مشخصات گیاه شناسی سیب زمینی
سیب زمینی گیاهی است چند ساله با ساقه های هوایی زاویه دار و منشعب، به ارتفاع ۶۰-۴۰ سانتی متر برگ ها مرکب و برگچه های آن با ابعاد غیر مساوی است.
گلها در رأس شاخه های گل دهنده به رنگ سفید، صورتی و بنفش که رنگ آنها بتدریج تا زمان رسیدن میوه کمرنگ هستند میوه آن کوچک به رنگ سبز یا سبز مایل به زرد است.
معمولا انواع واریته های مختلف سیب زمینی بر مبنای رنگ گل آنها و همچنین رنگ پوست غده های زیرزمینی آنها تقسیم بندی می شود.
سیب زمینی دارای غده های زیرزمینی متورمی است که در حقیقت قسمتی از ساقه زیرزمینی آن محسوب می شود و از نظر گیاهشناسی ساقه تغییر شکل یافته ای است که پر از ماده فکول است.
خواص جادویی سیب زمینی که نمی دانستید!
*از اعضای سبز سیب زمینی از جمله از برگ و ساقه چون که سولانین دارد و اثر آن تخدیرکننده است، در استعمال خارجی برای تسکین دردهای روماتیسمی و عصبی استفاده می شود.
*از غده سیب زمینی که دارای مقدار نسبتا خوبی ویتامین C است( حدود 20 میلی گرم تا 100 میلی گرم) می توان برای مقابله با بیماری اسکوربوت یعنی کمی ویتامین C در بدن استفاده کرد. سیب زمینی نارس دارای ویتامین
C بیشتری است.
*سیب زمینی خام تازه رنده کرده را معمولا به عنوان ضماد برای تسکین سوختگی های سطحی بدن به کار می برند.
*اگر سیب زمینی را با گیاهان لعابدار بپزند و ضماد درست کنند برای تسکین ورم های حاد و کوبیدگی و ضرب خوردگی مفید و اثر آرامبخش دارد.
خواص سیب زمینی شیرین در کشورهای مختلف
-
در چین از غده آن به عنوان مقوی برای معده و طحال و کلیه استفاده می شود.
-
در هندوچین برای تقویت اشخاصی که دوره نقاهت بیماری را می گذرانند و همچنین برای اشخاص مبتلا به بیماری دریا گرفتگی تجویز می شود. در شبه جزیره مالایا از آن مشروبی درست می کنند که برای رفع تشنگی
در موارد تب می خورند.
-
در اندونزی برگ های خرد شده آن را روی محل سوختگی و مفاصل سفت شده می مالند. ساقه ها و شاخه های آن را روی مفاصل روماتیسمی سفت شده می بندند.
-
نوعی از آنکه دارای غده قرمز قهوه ای رنگ است که برای اسهال خونی مفید است و شیره غده خام گیاه را روی سوختگی می مالند تسکین می دهد.
-
از غده ارغوانی رنگ آن در موارد بیماری قند به کار برده می شود.
-
در هندوستان از ریشه گیاه به عنوان ملین استفاده می شود و از سرشاخه های له شده گیاه به صورت ضماد برای رسانیدن دمل استفاده می شود.
نکاتی برای نگهداری سیب زمینی
نگهداری سیب زمینی ممکن است کار ساده ای به نظر برسد، اما نکات علمی پشت آن وجود دارد. هیچ کس دوست ندارد مواد غذایی را هدر بدهد، مخصوصا سیب زمینی ! نگهداری مناسب اولین قدم برای جلوگیری از هدر
رفت است. حتی چند روش مختلف برای نگهداری سیب زمینی و چند ترفند برای استفاده بیشتر از آن ها وجود دارد.
نگهداری در مکان های سرد، تاریک و خشک
از سیب زمینی در یک جعبه چوبی در مکانی تاریک نگه داری کنید، نگه داشتن سیب زمینی در مکانی سرد، تاریک و خشک اساس ذخیره کردن آن است. دمای ایده آل برای نگهداری از سیب زمینی بالاتر از دمای یخچال است،
تقریبا بین ۴۰ تا ۵۰ درجه فارنهایت (4 تا 10 درجه سلسیوس ما ایرانی ها). از آنجایی که برخی از محصولات مانند سیب زمینی کال برداشت می شوند، مقدار کمی گاز اتیلن آزاد می کنند که به روند رسیده شدن آن ها کمک
می کند.
این گاز باعث می شود که سیب زمینی تا زمانی که دیگر برای مصرف مناسب نباشد به رسیده شدن خود ادامه دهد. اگرچه ما نمی توانیم از این اتفاق جلوگیری کنیم اما دمای سرد به کند شدن این روند کمک می کند. علاوه بر
این دمای خنک از رشد میکرو ارگانیسم هایی جلوگیری می کند تا به کند شدن فرایند رسیدن و تجزیه کمک کند.
نگهداری از سیب زمینی در مکان خشک هم می تواند عمر مفید آن ها را افزایش دهد. وقتی سیب زمینی در معرض رطوبت بیش از حد قرار بگیرد، به محلی برای رشد قارچ و باکتری تبدیل می شود. هنگامی که سیب زمینی در
معرض قارچ یا باکتری خاصی قرار بگیرد. ممکن است دیگر برای مصرف مناسب نباشد.
افزایش گردش هوا (در توری نگهداری کنید)
بهتر است سیب زمینی ها را در یک کیسه توری بریزید تا جریان خالص هوا برقرار شود و رطوبت وارد آن نشود و از خراب شدن آن در قفسه های چوبی جلوگیری کرده باشید.
وقتی به دنبال یک ظرف برای نگهداری از سیب زمینی ها می گردید، به دنبال چیزی باشید که جریان هوا را افزایش دهد و رطوبت را در خود نگه ندارد. چند نمونه از ظروف مناسب عبارتند از سبد ها، کیسه های کاغذی، کیسه
های توری، یا حتی یک کاسه باز که خیلی عمیق نباشد.
ظروفی که برای نگهداری سیب زمینی مناسب نیستند؛ عبارتند از: کیسه های پلاستیکی، کیسه های بزرگ، به ویژه کف درب دار و کشو های بسته. این محیط ها بخاطر محبوس کردن رطوبت و خراب شدن سریع
سیب زمینی و . . . معروف هستند.
استفاده از انبار غلات یا انباری که در زیرزمین خانه است
انبار غلات در زیر تپه ها ساخته می شود تا محیطی سرد و تاریک برای ذخیره سیب زمینی و افزایش کیفیت آن در طولانی مدت، ایجاد کند.
انبار غلات یک اختراع قدیمی است که با هدف ایجاد یک محیط سرد و تاریک با استفاده از خنک کننده طبیعی برای ذخیره مواد غذایی طراحی شده است. برای ساخت یک انبار غلات باید یک انبار به طور سنتی در نزدیک یا زیر
خانه خود و یا حتی در دامنه تپه حفر کنید و مطمئن شوید که به اندازه کافی در زیر زمین قرار دارد تا شامل آن عایق طبیعی زمین برای ثابت نگه داشتن دمای سرد باشد.
انتظار برای رسیده شدن
مرحله برداشت سیب زمینی، محدوده زمانی خاصی دارد . اگر سیب زمینی ها را دقیقا پس از آماده شدن برداشت کنید، به احتمال زیاد باید ظرف یک یا دو هفته اول آن ها را مصرف کنید زیرا پوست شان نازک تر شده و زودتر
خراب می شوند. اگر قصد دارید سیب زمینی خود را تا زمستان نگهداری کنید باید تا جایی که ممکن است قبل از برداشت آن صبر کنید.
یکی از نشانه های خوبی که به شما نشان می دهد سیب زمینی کاملا رسیده است، می توانید یک سیب زمینی را بکنید و ضخامت پوست آن را ازمایش کنید. هر چه پوست ضخیم تر باشد، سیب زمینی باید بیشتر در انبار بماند.
یک راه آسان برای اطمینان از ضخامت پوست سیب زمینی این است که انگشت خود را محکم روی قسمتی از پوست آن بمالید. اگر به طور کامل رسیده باشد، پوست نباید کنده شود.