منطقهٔ خاورمیانه از دیرباز مهد تمدنهای باستانی بوده و اولین شهر و حکومتها در این نقطه پایهگذاری شد، از اینرو مردمان این نقطه از کره خاکی، دارای فرهنگ غنی و سرشاری هستند؛ از جمله فرهنگ غذایی که در جهان بسیار منحصربفرد است اما در بین کشورهای خاورمیانه مشترک.
غذاهای خاورمیانهای به خاطر طعمهای غنی و مواد اولیه منحصر به فردش شناخته شده است و دسرها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. از باقلوای شیرین و آجیلی گرفته تا ام علی خامهای و لطیف، دسرهای خاورمیانه طیف وسیعی از طعمها و بافتها را ارائه میدهند که مطمئناً هر کسی با هر نوع سلیقهای را راضی میکنند. چه از طرفداران شیرینیهای سنتی باشید و چه به دنبال امتحان کردن چیزهای جدید هستید، این راهنما شما را به سفری خوشمزه در دنیای دسرهای خاورمیانه میبرد.
فهرست مطالب
قُرابیه
قرابیه یک کلوچه سنتی آذربایجانی است که در سراسر خاورمیانه رایج است. این کوکیهای کوچک کرهای با آرد، شکر و کره درست میشوند و اغلب با آجیل یا ادویهها طعم دار میشوند. قرابیه معمولاً با چای یا قهوه سرو میشود و در تعطیلات و مناسبتهای خاص یک خوراکی محبوب است. این شیرینی در ایران طرفداران زیادی دارد.
کَنافه
کنافه، یک دسر شیرین و خاص لبنانی است که در سراسر خاورمیانه پرطرفدار است. این دسر با خمیر فیلو خرد شده، پنیر و شربت شیرینی که از شکر و آب درست میشود، تهیه میشود. کنافه اغلب به صورت گرم سرو میشود و یک دسر محبوب در ماه رمضان است.
باقلوا
باقلوا یک شیرینی بینظیر است که در سراسر خاورمیانه و مدیترانه محبوبیت دارد. این دسر با لایههایی از خمیر فیلو، مغزهای خرد شده و عسل یا شربت درست میشود. باقلوا اغلب با دارچین یا هل طعم دار میشود و در تعطیلات و مناسبتهای خاص یک خوراکی محبوب است.
بوزا
بوزا یک نوشیدنی تخمیر شده است که در سراسر خاورمیانه و بالکان رایج است. این نوشیدنی شیرین و تند با دانههای بلغور، گندم یا ارزن درست میشود و اغلب با دارچین یا سایر ادویهها طعم دار میشود. بوزا معمولا سرد سرو میشود و یک نوشیدنی محبوب برای فصول سرد سال است چون طبع گرم دارد.
عَطایِف
عطایف نوعی پنکیک شیرین و خوشمزه خاورمیانهای است . این دسر با آرد، مخمر و شکر درست میشود و اغلب با مغزهای آجیل یا پنیر پر میشود. عطایف معمولاً در ماه رمضان و سایر مناسبتهای خاص سرو میشود.
شیر برنج
شیربرنج که در ایران هم محبوب است، یک دسر شیرین و خامهای است که در سراسر خاورمیانه رایج است. این دسر با برنج، شیر و شکر درست میشود و اغلب با دارچین یا سایر ادویهها طعم دار میشود. درایران، شیربرنج هنگام افطار یا صبحهای سرد زمستانی سرو میشود.
حلوا
حلوا یک دسر شیرین با بافتی نرم و دلنشین است که در سراسر خاورمیانه و مدیترانه با دستورپخت های متفاوت درست میشود. این دسر با آرد، شکر و آجیل درست میشود و اغلب با مغزها یا پودر نارگیل تزیین میشود. حلوا معمولا در مراسم سوگواری و عزادارای سرو میشود.
اُم علی
ام علی، یک دسر شیرین و دلچسب است که در سراسر خاورمیانه محبوب است. این دسر با خمیر فیلو، شیر و شکر درست میشود و اغلب با آجیل یا کشمش طعم دار میشود. ام علی معمولا در تعطیلات و مناسبتهای خاص سرو میشود.
قطاب
قطاب یک شیرینی کوچک و خوشمزه است که در سراسر خاورمیانه محبوبیت دارد اما در کشور ما محبوبیت دوچندان داشته و یکی از سوغاتیهای شهر یزد به شمار میرود. این شیرینی با شکر، آب و خمیر آرد درست میشود و اغلب با هل و گلاب یا دیگر اسانسهای گل طعمدار میشود. قطاب معمولا در عید و جشنهای سنتی سرو میشود.
راحت الحلقوم
راحت الحلقوم که به عنوان باسلوق یا نرمک شناخته میشود، یک شیرینی دلچسب است که در سراسر خاورمیانه و مدیترانه محبوب است. راحت الحلقوم با شکر، آب و نشاسته درست میشود و اغلب با گلاب یا دیگر اسانسهای گل طعمدار میشود. راحت الحلقوم یکی از تنقلات محبوب در سراسر جهان است و شباهت زیادی به پاستیل و ژلههای میوهای دارد.
مُهلبی
مهلبی که به نام مهلب نیز شناخته میشود، یک دسر عربی لذیذ است . این دسر کالری بسیار زیادی دارد و بهتر است قبل از سرو آن غذای سنگین نخورده باشید. مهلبی را بیشتر برای مهمانیهای عصرگاهی و به عنوان میان وعده سرو میشود.
مسقطی
مسقطی یک دسر شیرین و معطر است که در سراسر خاورمیانه و مدیترانه محبوب است. این دسر خوشمزه معمولا در کنار چای سرو میشود. مسقطی علاوه بر اینکه بسیار سالم و خوشمزه است، طرز تهیه سادهای هم دارد.
شله زرد
شله زرد یک دسر شیرین و خامهای است که در سراسر ایران و خاورمیانه طرفداران زیادی دارد. این دسر با برنج، شکر و زعفران درست میشود و اغلب با گلاب یا سایر ادویهها طعم دار میشود. شله زرد معمولا در تعطیلات و مناسبتهای خاص سرو میشود.
زولبیا
زولبیا که به نام جلبی نیز شناخته میشود، یک دسر شیرین و ترد است که در سراسر خاورمیانه و جنوب آسیا محبوب است. این دسر با آرد، شکر و ماست درست میشود و اغلب با زعفران یا سایر ادویهها طعم دار میشود. زولبیا معمولا در تعطیلات و مناسبتهای خاص سرو میشود.
بسبوسه
Basbousa، همچنین به عنوان hareesa شناخته میشود، یک کیک شیرین و خوشمزه است که در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا محبوب است. این کیک با آرد سمولینا، شکر و ماست درست میشود و اغلب با گلاب یا سایر ادویهها طعم دار میشود. بسبوسه معمولا در طول تعطیلات و مناسبتهای خاص سرو میشود.
معمول
معمول یک کلوچه شیرین و ترد است که در سراسر خاورمیانه رایج است. این شیرینی با آرد سمولینا، شکر و کره درست میشود و اغلب با آجیل یا خرما پر میشود. شیرینی معمول، معمولاً در تعطیلات و مناسبتهای خاص سرو میشود.
فالوده
فالوده یک دسر شیرین و با طراوت است که در سراسر ایران و خاورمیانه طرفداران زیادی دارد. این دسر با رشته نازک ورمیشل، شکر و گلاب درست میشود و اغلب با آبلیمو یا شربت آلبالو و انواع عرقیجات از جمله عرق بهارنارنج یا نسترن سرو میشود.
خرما
خرما میوهای شیرین و جویدنی است که در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا محبوبیت دارد. از این میوه اغلب برای تهیه دسرهایی مانند کیک خرمایی و کلوچه خرمایی استفاده میشود.
فرنی
فرنی که با نام حلیم یا حریره نیز شناخته میشود، یک دسر شیرین و مقوی است که در سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا رایج است. این دسر سبک با شیر درست میشود و از اعضای ثابت سفره در ماه مبارک رمضان است..
مِغلی
مِغل که به عنوان مِغلی نیز شناخته میشود، پودینگی شیرین و خامهای است که در سراسر خاورمیانه رایج است. این پودینگ با آرد برنج، شکر و شیر درست میشود و اغلب با دارچین یا سایر ادویهها طعم دار میشود. مغول معمولاً در تعطیلات و مناسبتهای خاص سرو میشود.
بیشک دسرهای متنوع و رنگارنگ هر کسی را وسوسه میکند، امیدواریم این لیست خوشمزهٔ خاورمیانهای شما را به وجد آورده باشد.نکتهٔ قابل توجه دربارهٔ دسرهای خاورمیانهای مقوی و غنی بودن آنهاست. اکثر این دسرهای دل انگیز با قند طبیعی از جمله شیره یا خرما و همراه با مغزها و آجیل سرو می شود و از این حیث نیز منحصربفرد و قابل تأمل است.