غذاهای سنتی همیشه نقش مهمی در فرهنگهای مختلف بازی کردهاند؛ آنها نه تنها معیاری برای تغذیه بلکه نمادی از تاریخ و هویت جامعههایی هستند که آن را میپزند. سمبوسه به عنوان یکی از غذاهای سنتی و محبوب در مناطق مختلف جنوب آسیا به شمار میآید که با ترکیبی از طعمهای منحصر به فرد، مواد اولیه فراوان و تنوع روشهای پخت مورد توجه قرار گرفته است. از ایران تا هندوستان و از پاکستان تا افغانستان، سمبوسه با طعم و مزههای مختلف خود، مردم را به سوی خود جذب کرده است. در این مقاله، ما قصد داریم به بررسی عمیقتر تاریخچه، مواد اولیه، روشهای تهیه، و انواع مختلف سمبوسه جنوبی بپردازیم تا عشق و علاقهی بیشتر خوانندگان را به این غذای شگفتانگیز و دلپذیر تقویت کنیم.
انواع سمبوسه
از آنجایی که سمبوسه در بسیاری از کشورها به عنوان پیش غذای محبوبی سرو میشود پس طبیعی است که تنوع زیادی در مواد اولیه آن وجود داشته باشد. در اینجا به برخی از انواع معروف سمبوسه اشاره میکنیم:
- سمبوسه مخصوص: این نوع سمبوسه معمولاً شامل مخلوطی از گوشت چرخ کرده، پیاز، نمک، فلفل سیاه و ادویههای دیگر میشود. معمولاً در قالب مثلث شکل ساخته میشود و سپس سرخ شده و سرو میشود.
- سمبوسه سیب زمینی: این نوع سمبوسه شامل سیب زمینی، پیاز، نمک، فلفل سیاه و گاهی نعناع است. مواد مخلوط شده در برشهای نان رول شده و سپس سرخ شده و سرو میشود.
- سمبوسه مرغ: در این نوع سمبوسه، گوشت مرغ چرخکرده به همراه پیاز، نمک، فلفل سیاه و ادویههای دیگر مخلوط شده و در برشهای نان رول شده و سپس سرخ شده و سرو میشود.
- سمبوسه ماهی: در این نوع سمبوسه، گوشت ماهی چرخ کرده به همراه پیاز، نمک، فلفل سیاه و ادویههای دیگر مخلوط شده و در تکههای نان رول شده و سپس سرخ شده و سرو میشود.
- سمبوسه سبزیجات: این نوع سمبوسه شامل مخلوطی از سبزیجات مختلف مثل اسفناج، پیاز، پیازچه، نمک و فلفل سیاه است. ممکن است برخی از انواع سبزیجات مختلف را در آن اضافه کنند.
- سمبوسه تخم مرغ: در این نوع سمبوسه، تخم مرغ با مواد مختلف مخلوط شده و در برشهای نان رول شده و سپس سرخ شده و سرو میشود.
- سمبوسه شیرین: این نوع سمبوسه معمولاً شامل موادی مانند بادام، پسته، شکر، دارچین و خرما میشود و بهطور معمول به صورت سرخ شده و پودر شده سرو میشود.
مواد اولیه برای تهیه یک سمبوسه جنوبی اصل
همانطور که گفتیم سمبوسه، در کشورهای مختلفی به عنوان یک غذای ملی شناخته میشود و هر کشور رسپی مختص خود را دارد. مثلا در سمبوسه بنگلادشی جگر گوسفند هم استفاده میشود. به نظر میآید هیچ کدام از این سمبوسهها مانند سمبوسه جنوبی اصل که بوی آشنای آبادان و شط کارون را برای ما یادآور میشود، نباید جذاب باشد. مواد اولیه سمبوسه جنوبی بسیار در دسترس و سالم است.
- 1 عدد سیبزمینی بزرگ
- 1 عدد پیاز متوسط
- نصف پیمانه سبزیهای ساطوری شده (مثل تره، گشنیز، جعفری)
- نان لواش به تعداد لازم (ابعاد 6 در 8)
- نمک، فلفل قرمز، کاری به میزان لازم
طرز تهیه سمبوسه خانگی به سبک جنوبی
مرحله اول
ابتدا سیب زمینیها را پوست کنید و بپزید تا نرم شوند. سپس آنها را خرد کرده یا بکوبید و در یک کاسه بزرگ قرار دهید. پیاز را ریز کنید و در یک ماهیتابه با روغن سرخ کنید تا طلایی رنگ شود. سپس پیاز سرخ شده را به سیبزمینیها اضافه کرده و با استفاده از چنگال یا قاشق، همهٔ مواد را با هم مخلوط کنید.
مرحله دوم
به مواد مخلوط نمک، فلفل قرمز و کاری اضافه کنید و دوباره همه را با هم مخلوط کنید تا ترکیب کاملاً یکنواخت شود.
مرحله سوم
نان لواش را به صورت نوارهای مستطیلی برش دهید و مواد را در یک گوشه آن بگذارید و شروع به پیچیدن آن به صورت مثلثی کنید.
مرحله چهارم
سمبوسهها را در روغن سرخ کنید تا طلایی رنگ شوند. پس از سرخ کردن، سمبوسهها را روی دستمال کاغذی قرار دهید تا اضافه روغن آنها جذب شود.
ترفندهای تهیه سمبوسه جنوبی
- اگر میخواهید سمبوسههای بزرگ داشته باشید، نان را از طول و اگر میخواهید نان کوچکتری داشته باشید، از عرض برش بزنید.
- سمبوسهها را در روغن گرم سرخ کنید و مطمئن شوید که از دو طرف بهطور یکنواخت سرخ شوند. اگر روغن کم باشد، ممکن است سمبوسهها بیش از حد جذب روغن شوند و چرب شوند. بهتر است از یک ظرف گود استفاده شود تا سمبوسهها در روغن شناور باشند.
- به جای نان لواش میتوانید از خمیر یوفکا نیز استفاده کنید. خمیر یوفکا، سمبوسه تردتری به شما میدهد.
اگر با طعم تند مشکلی ندارید، استفاده از فلفل سبز تند در مواد طعم بینظیری به سمبوسه میدهد.