مجله‌ٔ راستین

فهرست مطالب

ادویه‌های هندی، راز خوشمزگی غذاهای رنگارنگ هندوستان

این ادویه‌ها را در آشپزی خود به‌ کار بگیرید و از طعم فوق‌العاده‌ای که به غذاهای شما می‌بخشد، متعجب شوید. ادویه‌های هندی از گذشته تا کنون به طعم خاص و بی‌نظیر خود شهرت یافته‌اند و در بسیاری از رستوران‌‌ها از این ادویه‌های اصیل به‌عنوان راز جذاب آشپزی استفاده می‌کنند. در ادامۀ این مقاله، بخشی از محبوب‌ترین ادویه‌هایی که برای آشپزی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد را باهم بررسی می‌کنیم.

طعم خوش غذاها با ادویه‌های اصیل هندی

شبه قارۀ هند، یک منطقۀ وسیع است که انواع پوشش‌های گیاهی را شامل می‌شود. گیاهان معطر مختلفی که در این نواحی رشد کرده‌اند، در طول زمان به سفره‌های افراد محلی این منطقه راه یافته و بخشی از دستور غذایی مردم این منطقه را شامل شده است. حتما تا به امروز حداقل یکبار هم که شده، نام ادویه‌های هندی را به‌عنوان ادویه‌هایی اصیل و خالص شنیده‌اید. اگر تاکنون از این ادویه‌ها استفاده نکرده‌اید اما ترغیب شده‌اید که برای یک بار هم که شده این ادویه‌ها را در برنامه‌های غذایی خود به‌کار ببرید، این مقاله را برای شما آماده کرده‌ایم. همراه ما باشید تا در ادامه با انواع مختلف ادویه‌های معروف هندی آشنا شویم.

جایگاه ادویه در آشپزی هندی

جالب است بدانید ادویه‎‌ها در کشور هند، جایگاه بسیار مهم و با ارزشی دارند. استفاده از ادویه‌ها نه‌تنها برای مصارف آشپزی و پخت‌وپز، بلکه در بخش‌های مهم دیگری مانند بخش‌های زیبایی و درمانی نیز از نقش بسیار مهمی برخوردار هستند. آوازۀ ادویه‌های هندی آنقدر شهرت یافته است که یکی از مهم‌ترین مواد صادراتی کشور هند، همین ادویه‌ها هستند. این کشور دارای تنوع بالایی در ادویه‌ها است و بسیاری از ادویه‌های این کشور به‌عنوان معروف‌ترین ادویه‌های هندی در سرتاسر دنیا شناخته شده‌اند. استفاده از ادویه‌های هندی امروزه در میان بسیاری از ملت‌ها رایج شده است و در این مقاله همراه شما هستیم تا با برخی از مهم‌ترین و معروفترین ادویه‌های هندی آشنا شویم و نحوۀ استفاده و کاربرد آن‌ها را برای شما شرح دهیم.

انواع ادویه‌های معروف هندی

ادویه‌های هندی، طیف وسیعی داشته و از کاربرد‌های مختلف و فراوانی برخوردار هستند. در این بخش از مقاله ما تعدادی از معروف‌ترین ادویه‌های هندی را برای شما آورده‌ایم و امیدواریم بتوانید در میان لیست انبوهی از ادویه‌ها، یکی را که بیشتر مناسب ذائقه‌تان است را انتخاب کنید.

ادویه کاری هندی

نام ادویۀ کاری، یکی از آشناترین نام‌ها میان ادویه‌های معروف هندی است. ادویه کاری در‌ واقع یک چاشنی از ترکیب انواع مختلفی از ادویه‌های رایج در این منطقه است که در بسیاری از دستور‌های آشپزی از آن استفاده می‌شود. با این حال برگ‌های آسیاب شده و خشک شدۀ کاری نیز به‌تنهایی ادویه‌ای خوش‌عطر و طعم است که در انواع غذاهای هندی به خصوص در جنوب هند مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ادویه‌های هندی، راز خوشمزگی غذاهای رنگارنگ هندوستان

ادویه پاپریکا

پاپریکا از آن دسته ادویه‌های پرمصرف است که از خانوادۀ فلفل‌ها بدست می‌آید. پودر پاپریکا که از فلفل شیرین و یا فلفل دلمه‌ای تهیه می‌شود، طعمی شیرین داشته و برای کسانی که طعم تند فلفل را دوست ندارند بسیار مناسب است. این ادویه خواص بسیاری دارد و به‌همین دلیل یکی از معروف‌ترین ادویه‌های هندی به‌شمار می‌آید.

ادویه چارولی

چارولی در هند یکی از ادویه‌های محبوب است که از یک دانه با عطر و طعمی شبیه بادام به‌دست می‌آید. این ادویه در سرتاسر هند کشت می‌شود و از آن در پخت‌وپز بیشتر استفاده می‌شود.

گرامصاله یا ماسالای گارام

ادویۀ ماسالای گارام، یکی از ادویه‌های معروف هندی است که آوازه و شهرت آن نه تنها در هند بلکه در کشورهای دیگری مانند سریلانکا، بنگلادش، پاکستان و افغانستان پیچیده است. ماسالای گارام از ترکیب کلمۀ گارم (داغ) و ماسالا (مخلوطی از ادویه‌ها) تشکیل شده است و به این معناست که این ادویه ترکیبی از انواع مختلفی از ادویه‌های مخصوص است.

زردچوبه

زردچوبه، یک ادویۀ نام آشنا است که نه تنها در کشور هند، بلکه در سرتاسر جهان از آن استفاده می‌شود. این ادویه به دلیل خاصیت ضد التهابی که دارد شناخته می‌شود و از آن در نوشیدنی‌های مختلف و ترکیب غذایی دیگر و حتی سبزیجات سرخ شده استفاده می‌شود.

ادویه آلکانت

یکی از معروف‌ترین ادویه‌های هندی، ادویه آلکانت است. این ادویه از گیاه گل‌گاوزبان به‌دست می‌آید. برای تهیۀ آن این گیاه را آسیاب کرده و استفاده می‌کنند. از آنجا که این گیاه در آب حل نمی‌شود معمولا این ادویه بدست‌آمده را در روغن یا کره استفاده می‌کنند. ادویۀ آلکانت انواع مختلفی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به آلکانت قرمز، سبز و زرد، آلکانت با گل‌های آبی و برگ‌های همیشه سبز می‌باشند. این ادویه طعم خاصی ندارد اما رنگ و عطری که به غذا می‌دهد استفاده از آن را بسیار رایج کرده است.

تمرهندی

تمر‌هندی یکی از طعم‌دهنده‌های معروف هندی است که بیشتر در مناطق بومی و گرمسیر هندی یافت می‌شود. تمر هندی در‌واقع از میوۀ درخت گل مروارید بدست می‌آید و در آشپزی و تهیۀ دسر‌های مختلف از آن استفاده می‌شود.

ادویه ماسالا دبای هندی

ادویه ماسالا دبا در‌ واقع، ترکیبی از ادویه‌هایی مختلف هندی است که البته یکی از پرکابرد‌ترین و معروف‌ترین ادویه‌های مورد استفاده در آشپزی‌های هندی است. انواع ادویه‌های که در این ترکیب استفاده می‌شود، می‌تواند در مناطق مختلف متفاوت باشد. اما به‌طور کلی، در ترکیب ادویۀ ماسالا دبا از دانه‌های زیره، خردل، فلفل قرمز، زردچوبه و گرام ماسالا استفاده می‌شود.

ادویه‌های هندی، راز خوشمزگی غذاهای رنگارنگ هندوستان

ادویه آمچور

یک ادویۀ معروف هندی که بر پایۀ یک نوع میوه است، ادویه آمچور است. ادویۀ آمچور که به اصطلاح آن را پودر انبه نیز می‌نامند، ادویه میوه‌ای است که از انبه سبز نارس خشک شده تهیه می‌شود و به عنوان ادویه مرکبات در آشپزی استفاده می‌شود. این ادویه خواص بسیاری دارد و برای رفع عطش و تشنگی نیز از آن استفاده می‌شود. این ادویه در بسیاری از غذاهای هندی و حتی در شیرینی‌جات استفاده می‌شود و یکی از پرکاربردترین ادویه‌های هندی است.

ادویه کورکوما

ادویۀ کورکوما که از خانوادۀ گیاه زنجبیل است، از ریشۀ گیاه بدست می‌آید و در بسیار از غذاهای هندی از آن استفاده می‌شود. این گیاه یک گیاه چند ساله، علفی و بومی شبه قاره هند و جنوب شرقی آسیا است و علاوه‌ بر تهیۀ غذاهای مختلف، در تهیۀ انواع ترشی‌جات نیز استفاده می‌شود.

ادویه رزین

ادویۀ رزین نیز جزو یکی از محبوب‌ترین و پراستفاده‌ترین ادویه‌های موجود در کشور هند است. این ادویه بوی تند و قوی دارد و آن را بیشتر در تهیۀ خوراک عدس و لوبیا استفاده می‌کنند.

گارسینیا ایندیکا

گارسینیا ایندیکا، یکی دیگر از معروف‌ترین ادویه‌های هندی است که از درخت ترنج بدست می‌آید. در کشور هند، این درخت با نام “کوکوم”، شهرت دارد و درختی میوه‌دار می‌باشد. از این ادویه نه‌تنها در پخت‌وپز و آشپزی استفاده می‌شود، بلکه مصارف دارویی آن نیز بسیار پرکاربرد است.

زیره سیاه و زیره سبز

یکی دیگر از معروف‌ترین ادویه‌های هند، زیره است. زیره که در انواع مختلف زیرۀ سبز و زیرۀ سیاه یافت می‌شود که بیشتر در شرق و شبۀ قارۀ هند و حتی خاورمیانه از آن استفاده می‌شود. زیره سبز یک گیاه گلدار بومی است و در انواع غذاها از جمله خورشت، سوپ ها، غذاهای دریایی، انواع کباب، پلو و طبخ انواع نان مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پودر انگور فرنگی هندی

انگور فرنگی، یکی از میوه‌های بومی این منطقه است که از درختی به نام ماکالا برداشت می‌شود. برای اینکه بتوانند از این میوه، ادویه تهیه کنند، ابتدا این میوه را در هوای آزاد خشک کرده و سپس آسیاب می‌کنند. ادویه انگور فرنگی هندی، عطر و طعم شیرینی دارد و در تهیۀ انواع دسرها، ماست‌های طعم‌دار، شیرینی و مرباهای هندی نیز استفاده می‌شود.

بذر خردل سیاه

یکی دیگر از مهم‌‌ترین ادویه‌های هندی که بسیار هم پرکاربرد است، ادویۀ بذر خردل سیاه است. بذر خردل سیاه، دانه‌های تند و مغز داری است که طعم‌دهندۀ بسیاری از غذاها در هند است. این ادویه در روغن داغ تهیه می‌شود و برای تهیۀ انواع غذاها، ترشی و سالاد استفاده می‌شود.

ادویه‌های هندی، راز خوشمزگی غذاهای رنگارنگ هندوستان

فلفل سیاه

فلفل سیاه از ادویه‌های بومی کشور هند است که نه تنها در این کشور بلکه در کل منطقۀ شرق آسیا بسیار پرطرفدار است. در گذشته‌های دور، فلفل سیاه از ارزش بالایی برخوردار بوده است و امروزه خواص بی‌‌نظیر آن بسیار مورد توجه قرار گرفته است. فلفل سیاه حتی به مقدار کم در آشپزی‌های مختلف استفاده می‌شود و علاوه‌بر افزودن طعم تند به غذا‌ها، برای سیستم گوارشی نیز بسیار مفید بوده، محرک، اشتها آور و خلط آور است و در تسکین اعصاب نیز بسیار موثر است.

فلفل چیلی قرمز کشمیری

یکی دیگر از ادویه‌هایی که می‌توان نام و نشان آن را در آشپزی‌های هندی پیدا کرد، فلفل چیلی قرمز کشمیری است. این نوع ادویه، هم کمی تند است هم یک طعم دودی را به غذا می‌بخشد. تفاوتی که این فلفل چیلی قرمز با فلفل قرمز معمولی دارد، این است که فلفل قرمز معمولی بسیار تند است اما فلفل چیلی قرمز کشمیری تندی ملایمی را به غذا می‌بخشد. جدا از طعم دودی و تندی ملایمی که این ادویه به غذا می‌دهد، رنگ خوشی است که با افزون این ادویه به غذا مشاهده می‌کنیم.

بوته کپر

بوته کپر هندی نیز یکی دیگر از ادویه‌های معروف هندی است که از بوتۀ گل رز تهیه می‌شود. البته دقت کنید که نه هر بوتۀ گل رزی! یک نوع بوتۀ گل رز وجود دارد که گیاهی چند ساله است و برگ‌های گرد و گوشتی و ضخیمی داشته و گلهای بزرگ سفید تا صورتی مایل به سفید دارد. این ادویه، یک چاشنی بومی و اصیل هندی است که بیشتر در دستورهای غذایی مردم این کشور استفاده می‌شود و استفاده از بیشتر در تهیۀ انواع ترشی‌جات رایج است.

جوز هندی

ادویه جوز هندی، نه تنها یکی از معروف‌ترین ادویه‌های هندی است، بلکه از پرکاربردترین ادویه‌ها در سرتاسر جهان است. این ادویه، از میوۀ درخت همیشه سبز که برگ‌های تیره‌ای دارد بدست می‌آید. این میوه همچنین منبع تجاری روغن و کره جوز هندی است. این ادویۀ معروف هندی برای مزه دار کردن انواع کباب مرغ و گوشت و ماهی و و انواع خورشت استفاده می‌شود. اما کاربرد آن به همین موارد ختم نمی‌شود و مردم هندی از این ادویه برای تهیۀ انواع دسر‌ها و ترشی‌جات نیز استفاده می‌کنند.

ادویه‌ها خواص بسیاری دارند و از گذشته تا کنون جزء جدا نشدنی آشپزی ملت‌های گوناگون است. در این مقاله شما را با برخی از معروف‌ترین ادویه‌های هندی آشنا کردیم تا با آگاهی از انواع و خواص آن‌ها بتوانید ادویۀ مناسب با ذائقۀ خود را پیدا کرده و از آن در آشپزی‌های خود استفاده کنید. البته ادویه‌های هندی طیف وسیعی داشته و فقط به اسامی این مقاله ختم نمی‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Shopping cart
Sign in

No account yet?