مجله‌ٔ راستین

فهرست مطالب

غذاهای معروف چهارشنبه سوری

چهارشنبه‌سوری امسال را با این غذاها جشن بگیرید. چهارشنبه‌سوری، جشن و آیین کهن ایرانی است که از دیرباز وجود داشته و هر ساله قبل از سال جدید، در آخرین چهارشنبۀ سال، یعنی شب سه شنبه، اجرا می‌شده است. این یک آیین زیبا و رسوم کهن ایرانی است که تاریخچه و معنای خاصی داشته و افراد هرساله این رسم را به جای می‌آورند. در این بخش با تاریخچۀ این آیین کهن آشنا می‌شویم و باهم می‌خوانیم که در این شب بیشتر چه غذاهایی تهیه می‌شود.

در شب چهارشنبه سوری چه غذایی می‌خورند؟

تاریخ کشور ایران پر از آیین‌ها و مراسمات مختلف است. ایرانیان باستان، در هر فرصتی و به هر بهانه‌ای دور هم جمع می‌شدند و یک آیین کهن را اجرا می‌کردند که آداب و رسوم خاص خود را داشت. مانند شب چهارشنبه سوری! شب چهارشنبه سوری، از آن شب‌هایی است که کوچک و بزرگ دوست دارند آن را اجرا کنند. وقتی کم کم صدای پای بهار به گوش می‌رسد و زمستان خسته کوله بار سفر خود را جمع می‌کند تا راه را برای رسیدن بهار باز کند، این آیین کهن ایرانی اجرا می‌شود. این شب، آداب و رسوم خاص خود را دارد و در این شب کهن، از غذاهای مختلفی استفاده می‌شود. آش رشتۀ داغ از جمله غذاهایی است که در این شب زیبا، افرادی که دور هم جمع می‌شوند آن را در کنار هم با شادی میل می‌کنند. آش رشته نیز قدمتی کهن داشته و ردپای آن را می‌توان در بسیاری از مراسمات مختلف ایرانی مشاهده کرد.

تاریخچۀ شب چهارشنبه سوری

همانطور که دانستیم، کشور ایران، تاریخی کهن دارد. یک کشور با اتفاقات مختلف و فرهنگی غنی! یکی از مهم‌ترین وقایع تاریخی هر کشوری، آیین‌ها و مراسمات مختلف است. رسم و رسوم و آیین‌های مختلف را می‌توان در کشورهای مختلف مشاهده کرد که برای مردم آن کشور و آن ملت، معنای خاص و ویژه دارد. تاریخ کشور ایران نیز سرشار از این مراسم‌ها و آیین‌های کهن است که مردم از گذشته به آن‌ها پایبند بوده و آن‌ها را در کنار سایر افراد، اجرا می‌کردند. یکی از آیین‌های سالانه و دیرینه ایرانیان جشن کهن چهارشنبه سوری است. چهارشنبه سوری، جشنی است که کوچک و بزرگ به آن بسیار علاقه‌مند بوده و برای اجرای آن با هم هماهنگ شده و برنامه‌ریزی می‌کنند. آیین چهارشنبه سوری، یک آیین کهن است که هر ساله در آخرین چهارشنبۀ سال، یعنی سه شنبه شب اجرا می‌شود و آداب و رسوم خاص خود را دارد.

ریشۀ لغت چهارشنبه سوری

غذاهای معروف چهارشنبه سوری

ترکیب چهارشنبه سوری، یک ترکیب لغوی کهن است که از گذشته تا کنون دچار تغییرات زیادی شده است. در مورد واژهٔ «سوری» در ترکیبِ نامِ جشنِ «چهارشنبه‌سوری» دو نگرش وجود دارد؛ نگرش اول بیان می‌کند که سور، در معنایِ جشن، شادمانی، نشاط و عیش است و در دیدگاه دیگر این است که «سوری» را به معنایِ سرخ می‌دانند؛ چون در این جشن آتشِ سرخ افروخته می‌شود و واژهٔ سوری یک واژۀ کهن پهلوی است که در آن SŪR به معنیِ سرخ است.

هدف از چهارشنبه سوری

آتش در فرهنگ کهن ایرانی نقش بسیار داشته به‌طوری که در بسیاری از مراسم‌های مختلف تاریخ کهن ایرانی، آتش و آتش بازی را می‌توان مشاهده کرد. در فرهنگ کهن ایرانی، آتش را نماد روشنایی و پاکی می‌دانستند و با روشن کردن آن در تلاش بوده‌اند که پلیدی‌ها و تاریکی‌ها را از خود دور کنند. یکی از اهداف روشن کردن آتش در این مراسم، دور کردن تاریکی و بدی از سال جدید و افراد برای سال بعد است و به‌همین دلیل افراد دور آتش جمع شده و برای خود و دیگران و برای وقوع سال جدید آرزوی پاکی و روشنی می‌کنند. این شب آیینی، غذاهای معروفی را نیز در کنار خود دارد که افراد وقتی دور هم جمع می‌شوند آن‌ها را تهیه کرده و میل می‌کنند. غذاهای معروفی که در این شب كهن تهیه می‌شود در ادامه آورده شده است. البته ممکن است این غذاها در هر منطقه با توجه به فرهنگ و باور آن منطقه و شهر متفاوت باشد، اما رایج‌ترین غذاهایی که در میان افراد در این شب زیبا تهیه می‌شود، همین لیستی است که در ادامه آن را بیان می‌کنیم.

5 غذای معروف شب چهارشنبه سوری

غذا، یکی از بخش‌های مهم در هر مراسمی است. شب چهارشنبه سوری نیز غذاهای معروفی دارد. در شب چهارشنبه سوری غذاهای ویژه‌ای تهیه می‌شود که افراد در کنار هم از خوردن آن لذت می‌برند. این غذاها بیشتر رایج بوده و به این معنی نیست که در هر منطقه‌ای فقط همین غذاها استفاده می‌شود، بلکه ممکن است هر منطقه‌ای در این شب تاریخی، یک غذای محلی و ویژه خود را داشته باشد. اما برخی از رایج‌ترین و پرطرفدارترین غذاهای این شب کهن در ادامه آورده شده است.

غذاهای معروف چهارشنبه سوری

آش رشته

آش رشته، از آن دست غذاهای محبوب و پرطرفدار در میان ایرانیان است. این آش معروف ایرانی، در بسیاری از مراسم‌های مختلف تهیه شده و نقش مهمی را در برگزاری مراسم‌های مختلف ایفا می‌کند. استفاده از آش رشته در شب چهارشنبه سوری، بسیار رایج بوده و افراد گروه گروه دور هم جمع می‌شوند و از صبح آن را بار می‌گذارند تا در نهایت در شب چهارشنبه سوری در کنار هم آن را میل کنند.

غذاهای معروف چهارشنبه سوری

غذاهای ساده دور آتش (از سیب زمینی ذغالی گرفته تا هات داگ آتشی!)

یکی از غذاهای این شب کهن و تاریخی، غذاهای ساده‌ای مثل سیب زمینی آتیشی است. زمانی که شعله‌های آتش کمی کاهش یافت، افراد سیب‌زمینی‌ها را در یک فویل پیچیده و آن را در میان ذغال‌های آتش قرار می‌دهند. برخی افراد نیز به تازگی در این ترکیب خوشمزه، هات‌داگ را نیز اضافه کرده‌اند و استفاده از هات‌داگ آتیشی و سیب‌زمینی در این شب در میان جوانان بسیار رایج شده است. هرچند که این یک ترکیب اصلی از غذاهای اصیل این شب نیست اما طرفداران خاص خود را دارد و هدف از جشن چهارشنبه‎سوری نیز شادی و پایکوبی افراد است.

غذاهای معروف چهارشنبه سوری

آش ابودردا، ویژهٔ چهارشنبه سوری!

آش ابودردا یکی از قدیمی‌ترین و خوشمزه ترین غذاهایی است که در شب چهارشنبه سوری تهیه می‌شود. آش ابودردا، آشی است که افراد در شب چهارشنبه سوری به نیت افراد بیمار آن را تهیه می‌کنند تا در سال جدید بیماری از آنها دور شده و سلامتی و شادابی را بدست آورند.

غذاهای معروف چهارشنبه سوری

رشته پلو

رشته پلو از آن دست غذاهای پلویی است که کمتر کسی پیدا می‌شود که آن را دوست نداشته باشد. در شب چهارشنبه سوری و یا شب عید، این غذایی است که آن را در اکثر شهرهای ایران به‌عنوان شام تهیه می‌کنند تا طبق سنت‌های قدیمی، رشتۀ کار و زندگی به دست آنها بیاید. رشته پلو همراه با گوشت مرغ و یا گوشت گوسفندی نیز تهیه می‌شود.

غذاهای معروف چهارشنبه سوری

پلو هفت رنگ

یکی از معروف ترین غذاهایی که در شب چهارشنبه سوری تهیه می‌شده است، هفت رنگ پلو بوده است. هفت رنگ پلو که دستور سختی نیز داشته از پلوهایی مجزا از خرما، زیره، کشمش، شوید، عدس و لوبیا درست می‌شده است که البته بسته به توان مالی هر خانواده‌ای این پلو‌ها می‌توانست فرق کند اما مهم این بوده که هفت مدل پلو را با مواد مختلف تهیه کنند تا در این شب کهن ایرانی آن را در کنار هم میل کنند.

شب چهار شنبه‌سوری، یک مراسم آیینی و کهن ایرانی است که از دیرباز تا کنون رواج داشته و افراد در این شب دور هم جمع می‌شدند و خود را برای ورود سال جدید آماده می‌کردند. هرچند که در سال‌های گذشته، آتش بازی‌های خطرناکی در این شب صورت می‌گرفت اما به تازگی و با تلاش افراد بسیاری، این مواد خطرناک از این شب دور شده و دوباره همان آیین قدیمی و سنتی در میان مردم اجرا می‌شود. شادی و پایکوبی در این شب و روشن کردن آتش نشان می‌دهد که چقدر افراد دوست دارند که از سال جدید استقبال کنند. یکی از جذاب‌ترین بخش‌های شب چهارشنبه‌سوری، خوردن غذا در کنار یکدیگر است. غذاهای مختلفی مانند آش رشته و سیب زمینی آتیشی که افراد در این شب در کنار هم تهیه می‌کند، این شب را به یادماندنی‌تر و خاطره‌انگیز‌تر می‌کند. امیدواریم که در کنار دوستان و خانوادۀ خود از این شب زیبا لذت ببرید و اوقات خوشی را سپری کنید.

1 فکر در مورد “ غذاهای معروف چهارشنبه سوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید فروشگاه
ورود به سایت

هنوز حساب کاربری ندارید ؟