برای تهیهٔ آش گوجهفرنگی، این دستور را استفاده کنید و از رنگ و عطر این آش محلی، شگفتزده شوید. آش گوجهفرنگی هم خواص بالایی دارد و هم رنگ و طعم آن بسیار چشمنواز است. روش تهیۀ آش گوجهفرنگی نیز بسیار آسان است و میتوانید بهراحتی آش گوجهفرنگی را در خانه تهیه کنید.
روش تهیۀ آش گوجهفرنگی محلی با طعم و عطری عالی
آشها، از آن دسته غذاهای محبوب و پرطرفدار ایرانی است که در انواع مختلفی تهیه شده و در مجالس و مهمانیها نیز سرو میشود. تهیهٔ برخی از این آشها راحت و آسان بوده و برخی دیگر نیز با توجه به نکاتی دیگر به راحتی تهیه میشوند.
آش گوجه فرنگی نیز از آن دسته آشهای خوشمزه و محلی است که اصالت آن به شهر زیبای تبریز برمیگردد. این آش ساده، برخلاف ظاهر آن سرشار از مواد مغذی است که باعث میشود به یک آش خوش طعم در هر زمانی از سال تبدیل شود. برای تهیۀ این آش محلی، از گوجهفرنگی استفاده میشود و حضور سبزیجات و لوبیا در آن، آشی مقوی و پرخاصیت را بههمراه میآورد.
اگر دوست دارید، آش خوشمزه گوجه فرنگی را در خانه، به آسانی تهیه کنید، در این مقاله به روش تهیه آش گوجه فرنگی بهصورت گامبهگام و مرحله به مرحله میپردازیم. امیدواریم با توجه به نکاتی که در ادامه بیان میکنیم، بتوانید یک آش گوجهفرنگی خوشمزه را تهیه کنید.
مواد لازم برای تهیه آش گوجهفرنگی تبریزی
وقتی به فکر تهیه کردن آش گوجهفرنگی افتادهاید، اولین قدم، آگاهی از مواد اولیه موردنیاز برای تهیه آش گوجهفرنگی است. برای تهیهٔ آش گوجه فرنگی خوشمزه، میتوانید مواد زیر را آماده کنید. نسبت این مواد به تعداد ۴ نفر است اما شما میتوانید بهمیزان دلخواه، مقدار این مواد را کاهش یا افزایش دهید.
- گوجهفرنگی به میزان 1 کیلوگرم
- برنج 2 پیمانه
- سبزی تره و جعفری 700 گرم
- آب 4 لیوان
- لوبیا چشمبلبلی 1.5 پیمانه
- پیاز 3 عدد متوسط
- آبغوره 1.5 پیمانه
- رب گوجهفرنگی 2 قاشق غذاخوری
- نعنا خشک 3 قاشق غذاخوری
- روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه به میزان لازم
مراحل گامبهگام تهیهٔ آش گوجه فرنگی تبریزی
همانطور که از نام این غذا پیداست، تهیه آش گوجهفرنگی، آسان و راحت است، اما توجه به نکاتی که در ادامه بیان میکنیم، خالی از لطف نخواهد بود.
مرحلۀ اول
در اولین قدم، زمانی که تصمیم گرفتهاید آش گوجهفرنگی را تهیه کنید، باید ابتدا از شب قبل، لوبیای چشمبلبلی را در آب و نمک بخیسانید. مدت زمان خیساندن لوبیاها بهتر است حداقل ۱۲ ساعت باشد. البته بیشتر شدن این زمان نیز توصیه نمیشود، چرا که بیشتر از این ساعت، کم کم لوبیاها به حالت تخمیری در آمده و خواص آنها رو به کاهش میرود. بنابراین؛ بعد از اینکه لوبیاها را خیساندیم، چند مرتبه آب آن را عوض کرده و درنهایت آنها را میپزیم.
برای پختن لوبیاهای چشمبلبلی، یک قابلمه را برداشته و درون آن را با آب جوش پر میکنیم، بهاندازهای که روی لوبیاها را نصف پیمانه آب بپوشاند. سپس لوبیاها را آب کشی کرده و به قابلمه اضافه میکنیم. حدود نیم ساعت طول میکشد تا لوبیاها پخته شوند. در این میان به سراغ تهیۀ سایر مواد آش میرویم. پس از آنکه لوبیاها پخته شدند، آنها را از روی شعله برداشته و کنار میگذاریم.
مرحلۀ دوم
در دومین قدم از روش تهیۀ آش گوجهفرنگی، نوبت به تفت دادن پیازها میرسد. بنابراین؛ یک پیاز نسبتا بزرگ را برداشته و بهصورت نگینی خورد میکنیم. یک قابلمۀ مناسب نیز برداشته و درون آن را مقداری روغن برای تفت دادن پیازها میریزیم. سپس روغن که داغ شد، پیازها را درون قابلمه ریخته و تفت میدهیم. سپس مقداری زردچوبه اضافه کرده و با پیازها تفت میدهیم تا رنگ پیازها تغییر کند. در ادامه برای داشتن رنگی به روشنی گوجهفرنگیها، یک قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی را به قابلمه اضافه میکنیم و همراه با مواد دیگر کمی تفت میدهیم تا رب گوجهفرنگی رنگ باز کند.
مرحلۀ سوم
در سومین قدم از روش تهیۀ آش گوجه فرنگی، یک گوجه فرنگی متوسط برداشته و آن را نگینی خورد میکنیم و سپس به قابلمۀ پیاز اضافه کرده و به اندازه چند ثانیه تفت میدهیم. سپس نمک و فلفل را اضافه میکنیم و درنهایت، پنج پیمانه آب جوش را به قابلمه اضافه میکنیم و منتظر میشویم تا قابلمه به قل خوردن بیفتد.
در ادامه، سه عدد گوجهفرنگی متوسط دیگر نیز انتخاب کرد و آنها را رنده کرده و یا پوره میکنیم. سپس زمانی که آب قابلمه درحال جوشیدن و قل خوردن است، پورههای گوجهفرنگی را به قابلمه اضافه میکنیم. در این مرحله از تهیۀ آش گوجهفرنگی، یک آش خوشرنگ به رنگ قرمز خواهیم داشت. رنگی که بهخاظرحضور پورههای گوجهفرنگی است و عطر و طعم خوشی را نیز به آش میبخشد.
مرحلۀ چهارم
در این مرحله از روش تهیۀ آش گوجهفرنگی، لوبیاهایی که از قبل پخته بودیم را به قابلمۀ آش اضافه میکنیم. در این مرحله است که آش گوجهفرنگی ما رو به کامل شدن میرود. در ادامۀ کار، سبزیهای تره و گشنیز را به خوبی میشوییم. ترکیب استفاده از سبزی تره و گشنیز برابر است. چراکه باعث میشود آش گوجهفرنگی، عطر و طعمی ملایم داشته باشد. سبزیها را خرد و ساتوری میکنیم و درنهایت به قابلمۀ آش اضافه میکنیم.
در قابلمه را میگذاریم و زیر شعله را بسیار کم میکنیم تا آش گوجهفرنگی ما جا بیفتد. اکنون آش گوجهفرنگی خوشرنگ و خوشمزۀ شما آماده شده است. اکنون میتوانید سراغ تهیه کردن پیاز داغ برای آش بروید.
حضور گوجهفرنگیها در این آش، کمی مزۀ ترشی را به آن میبخشد. اما اگر دوست دارید آش گوجهفرنگی شما کمی بیشتر ترش مزه شود، میتوانید از آبغورۀ تازه در انتهای طبخ آش گوجهفرنگی استفاده کنید.
مرحلۀ پنجم
بهعنوان آخرین قدم از روش تهیۀ آش گوجهفرنگی، میخواهیم نعنا داغ و پیاز داغ را برای آش آماده کنیم. همانطور که میدانید، نعنا داغ و پیاز داغ، جز اصلی و فراموش نشدنی آشهای ایرانی است. البته اگر دوست ندارید از نعنا داغ استفاده کنید، ایرادی ندارد، این کاملا به ذائقۀ شما بستگی دارد. اما برای داشتن ظاهری زیبا و خوشرنگ در آش گوجهفرنگی، بهسراغ تهیه پیاز داغ و نعنا داغ میرویم.
برای اینکار، یک تابۀ کوچک برداشته و سپس یک پیاز متوسط را بهصورت خلالیهای باریک خورد میکنیم. سپس درون تابه را روغن ریخته و اجازه میدهیم داغ شود. پیازهای خلالی شده را درون روغن میریزیم و تفت میدهیم. زمانی که پیازها سبک و طلایی شدند، نعناها را داخل روغن میریزیم و با پیاز تفت میدهیم و سپس خاموش میکنیم. مراقب باشید که نعنا و پیاز خیلی تفت نخورند که ممکن است نعناها بسوزند و طعم خوش خود را از دست بدهند.
اگر طعم سیر را هم دوست دارید، میتوانید از سیرداغ نیز در این ترکیب استفاده کنید. اکنون آش گوجهفرنگی خوشمزۀ شما آماده شده است. هماکنون میتوانید این آش خوشرنگ و خوشطعم را همراه با نان سنگک تازه در کنار عزیزان خود میل کنید.