برای درست کردن آش ترخینه یک دستور اصیل وجود دارد و شما میتوانید همین الان با این روش اصلی تهیۀ آش ترخینه، این غذای اصیل کردی را تهیه کرده و همراه با عزیزان خود میل کنید. مواد لازم برای تهیۀ آش ترخینه، حبوبات، سبزی آش در کنار ترخینه است و طرز تهیۀ آش ترخینه در ادامه آمده است.
آشنایی با طرز تهیۀ آش ترخینه کردی و نکات مهم آن
در سفرههای ایرانیها، یکی از انواع غذاهایی که میتوان مشاهده کرد، انواع مختلف آشها و خورشها است. آشها در هر منطقهای با دستور ویژهای تهیه میشود. این غذاها مانند آش آبادانی، نشان از بافت آبوهوایی هر منطقه و فرهنگ غذایی افراد آن منطقه دارد.
مناطقی که بیشتر به دامپروری مشغول هستند، غذاهای گوشتی بسیاری دارند و افرادی که در مناطق کوهستانی بهسر میبرند، بهدلیل بافت گیاهی این مناطق، از غذاهای مختلف با ترکیب سبزیهای این منطقه برخوردار شدهاند.
استفاده از غذاهای برنجی در کنار غذاهای آشی مانند تهیۀ آش خیار همدانی، میتوانند برای وعدههای غذایی تنوع بخش بوده و برای سیستم گوارشی نیز مفید باشند. بسیاری از این غذاها مانند خورش خلال کرمانشاهی، یک غذای اصیل و قدمتدار است که آشنایی با روش تهیۀ خورش خلال کرمانشاهی یا سایر غذاهای اصیل ایرانی میتواند آشپزی شما را لذتبخشتر کند.
در این مقاله از مجلۀ راستین، با یکی دیگر از انواع غذاهای اصیل ایرانی با نام آش ترخینه آشنا خواهید شد. در ادامه میتواند دستورتهیۀ آش ترخینه را مشاهده کرده و آن را برای عزیزان و دوستان خود آماده کنید.
مواد لازم برای تهیۀ آش ترخینه
همانطور که دانستیم، آش ترخینه یکی از انواع آشهای محلی و سنتی مناطق غربی کشور ایران است که با سبزیهای خاصی که در این منطقه رشد میکنند تهیه شده و در زمانهای مختلف، بهویژه فصلهایی که هوا سردتر است، آماده میشود. شما میتوانید برای تهیۀ آش ترخینه این مواد را در ادامه تهیه کرده و مراحل آماده کردن آش را آغاز کنید.
- ترخینه 300 گرم
- عدس یک پیمانه
- نخود یک پیمانه
- لوبیا یک پیمانه
- سبزی آش یا تره، گشنیز، جعفری، اسفناج هرکدام نیم کیلو
- پیاز متوسط 3 عدد
- نعناع خشک 4 قاشق غذاخوری
مراحل گامبهگام تهیۀ آش ترخینه کردی
وقتی میخواهید یک آش خوشمزه و جدید مانند آش ترخینه را امتحان کنید، استفاده از یک دستور تهیۀ که شما را راهنمایی کند میتواند در این مسیر بسیار مفید و موثر باشد و در زمان شما صرفهجویی کند. برای اینکه بتوانید با آرامش بیشتر آش ترخینه کردی را تهیه کنید، در ادامه، با روش تهیۀ آش ترخینه بهصورت گامبهگام آشنا خواهید شد.
مرحلۀ یک
وقتی به فکر تهیۀ آش ترخینه افتادید، باید دقت کنید که بهتر است تهیۀ این آش را از شب قبل شروع کنید. در اولین قدم از مراحل تهیۀ آش ترخینه، باید حبوبات را از شب قبل در آب و نمک بخیسانید تا نفخ آن گرفته شود. این کار باعث میشود که حبوبات درهنگام طبخ طعم بهتری نیز بهخود بگیرند.
سپس یک قابلمه بردارید و درون آن را تا نیمه پر آب کنید و نخود و لوبیا را در آن ریخته و بگذارید تا کمی پخته شده و نرم شوند. آب قابلمه باید خیلی کم باشد و فقط روی حبوبات را بپوشاند. در این مرحله لازم نیست که حبوبات کامل پخته شوند. بلکه فقط کمی نرم شود کافی است. ادامۀ مراحل پخت حبوبات در آش صورت میگیرد.
مرحلۀ دو
در قدم بعدی از طرز تهیۀ آش ترخینه، سبزیجات را آماده کنید. ابتدا آنها را خوب بشوید تا گلولای آن تمیز شود و سپس آنها را پاک کنید و در ادامه سبزیها را خرد کنید. میتوانید سبزیها را بهصورت قطعات ریز یا درشت خرد کنید. این کاملا بستگی به سلیقۀ شما دارد.
مرحلۀ سه
در قدم سوم از مراحل تهیۀ آش ترخینه، یک قابلمه مناسب بردارید که ظرفیت آش شما را داشته باشد. آن را روی حرارت قراردهید. درون آن را روغن بریزید تا روغن داغ شود. در این میان، پیازها را بردارید و خوب بشویید. سپس آنها را بهصورت نگینی ریز خرد کنید. وقتی روغن خوب داغ شد، پیازها را درون قابلمه بریزید. زمان بدهید تا پیازها کمی سرخ شوند. سپس آنها را تفت دهید تا تمام پیازها طلایی شوند.
در ادامه، کمی زرد چوبه نیز اضافه کنید و با پیازها تفت دهید. زمانی که زردچوبه رنگ باز کرد و خامی آن گرفته شد، حبوبات را اضافه کنید. برای این کار، آب حبوبات را بگیرید و نخود و لوبیا را به قابلمۀ پیاز اضافه کرده و کمی با پیازها و ادویهها تفت دهید. درادامه، سه پیمانه آب جوش را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید تا آب به جوش آید.
مرحلۀ چهار
در قدم بعدی، وقتی که بعد از حدود 30 دقیقه آب به جوش آمد، عدسها را اضافه کنید و در قابلمه را گذارید. شعله را کم کنید و یک ربع زمان بدهید. در ادامه، ترخینهها را اضافه کنید و آش را هم بزنید. سپس یک ربع بعد، سبزیهای آش را اضافه کنید. نیم ساعت زمان بدهید تا آش شما آماده شود.
در این مرحله، مزۀ آش را بچشید و نمک و فلفل آن را اندازه کنید. بعد از گذشت نیم ساعت، اکنون آش ترخیۀ شما آماده شده است. برای تزیین این آش میتوانید نعناداغ و کشک را آماده کنید و با آن آش را تزیین کنید.
تهیه نعنا داغ
برای اینکه یک نعناع داغ خوشمزه داشته باشید، ابتدا نعنا خشکهارا به مدت نیم ساعت در آب ولرم خیس کنید. بعد از آن نعناها را آبکش کنید و سپس در روغن تفت دهید تا رنگ آن تیره شود و به لعاب بیفتد. سپس همراه با کشک این نعنا داغها را به آش اضافه کرده و آن را تزیین کنید.
نکات مهم در تهیۀ آش ترخینه
1- دقت کنید که سبزیهای که برای آش ترخینه تهیه میکنید باید تازه باشند. درغیراین صورت، ممکن است باعث تغییر طعم آش شوند.
2- اگر به سبزی تازه دسترسی ندارید، از سبزیهای خشک شدۀ باکیفیت استفاده کنید. اما به هیچوجه، از سبزیجات مانده برای این آش استفاده نکنید.
3- اگر در هنگام تفت دادن پیازها از روغن حیوانی یا روغن محلی استفاده کنید، آش ترخینۀ شما شباهت بیشتری به دستور اصلی آن پیدا میکند.
4- اگر میخواهید خواص آش خود را افزایش دهید، میتوانید از سینۀ مرغ ریش شده به میزان خیلی کم نیز در تهیۀ آش استفاده کنید.
در این مقاله از مجلۀ رستوران شاندیز، همراه شما بودیم تا با روش تهیۀ آش ترخینه آشنا شویم. آش ترخینه یک غذای محلی استان کردستان است که با سبزیجات محلی این منطقه تهیه میشود. شما میتوانید با طرز تهیۀ آش ترخینه که در این مقاله بیان شد، شیوۀ درست کردن صحیح این آش را فرا گرفته و آن را برای عزیزان خود آماده کنید.