راز تهیهٔ آش دوغ اردبیلی، در رعایت این نکات مهم است که در این مقاله به آن پرداختیم. شما میتوانید با این دستور تهیه آش اردبیلی، یک آش خوشعطر و خوشطعم را برای خانواده و دوستان خود تهیه کنید. این روش تهیۀ دستور اصلی آش دوغ اردبیلی است که در مناطق غربی کشور رایج است. در این مقاله دستور اصلی را برای شما بیان میکنیم.
روش تهیهٔ آش دوغ خوشمزهٔ اردبیلی
ایرانیها، در سفرههای خود، با طیف وسیعی از آشهای مختلف همراه هستند. آش دوغ، از آن دسته آشهای خوشمزه است که بیشتر آن را در استانهای غربی کشور، به ویژه استان اردبیل، تبریز، ارومیه و رشت میتوان یافت. اما عطر و طعم این آش آنقدر لذتبخش و لذیذ است که تقریبا در هر شهر و استانی میتوان این آش محلی را در سر سفرهها مشاهده کرد. این آش محلی و خوشمزه، در استانهای غربی، با دستور خاصی تهیه میشود. اما روشهای طبخ بسیاری برای این آش در استانهای مختلف مشاهده میشود. اگر میخواهید آش دوغ اردبیلی خوشمزه را به روش این استان تهیه کنید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
مواد لازم برای تهیهٔ آش دوغ اردبیلی
برای تهیهٔ آش دوغ خوشمزه به روش اردبیلی به این مواد نیاز دارید. مقدار موادی که در این آش استفاده میکنیم برای حدود 3 الی 4 نفر است و شما میتوانید در صورت نیاز، نسبت این مواد را برای نفرات دلخواه تغییر دهید.
- نخود به میزان شش پیمانه
- برنج نیم دانه به میزان یک پیمانه
- سبزی آش به میزان چهار پیمانه
- آرد به میزان دو قاشق غذاخوری
- بلغور گندم یک پیمانه
- تخم مرغ یک عدد
- دوغ به میزان لازم
- نمک به میزان لازم
- سیر و نعنا به میزان لازم
طرز تهیه آش دوغ اردبیلی
آش دوغ اردبیلی، یک آش قدمتدار و کهن است که در زمانهای دور، در استانهای غربی بهویژه استانهایی مانند ایلام، لرستان و فارس نیز تهیه میشد. آش دوغ اردبیلی خوشمزه، روشهای طبخ مختلفی دارد که در این بخش با دستور اصلی آن همراه شما هستیم.
مرحله اول
همانطور که میدانید، در قدم اول، برای تهیۀ آش دوغ اردبیلی، باید یک ظرف با عمق مناسب برداشته و نخود و بلغور را از شب قبل خیس کنید و اجازه دهید تا نفخ آن گرفته شود. در این مدت، چندین بار آب ظرف نخود را عوض کنید، تا در زمان طبخ نفخی نمانده باشد. خیساندن حبوبات باعث میشود تا آنها طبخ راحتتر و کوتاهتری داشته باشند و در آش، نرم و لطیف شوند.
مرحله دوم
آش دوغ از جمله آشهایی است که سبزیجات نقش مهمی در آن ایفا میکنند. راز طبخ آش دوغ محلی اردبیلی، استفاده از سبزیهای معطر کوهی است که در این استان میروید. بااینحال، شما میتوانید از سبزی آش نیز استفاده کنید. استفاده از تره، گشنیز و نعنا بهعنوان سبزی آش برای تهیۀ آش دوغ اردبیلی پیشنهاد میشود. سبزی آش را به میزان موردنظر تهیه کرده و سپس آنها را بشویید و سپس سبزیها را بهصورت یکدست و منظم خرد کنید و آنها را کنار بگذارید.
مرحله سوم
در این مرحله از روش تهیۀ آش دوغ اردبیلی، حبوباتی که از قبل خیساندهاید را در یک قابلمه ریخته و به مقداری آب بریزید که کمی روی حبوبات را آب بگیرد. سپس شعله را روشن کنید و حبوبات را بپزید. زمانی که تردی حبوبات از بین رفت، نوبت اضافه کردن برنج میشود. از آنجا که برنج زودتر آماده میشود، بهتر است آن را کمی بعد از اضافهکردن نخود و بلغور به قابلمه اضافه کنید.
مرحله چهارم
پس از اینکه مخلوط حبوبات پخته شد، حال نوبت اضافه کردن سبزیها به قابلمۀ حبوبات است. بنابراین؛ سبزیجات خرد شده را به قابلمه اضافه میکنیم و زیر شعله را کم میکنیم تا مخلوط حبوبات و سبزی آش دوغ، به آرامی پخته شده و کمی به لعاب بیفتد.
مرحله پنجم
بهعنوان مرحلۀ پایانی تهیۀ آش دوغ اردبیلی، باید مایع دوغ را برای آش آماده کنیم. یک قابلمۀ بزرگ برداشته و یک تخممرغ را در آن میشکنیم. تخم مرغ را هممیزنیم تا باز شود. سپس یک قاشق ماست چکیده را به تخممرغها اضافه کرده و مجدد هم میزنیم. دلیل استفاده از تخممرغ روشن است. استفاده از تخممرغ در این ترکیب کمک میکند تا هنگام تهیۀ آش دوغ؛ این ترکیب نبرد.
سپس مقدار لازم دوغ را به ترکیب اضافه کرده و همۀ این مواد را باهم بهخوبی مخلوط میکنیم تا درنهایت به یک مایع یک دست برسیم. سپس شعله را روشن کرده و یک قابلمۀ بزرگ را برداشته و روی حرارت قرار میدهیم و مایع دوغ آش را به آن منتقل میکنیم و اجازه میدهیم تا این ترکیب حرارت ببیند. مراقب باشید تا در هنگام حرارت دادن به قابلمۀ دوغ؛ این ترکیب را بهطور مستمر هم بزنید.
مرحله ششم
اکنون به پایان مراحل طبخ آش دوغ اردبیلی رسیدهایم. زمانی که حبوبات و سبزی پخته شدند و ترکیب دوغ نیز به غلظت مناسبی رسید و به جوش آمد، زمان آن رسیده است که این دو ترکیب را باهم مخلوط کنیم. برای این کار، حرارت شعله را کاهش داده و به آرامی ترکیب حبوبات و سبزی را به قابلمۀ دوغ اضافه میکنیم. تا پایان زمان پخت آش، باید قابلمه را بهطور مستمر هم بزنیم. هم زدن آرام و مستمر کمک میکند تا دوغ در آش نبرد. درنهایت، پس از صرف زمان حدود 45 دقیقه، آش شما آماده شده است. آن را از روی حرارت شعله برداشته و اجازه دهید خنک شود. برای تزیین این آش خوشمزه و محلی، میتوانید از ترکیب پیازداغ و نعنا داغ استفاده کنید.
نکات مهم در پخت آش دوغ اردبیلی
1- استفاده از نعنا به میزان زیاد در ترکیب سبزیجات آش دوغ ممکن است طعمی تند و تلخ را به آش بدهد، بنابراین؛ در استفاده از سبزیجات مطابق دستور به میزان مساوی استفاده کنید.
2- استفاده از سبزیجات دیگری مانند اسفناج، برگ چغندر و برگ سیر نیز میتواند طعم خوشی را به آش دوغ شما بدهد. میتوانید این ترکیب را نیز امتحان کنید.
3- استفاده از دوغ ترش در این آش رایج است. اما اگر شما میخواهید آش دوغ شما چندان ترش نباشد، میتوانید از ماست شیرین و یا دوغی که کمتر ترش است، استفاده کنید.
در این مقاله، روش تهیهٔ آش دوغ اردبیلی خوشمزه را برای شما بیان کردیم و امیدواریم بتوانید این آش خوشمزه را برای خانواده و دوستان خود، با این روش مخصوص تهیه کنید.