برای تامین آب بدن از آنها استفاده کرد شامل زردآلو، هلو، هندوانه، انواع مرکبات و توت فرنگی است.

4- افزایش میزان مصرف سبزیجات

استفاده از انواع سبزیجات مانند خیار، کاهو، کلم، گوجه فرنگی، کرفس، اسفناج در طول وعده‌های سحری و وعدۀ افطار، تا حد قابل‌قبولی می‌تواند آب مورد‌ نیاز بدن را در طول روز تامین کند. به‌دلیل وجود فیبر فراوان در سبزیجات، هم هضم آن‌ها سبک‌تر بوده و هم آب بیشتری را در خود نگه‌ می‌دارند. هضم سبک باعث می‌شود که شدت انجام واکنش‌های شیمیایی کاهش یابد و آب کمتری از بافت‌های بدن کاسته شود. بنابراین، توصیه می‌شود برای گوارش راحت‌تر و کاهش میزان تشنگی، از این سبزیجات در هنگام سحری بیشتر استفاده شود.

5- مصرف شربت خاکشیر و تخم شربتی

اگر در میان وعدۀ افطار تا سحر آب خالی بنوشید، ممکن است این کار باعث شود تا املاح بیشتری از بدن خارج شود و در طول روز‌های روزه‌داری، بدن دچار ضعف و بی‌حالی شود. بنابراین بهتر است که در میان فاصلۀ افطار و سحر، از شربت‌هایی مانند شربت خاکشیر و تخم‌شربتی استفاده کنید. این شربت‌ها می‌تواند هم آب را در مدت زمان بیشتری در بدن نگه‌دارد و هم از خروج مواد مغذی به‌صورت محلول در آب تا حد قابل‌قبولی جلوگیری شود. بهتر است از شکر در این شربت‌ها استفاده نشود چرا که استفاده از غذاهای شیرین و شکردار با شدت بسیاری می‌تواند موجب احساس تشنگی در افراد شود. رعایت این نکات در کنار هم می‌تواند احساس تشنگی را در طول روز کاهش دهد. حتی اگر میلی به خوردن این مواد اعلام شده ندارید، بهتر‌است به شیوۀ‌های دیگر استفاده از آن‌ها را در میان‌وعدۀ‌های غذایی خود بگنجانید.

در فاصله افطار تا سحر چقدر آب بنوشیم؟

بدن انسان به‌طور روزانه به میزان 1.5 لیتر آب برای انجام فرایند‌های خود نیاز دارد. این مقدار چیزی در حدود 8 لیوان آب می‌شود که بهتر است افراد در طول روز این مقدار را به بدن خود برسانند. بنابراین؛ اگر میل شما می‌کشد، بهتر است این میزان آب را در فاصلۀ افطار تا سحر به بدن خود برسانید. اما اگر میل زیادی به‌ خوردن آب ندارید، بهتر است از میوه‌ها و سبزیجات آبدار استفاده کنید. استفاده از شربت‌های سبک و غیر‌شیرین و یا چکاندن چند قطره آب لیمو در لیوان آب می‌تواند آب مورد نیاز بدن را تامین کند.

نباید‌های مصرف مواد غذایی در ماه مبارک رمضان

همانطور که پیش از این، دربارۀ مصرف مواد‌غذایی مورد‌نیاز بدن اشاره کردیم، عدم مصرف برخی مواد نیز می‌تواند در فرایند کاهش میزان تشنگی بدن در طول روز نیز موثر باشد.

1- کاهش میزان مصرف گوشت

استفاده از گوشت و غذاهای گوشتی به‌دلیل فرآیند هضم دشواری که دارد، می‌تواند بدن را دچار کم آبی کند. اما با این حال، استفاده از پروتئین برای بدن بسیار لازم و ضروری است. بنابراین، در این شرایط چه‌کار باید کرد؟ یکی از بهترین‌ جایگزین‌های گوشت، استفاده از پروتئین‌های گیاهی مانند سویا است. پروتئین‌های گیاهی هم می‌تواند تا حد مناسبی میزان انرژی بدن را تامین کند و هم به‌دلیل نوع بافتی که دارد باعث می‌شود افراد کمتر احساس تشنگی را داشته باشند.

2- عدم مصرف غذاهای شیرین و شیرینی‌جات

همانطور که پیش‌تر گفتیم، شکر و غذاهای شیرین به‌دلیل جذب بالای آب به‌خود می‌توانند سبب بروز تشنگی در بدن شوند. هرچند که استفاده از شیرینی‌های طبیعی مانند خرما مشکلات کمتری ایجاد می‌کند اما خوردن شیرینی‌های معروف ماه رمضان مانند زولبیا و بامیه ممکن است با ایجاد احساس تشنگی در طول روز، افراد را دچار ضعف و بی‌حالی کند. بنابراین، بهتر است به میزان حداقلی از این نوع شیرینی‌ها استفاده شود.

رفع تشنگی در ماه مبارک رمضان با رعایت 5 نکته

3- نوشیدن چای پررنگ و سایر نوشیدنی‌های کافئین‌دار

چایی پررنگ و مواد کافئین‌دار مانند قهوه نیز با جذب آب فراوان از بافت‌های معده و روده همراه است و افراد را به‌شدت دچار تشنگی می‌کند. ترجیحا بهتر است درصورت استفاده از چایی، از چایی کمرنگ استفاده شود و یا حتی از موادی مانند قهوه اصلا استفاده نشود.

4- مصرف خوراک های شور و پر ادویه

خوراکی‌های شور و پر ادویه نیز به دلیل ماهیت جذب بالای آب در خود می‌تواند احساس تشنگی را با سرعت بیشتری به سراغ بدن بیاورد. بنابراین بهتر است در وعده‌های افطار تا سحر از خوردن غذاهای پرنمک و پر ادویه نیز خودداری شود.

4- غذاهای خشک و یا سرخ‌کردنی

استفاده از غذاهای خشک و یا انواع غذاهای سرخ کردنی، به‌دلیل هضم دشوار و مدت زمان هضم بالا، آب بیشتری را در سیستم گوارشی مصرف کرده و در‍‌نتیجه احساس تشنگی بیشتری را نیز برای بدن ایجاد می‌کند. بنابراین باید دقت شود که استفاده از غذاهای خشک و سرخ‌کردنی را به‌ویژه در وعدۀ سحری، تا حد امکان کاهش داد.

ماه مبارک رمضان، یک ماه خاطره‌انگیز برای بسیاری از افراد است. افراد زیادی برای رسیدن این ماه ابراز خوشحالی می‌کنند. روزه‌داری در عین رعایت برخی نکات می‌تواند برای سلامتی نیز مفید باشد. هرچند که بهتر است افراد، همین نکات ساده را رعایت کنند تا این ماه عزیز با کمترین میزان دشواری به پایان برسد. سلامتی شما مهم‌ترین اصل است و رعایت این نکات ساده در عین تضمین شادابی بدن، می‌تواند ایام روزه‌داری را برای شما با خوشحالی و سلامتی همراه کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shopping cart
Sign in

No account yet?