سسها در مشخصتر کردن طعم غذا اهمیت زیادی دارند. شاید وقتی اسم سس به گوش تان میخورد اولین چیزی که در ذهنتان میآید سس مایونز غلیظ پرچرب است که تاثیر زیادی بر وزن و کیفیت پوست شما میگذارد اما در واقعیت این طور نیست و سسهای سالم زیادی وجود دارند. سسها را طبق ذائقه و عادات غذاییتان میتوانید درست کنید. حتی بعضی آشپزها سس رژیمی درست میکنند که نه تنها کاملا سالم و رژیمی است بلکه طعم غذا را هم برجستهتر میکند. یکی از سالم ترین سسها، سس پستو است. با آمدن بهار و تابستان که سبزیجات و گیاهان تازه در بازار موجود است، یکی از بهترین انتخابها به عنوان چاشنی غذا، پستو است.
سس پستو معروف، سالم و رژیمی
پیتزا، لازانیا، اسپاگتی، تیرامیسو و … تمام این غذاهای بینظیر سرچشمه ایتالیایی دارند. سس پستو هم از این قاعده مستثنی نیست. پستو بر پایه ریحان است و به عنوان طعم دهنده در بعضی غذاها استفاده میشود. اصالت این سس به قرن نوزدهم بر میگردد و سالهاست که در ایتالیا جزو اصلیترین سسها محسوب میشود. با توجه به اینکه پستو بر پایه سبزیجات است، سس محبوبی برای گیاهخواران و ورزشکاران به حساب میآید. انعطافپذیری که پستو در رسپی خود دارد یکی دیگر از عوامل محبوبیت آن است و تقریبا میتوانید از سبزیجات دیگر که برگ سبز دارند مثل اسفناج هم در این سس استفاده کنید.
کاربرد سس پستو
شاید برایتان سوال شود که پستو را در چه غذاهایی میتوانیم استفاده کنیم؟ آیا فقط مخصوص غذاهای خاص مثل پیتزا و پاستا است؟ پستو را نه تنها فقط برای سالاد استفاده نمیکنند بلکه آنقدر پرکاربرد است که هم میتوانید آن را در وعده صبحانه هم وعده ناهار و شام و هم در میان وعده خود جای دهید. مثلا برای وعده صبحانه میتوانید آن را با تخم مرغ ترکیب کنید و املت پستو داشته باشید. ایده دیگر این است که نان تست را کمی داغ کنید و پستو را روی آن آغشته کنید. سپس از پنیر و گوجه بر روی آن استفاده کنید. برای وعده شام و ناهار نیز ایده استفاده از پستو فراوان است. به عنوان مثال میتوانید سوپ سبزیجات درست کنید و کمی پستو را با آن ترکیب کنید. یا مرغ و گوشت را گریل کنید و سس پستو را روی مرغ گریل شده بریزید. ایده دیگر این است که ساندویچ دلخواه خود را درست کنید و نان آن را آغشته به پستو کنید. پستو را همچنین میتوانید در میان وعده بگنجانید. مثلا سیب زمینی را به صورت ورقههای نازک برش دهید و آن را با ادویه و کمی روغن زیتون در فر بپزید تا ترد شود. سپس چیپسها را در سس پستو بزنید و میل کنید.
مواد اولیه سس پستو خانگی و خوشمزه
همانطور که گفتیم سس پستو رسپی انعطاف پذیری دارد و شما با کمترین اقلام میتوانید آن را در خانه به آسانی درست کنید. حتی میتوانید از جایگزینهای زیادی در صورت عدم وجود مواد اصلی استفاده کنید.
- دو فنجان برگ ریحان
- دو حبه سیر
- یک سوم فنجان روغن زیتون
- یک سوم فنجان پنیر پارمزان
- دو قاشق غذاخوری دانه کاج
- یک قاشق غذاخوری آبلیمو
- یک قاشق چایخوری نمک
طرز تهیه سس پستو خانگی
مرحله اول
دانههای کاج را داخل ماهیتابه به مدت چند دقیقه تفت دهید تا از حالت خامی در بیایند.
مرحله دوم
تمام مواد به جز روغن زیتون را داخل غذاساز یا میکسر ریخته و چهل ثانیه اجازه دهید تا با هم ترکیب شوند. سپس به آرامی روغن زیتون را به مواد اضافه کنید و دوباره غذاساز را روشن کنید و چند ثانیه مهلت دهید تا ترکیب شوند.
سس پستو شما آماده است. به همین راحتی!
نکات مهم تهیه سس پستو در خانه
- به دلیل رایج نبودن دانه کاج در ایران، ممکن است به سختی آن را پیدا کنید به همین دلیل میتوانید مغزیجات دیگر را جایگزین دانه کاج کنید. مثل گردو، بادام هندی یا بادام زمینی.
- غلظت سس پستو بستگی به استفادهای که میخواهید از آن بکنید دارد. اگر میخواهید برای پاستا و پیتزا استفاده کنید بهتر است غلظت آن کمتر باشد اما اگر به عنوان دیپ برای میان وعده یا صبحانه میخواهید مصرف کنید اگر غلیظتر باشد بهتر است.
- با کم و زیاد کردن روغن زیتون میتوانید غلظت پستو را به میزان دلخواه برسانید.
- کالری سس پستو با این میزان روغن حدود 80 کالری در هر قاشق است. اگر روغن زیتون کم شود کالری هم کاهش پیدا میکند.
- مدت زمان نگهداری سس پستو حدود 4 روز در یخچال است. به همین دلیل پیشنهاد میشود هر بار حجم کمی از این سس را تهیه کنید.
- اضافه کردن آبلیمو به سس اختیاری است و صرفا جهت جلوگیری از کپک زدن انجام میشود. لازم است بدانید در رسپی اصلی، آبلیمو وجود ندارد.
- استفاده از ریحان پژمرده باعث تیرگی و قهوهای شدن سس میشود.
- سس پستو را حرارت ندهید و به صورت سرد استفاده کنید. البته که استفاده آن بر روی غذاهای گرم کاملا بلامانع است اما نکته این است که سس نباید حرارت مستقیم ببیند چرا که با پخت ریحان، رنگ سس تیره میشود.
سس پستو یکی از خوشمزهترین و پرکاربردترین سسهای دنیاست. این سس اکنون در جای جای جهان و در اکثر رستورانها سرو میشود. بافت این سس مانند سسهای دیگر است و مواد اصلی تشکیل دهنده آن، ریحان، سیر و روغن زیتون و دانه کاج است. میزان موادی که در تهیه پستو به کار میبرید بسیار مهم است، زیرا نباید طعم یک ماده به دیگری غالب شود. مخصوصا اینکه داخل این سس، سیر هم استفاده میشود. سس پستو را در تمامی وعدههای غذایی تان از جمله صبحانه، ناهار، شام، میان وعده و وعده قبل تمرین میتوانید بگنجانید و از طعم آن نهایت لذت را ببرید.