این همان دستور معروف تهیۀ آش خیار همدانی است که شما را از هر نوع دستور دیگری بینیاز میکند. این دستور راهنمای تهیۀ آش خیار همدانی، یک دستور ویژه است که دیگران را حیرت زده میکند و طعمی تازه و دلنشین را برای آنها فراهم میکند.
تقریبا چیزی نیست که نتوانید از آن یک آش خوشمزه تهیه کنید، اگر ذوق و هنر آشپزی دارید. آش خیار همدانی نیز یکی از این آشهای سنتی ایرانی است که ذوق و علاقۀ آشپزی بسیاری پشت آن دیده میشود. کسی که دوست دارد طعمهای مختلف را به چالش بکشد و مواد گوناگون را بهکار گیرد و یک غذای خوشمزه را برای عزیزان خود آماده کند.
جای جای ایران، بهدلیل وجود اقوام مختلف، سرشار از غذاهای رنگی و دسرهای مختلف است. آش خیار همدانی نیز همانند سوپ عروس ایتالیایی، یک غذای محلی و سنتی است که شما میتوانید با موادی در دسترس، این آش را تهیه کنید. خواص آش خیار به دلیل استفاده از حبوبات و گوشت در آن، بسیار بالا است، بهطوری که میتوان آن را برای روزهای سرد پاییزی نیز تهیه کرد.
استانهای غربی در تهیۀ انواع آشهای خوشمزه زبانزد هستند. آش خیار همدانی نیز یک غذای ویژه است که به نام استان همدان ثبت شده است. آگاهی از انواع غذاهای محلی همدانی باعث میشود شما با بافت فرهنگ مردم این بخش از کشور، بیشتر آشنا شوید. در ادامه، بیشتر با روش تهیۀ این آش خیار همدانی خوشمزه آشنا میشویم.
مواد لازم برای تهیۀ آش خیار همدانی
برای تهیۀ آش خیار همدانی، موادی که نیاز دارید را بهراحتی میتوانید تهیه کرده و سریع شروع به پختن این آش خوشمزه کنید. مواد لازم برای تهیۀ آش خیار همدانی در ادامه آمده است.
- خیار 5 عدد بزرگ
- گوشت 500 گرم
- لپه نصف پیمانه
- عدس نصف پیمانه
- کشک 3 پیمانه
- پیاز 2 عدد
- سیر 3 حبه
- نعناع خشک 2 قاشق غذاخوری
- نمک و فلفل سیاه به میزان لازم
- زردچوبه و روغن به میزان لازم
مراحل تهیۀ آش خیار همدانی
همانطور که میدانید، آش خیار همدانی، یک آش سنتی است که در این بخش همراه شما هستیم تا با روش تهیۀ آش خیار همدانی آشنا شویم و مراحل تهیۀ این آش محلی را گامبهگام آموزش دهیم.
مرحلۀ یک
اگر دوست دارید که آش خیار همدانی را تهیه کنید، باید از شب قبل، حبوبات را در آب بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود. سپس آن را برای استفاده در روز بعد، در کناری قراردهید. این حبوبات شامل لپه و عدس است که بهتر است به مدت حداقل 12 ساعت خیسانده شود.
مرحلۀ دو
در قدم دوم از طرز تهیۀ آش خیار همدانی، بعد از اینکه حبوبات را برای گرفته شدن نفخ آن خیساندید، نوبت به آماده کردن مواد اولیه آش میرسد. برای این کار، یک عدد پیاز و دو حبه سیر بردارید و خوب بشویید. سپس سیرها و پیازها را نگینی خرد کنید.
در ادامه، یک قابلمۀ مناسب بردارید، درون آن روغن بریزید و روی حرارت قرار دهید. زمانی که روغن داغ شد، پیازها را اضافه کنید و کمی تفت دهید. چند دقیقه بعد، سیرها را نیز اضافه کنید و با پیازها تفت دهید تا عطر آن بلند شود. کمی بعد زردچوبه را نیز اضافه کنید و زمان دهید تا رنگ آن باز شود. مواد داخل قابلمه را تفت دهید تا سیر و پیاز و زردچوبه بهخوبی باهم ترکیب شوند.
مرحلۀ سه
در مرحلۀ سوم از مراحل تهیۀ آش خیار همدانی، بعد از اینکه عطر سیرها بلند شد و زردچوبه رنگ باز کرد، گوشت را اضافه کنید. باید گوشت را از قبل خوب بشویید و بهصورت تکههای مربعی کوچک در آورید.
اگر دوست دارید آش شما چهرهای متفاوت داشته باشد، میتوانید گوشتها را بهصورت رشتههای نازک در آورده و استفاده کنید. سپس گوشتها را به قابلمه اضافه کرده و با سایر مواد تفت دهید. کمی بعد، گوشتها که خوب پخته شدند، سه پیمانه آب جوش را اضافه کنید و روی شعلۀ ملایم، اجازه دهید این آش پخته شود.
مرحلۀ چهار
در قدم بعدی از مراحل تهیۀ آش خیار همدانی، یک تابه مناسب بردارید. آن را روی حرارت بگذارید و روغن بریزید تا داغ شود. در این میان، یک پیاز دیگر بردارید و بهصورت خلالی آن را خوب خرد کنید. وقتی روغن داغ شد، پیازها را تفت دهید تا پیاز داغ شما آماده شود.
زمانی که پیازها طلایی وسبک شدند، آنها را از تابه خارج کنید. سپس سیرهای باقی مانده را نیز خرد کرده و به تابه اضافه کنید و تفت دهید. زمانی که سیرداغ شما آماده شد، آن را نیز از تابه خارج کنید و در کناری قرار دهید. درادامه، نوبت به درست کردن نعنا داغ میرسد. دو قاشق غذاخوری نعنا را درون تابه بریزید و تفت دهید. کمی بعد، نعنا داغها را نیز خارج کنید و در کناری قراردهید.
مرحلۀ پنج
در این مرحله، لپهها و عدسها را آبکشی کنید و به قابلمۀ آش اضافه کنید. قابلمه را هم بزنید تا همۀ مواد خوب باهم ترکیب شوند و عطر آش بلند شود. سپس به میزان نیاز، خیار بردارید و آنها را خوب بشویید. آنها را پوست بگیرید و بهصورت نگینی خرد کنید. خیارها را درون تابه بریزید و کمی تفت دهید.
خیار درواقع مهمترین مادۀ این آش محلی است که در ایجاد طعمی دلپذیر لازم است. خیلی کوتاه تفتدادن را انجام دهید. کمتر از یک دقیقه. سپس آنها را از تابه خارج کرده و در کنار قراردهید.
مرحلۀ شش
در قدمهای آخر تهیۀ آش خیار همدانی، یک ظرف مناسب بردارید، مقداری که مناسب میدانید، کشک را درون ظرف بریزید. کشک یکی از مهمترین مواد این آش است که در ایجاد کردن طعم خوش این آش بسیار موثر است.
در ادامه، کشک را کمی رقیق کنید. برای رقیق کردن کشک میتوانید کمی از مایع آش استفاده کنید. سپس خیار را همراه با کمی پیازداغ، سیرداغ و نعناع داغ به کشک اضافه کنید و هم بزنید. سپس این ترکیب را به قابلمۀ آش اضافه کنید و حدود 15 دقیقه زمان دهید تا آش جا بیفتد، سپس شعله را خاموش کنید.
اکنون آش خیار همدانی شما آماده شده است. هم اکنون میتوانید این آش محلی را همراه با دوغ ترش تازه و ترشی سرو کنید.
نکات مهم در تهیۀ آش خیار همدانی
1- در تهیۀ آش خیار همدانی، اگر گوشت قرمز در دسترس نبود یا ممنوعیت مصرف گوشت قرمز دارید، میتوانید از سینه مرغ استفاده کنید و آن را بهصورت ریش ریش شده در تهیۀ آش خیار به کار ببرید.
2- در انتخاب خیارها دقت کنید. بهتر است که خیارهایی را خریداری کنید که ترد و تازه اند و درون آنها دانه ندارد.
3- اگر خیار شما دانه داشت، ابتدا دانههای خیار را خارج کنید سپس آن را به آش اضافه کنید. دانههای خیار باعث میشود آش شما تلخ شود. بنابراین حتما زمان جدا کردن دانههای خیار را درنظر بگیرید و حتما این کار را انجام دهید.
4- دقت کنید که باید ترکیب کشک را به آرامی به آش اضافه کنید تا به خوبی در آش حل شود. با هربار اضافه کردن کشک، آش را هم بزنید تا کشک در آش باز شود.
در این مقاله، همراه شما بودیم تا با طرز تهیۀ آش خیار همدانی آشنا شویم. اکنون به کمک این دستور تهیۀ آش خیار، این غذای محلی آماده شده است و شما میتوانید آن را همراه با عزیزان خود در یک روز دلپذیر، میل کنید.