از فلسفۀ غذاهای سفرۀ هفتسین آگاهید؟ سفرۀ هفتسین خود را با این غذاهای رنگارنگ و خوشعطر زیبا کنید و در کنار خانواده، از این غذاهای لذیذ لذت ببرید. این غذاها، نشان از آداب و رسوم خاص هر منطقه است. در این مقاله با غذاهای مخصوص شب عید در شهرهای مختلف آشنا میشویم و از ریشهٔ تاریخی آنها صحبت خواهیم کرد.
معرفی غذاهای مخصوص شب عید نوروز
شب عید است و بوی خوش سبزی پلو با ماهی! سفرۀ عید نوروز ایرانیان همواره پر از غذاهای رنگارنگ است که خبر از نشاط و سرزندگی میدهد. بسیاری از شهرهای مختلف سبزی پلو را به شیوۀ محلی و ویژۀ خود تهیه میکنند. در این مقاله همراه شما هستیم تا با انواع غذاهای مخصوص شب عید آشنا شویم و از حالوهوای عید نوروز لذت ببریم.
سبزی پلو با ماهی
سبزی پلو با ماهی، برای بسیاری از افراد نشان از بوی بهار و خاطرات خوش عید نوروز است. از گذشتههای بسیار دور، سبزی پلو با ماهی یکی از اصلیترین مهمانهای سفرههای عید نوروز ایرانیها بوده است. در بسیاری از شهرهای مختلف کشور، این غذای خوشعطر به عنوان غذای مخصوص شب عید تهیه میشود. هر شهری بهنحوی این غذای خوشطعم را تهیه میکند. اما چیزی که مشخص است حضور ماهی در کنار سبزی پلو همراه با سبزیجات معطر است.
خورشت قورمه سبزی
یکی دیگر از غذاهای مخصوص شب عید که در سفرههای ایرانیها یافت میشود، خورش قرمهسبزی است. این غذای معطر در هر منطقه ممکن است با ادویههای خاص و سبزیجات معطر همان منطقه تهیه شود اما بههرحال خورش قرمهسبزی را میتوان در سفرههای شب عید بسیاری از افراد مشاهده کرد. این غذا را نماد برکت، فراوانی نعمت و سرسبزی دانسته برای سال جدید رویش و فراوانی را آرزو میکنند.
فسنجان مجلسی
خورشت فسنجان نیز ازجمله غذاهای سنتی و کهن ایرانی است که در بسیاری از مناطق کشور، بهعنوان غذاهای مخصوص شب عید نوروز درنظر گرفته میشود. وجود گردو در این غذا که نماد برکت و فراوانی است، باعث شده تا افراد تهیۀ خورشت فسنجان را در شب عید نوروز تهیه کنند و آن را یکی از غذاهای مخصوص شب عید نوروز بدانند.
زرشک پلو با مرغ
یکی از غذاهای معروف و مخصوص ایرانیها در جشنهای مختلف، زرشک پلو با مرغ است. بسیاری از افراد این غذای مجلسی را بهعنوان غذای مخصوص شب عید نوروز درنظر گرفته و آن را بههمراه غذاهای دیگر در سفره خود قرار میدهند. زرشک پلوی مجلسی معروف را با زعفران دمکردۀ اعلا تهیه میکنند که در کنار گوشت مرغ طلایی شده در شب عید نوروز سرو میشود.
دلمه برگ مو
دلمۀ برگ مو، از آن دسته غذاهای جذاب مخصوص شب عید نوروز است که در میان سفرههای ایرانیهای مناطق مختلف مشاهده میشود. افراد این غذا را نماد تحقق اهداف و آرزوها دانسته و خوردن آن را بسیار خوش یمن میدانند.
کوفته
کوفته از آن دسته غذاهای مجلسی و اعیانی سفرههای ایرانیها است که البته یکی از غذاهای مخصوص شب عید نوروز در بسیاری از مناطق بهشمار میآید. بسیاری از افراد کوفته را نماد ثروت و فراوانی دانسته و آن را بهعنوان غذای مخصوص شب عید نوروز در سفرههای خود قرار میدهند.
غذای شب عید مازندران
شمال کشور دارای فهرست متنوعی از غذاهای رنگارنگ و خوشعطر است. وجود دریای خزر در این منطقه باعث شده است که مصرف ماهی در این مناطق بیشتر باشد و غذاهای مختلفی با انواع مختلف ماهی در شهرهای این منطقه تهیه شود. در شب عید نوروز نیز در استان مازندران، سبزی پلو با ماهی یکی از غذاهای اصلی و مهم شب عید است.
غذای شب عید گیلانی
استان خوشآبوهوای گیلان نیز در شب عید، غذاهای مخصوصی را بهخود اختصاص داده است. در سفرههای شب عید گیلانیها، غذای ترشه تره با ماهی به چشم میخورد. این غذای مخصوص شب عید گیلانی از سبزیهای معطرمحلی تهیه میشود که عطر خوشی را به این غذای مخصوص شب عید میدهد. این غذا از ادویههای مختلف، تخممرغ، برنج، سیر، آب نارنج و سبزیهای معطر است. در کنار این غذای مخصوص شب عید گیلانی، از ماهی دودی و یا ماهی سرخ شده سرو میشود.
غذای شب عید بوشهریها
شهر بوشهر نیز یکی از شهرهای جنوبی کشور است که از تنوع غذایی خاصی برخوردار است. اما مردم عزیز این منطقه نیز در شب عید با غذای مخصوص خود به استقبال بهار میروند. شورماهی پلو بوشهری، یکی از اصلیترین غذاهای شهر بوشهر است که در شب عید نوروز در میان سفرههای مردم این منطقه دیده میشود. این غذا از ماهی شور و با استفاده از کشمش، لیمو عمانی، پیاز داغ و ادویههای محلی تهیه میشود که در کنار شوید پلو مهمان سفرههای بوشهریهای عزیز است.
غذای شب عید نوروز شیرازی
مردم خونگرم شیرازی، با کلمپلوی معروف خود به استقبال بهار میروند. در شب عید نوروز، شیرازیها، با کلم قمری، برنج، سبزیجاتی مانند شوید، ترخون، تره و ریحان و ادویههای مختلف، این غذای مخصوص شب عید نوروز آماده کرده و در سفرههای خود قرار میدهند.
غذای شب عید خراسان
استان خراسان، یکی از وسیعترین استانهای کشور ایران است که با سفرههایی به گرمی وجودشان به استقبال عید نوروز میروند. در سفرههای مردم خراسان که برای شب عید نوروز آماده میکنند غذای خورشت قیمه به چشم میخورد. تفاوت خورشت قیمۀ خراسانی با خورشت قیمۀ معمولی در میزان زعفران دمکرده است. از آنجا که خراسان مهد تولید زعفران است، استفاده از آن در غذاهای مردم این منطقه بسیار رایج است و در شب عید نوروز، خورشت قیمۀ مخصوص خود را با هل سبز ساییده شده، جوز هندی، دارچین، زنجبیل، زردچوبه، فلفل سیاه و زعفران دم کرده تهیه میکنند.
غذای شب عید کردستان
مردم مناطق غرب کشور مانند استان کردستان، در شب عید نوروز خورشت سبزی یا همان خورشت قورمهسبزی را بهعنوان غذای مخصوص شب عید، در سفرههای خود قرار میدهند. اهالی مناطق غربی کشور خورشت قرمهسبزی را نماد برکت و رویش و فراوانی نعمت میدانند.
غذای شب عید آذریها
از جمله غذاهایی که در شب عید نوروز در میان سفرههای مردم عزیز آذری مشاهده میشود، خوراک دلمه است. آذریها دلمه را یک غذای پربرکت دانسته و حضور آن را در سفرۀ شب عید نوروز خوشیمن میدانند. دلمۀ مخصوص شب عید نوروز در این منطقه با با برگهای مو تهیه میشود و محتوای آن سبزیجات معطر، گوشت و برنجی است که به زیبایی در این برگها پیچیده میشوند.