تهیۀ فسنجان مجلسی را با رعایت این نکات شروع کنید. تهیۀ فسنجان مجلسی کمی قلق دارد و درواقع، فسنجان یکی از سختترین غذاها است که تهیۀ آن ممکن است افراد بسیاری را با سختی و دشواری مواجه کند. فسنجان یک غذای سنتی و مجلسی ایرانی است که از گذشتههای بسیار دور در میان ایرانیها به ویژه اشرافزادهها و ثروتمندان رایج بوده است. رازهای تهیۀ فسنجان مجلسی را در ادامۀ این مقاله بخوانید.
پخت فسنجان مجلسی رستورانی با رعایت چند نکتۀ ساده
فسنجان از آن دسته غذاهای اعیانی در گذشته بوده که در بسیاری از مجالس مهم تهیه میشده است و در زمان قاجار بیشتر بر سفره درباریان و خانوادههای متمول دیده میشد. خورشت فسنجان ازنظر ناصرالدین شاه نیز غذایی خوشمزه و محبوب بوده است بهطوری که برای انتخاب آشپزهای دربار تاکید میکرده که حتما روش طبخ خورشت فسنجان را بلد باشند. از آنجایی که فسنجان دارای یک تاریخچۀ طولانی است، ماجراها و روشهای طبخ متفاوتی را نیز در طول تاریخ، شاهد بوده است.
هر سرآشپزی در تهیۀ خورشت فسنجان، روش مخصوص به خود را دارد، اما مواد اولیه آن در طول زمان ثابت بوده و تفاوت در مقدار مواد فرعی این خورش بوده است که برای مقاصد مختلف مانند لعاب بیشتر، استفاده میشده است. اگر شما هم به این خورشت مجلسی و سنتی ایرانی علاقهمند هستید و میخواهید روش طبخ اصولی فسنجان را یاد بگیرید، در ادامۀ مقاله با نکات مهم پخت فسنجان مجلسی آشنا خواهید شد.
مواد لازم برای تهیۀ خورشت فسنجان مجلسی
همانطور که دانستیم، خورشت فسنجان یکی از غذاهای محبوب و پرطرفدار میان سفرههای ایرانی است که روش طبخ آن کمی قلق دارد. در ادامه با مواد مورد نیاز برای طبخ خورشت فسنجان آشنا میشویم و سپس به روش طبخ آن میپردازیم.
- مغز گردوی آسیاب شده به میزان 500 گرم
- گوشت مرغ تکه شده به تعداد افراد موجود
- رب انار 1 پیمانه معادل 300 گرم
- شکر به میزان 3 تا 4 قاشق غذاخوری
- آبلیمو 3 قاشق غذاخوری
- فلفل به میزان 1 قاشق مرباخوری
- نمک به میزان 1 قاشق مرباخوری
- رب گوجهفرنگی 1 الی 2 قاشق غذاخوری سر صاف
- پیاز رنده شده به مقدار 1 عدد متوسط
- زرشک به میزان لازم برای تزیین خورشت
- روغن به میزان لازم
روش تهیۀ خورشت فسنجان مجلسی
همانطور که میدانید، روش طبخ خورش فسنجان کمی دشوار است و به مدت زمانی حدود 4 ساعت برای جا افتادن نیاز دارد. اما با طی کردن مراحل زیر میتوانید خورشت فسنجان خود را تهیه کرده و آن را در کنار خانواده و دوستان خود نوش جان کنید.
مرحله اول
تهیۀ خورشت فسنجان را شروع میکنیم. در اولین مرحله از تهیۀ خورشت فسنجان مجلسی، لازم است مقدار موردنظر گوشت مرغ را برداشته و به تکههای کوچک تقسیم کنید. سپس مرغها را شسته و بگذارید کمی خشک شوند. سپس باید مرغها را کمی مزهدار کنید. برای مزهدار کردن مرغها میتوانید از ادویههای مختلفی مانند فلفل قرمز، گلپر، فلفل سیاه و مقداری زعفران استفاده کنید. در این مرحله باید تمام تکههای گوشت را با ادویهها مخلوط کنید و بگذارید برای حدود نیم ساعت استراحت کنند. میتوانید به جای گوشت مرغ، از گوشت بوقلمون نیز استفاده کنید.
مرحله دوم
در این مرحله، یک تابۀ مناسب انتخاب کرده و روی حرارت ملایم شعله قرار میدهیم. مقداری کرۀ محلی و یا روغن محلی را به تابه اضافه میکنیم. وقتی روغن خوب داغ شد، تکههای مرغ را درون آن انداخته و تفت میدهیم تا سرخ شوند. زمانی که تکههای مرغ طلایی شدند و خوب سرخ شدند، آنها را از تابه خارج کرده و برای مرحلۀ آخر آنها را در ظرفی دیگر کنار میگذاریم.
مرحله سوم
در این مرحله یک قابلمۀ مناسب را برداشته و روی شعله قرار میدهیم، حرارت شعله را بسیار کم کرده و درون آن به مقدار مناسب، روغن میریزیم. سپس به مقدار موردنظر پیاز را برداشته و آن را بهصورت نگینی خورد میکنیم. پس از مدتی که روغن خوب داغ شد، پیازها را داخل آن ریخته و به آرامی تفت میدهیم تا زمانی که پیازها طلایی شوند. سپس مقداری زردچوبه و ادویههای دلخواه را به آن اضافه میکنیم و تفت میدهیم تا زمانی که پیازها و ادویهها بهخوبی باهم مخلوط شوند.
پس از مدتی، گردوهایی که از قبل آنها را آسیاب کرده بودیم را به آنها اضافه کرده و همراه با سایر مواد تفت میدهیم. زمانی که گردوها شروع به روغن دادن کردند، تعدادی تکه یخ کوچک را به ترکیب گردوها اضافه میکنیم تا به گردوها شک وارد شده و گردوها بیشتر از قبل روغن پس دهند. پس از گذشت حدود 5 دقیقه، دو قاشق رب انار را اضافه میکنیم یا هر مقداری که باتوجه به ذائقۀ خود، مناسب میدانید، و با سایر مواد به خوبی تفت میدهیم. وقتی رب انار باز شد و شروع به رنگ دادن کرد، تکههای مرغی را که در ظرف دیگری گذاشته بودیم، برداشته و به قابلمه اضافه میکنیم. در این شرایط، همۀ مواد را باهم به مدت 5 دقیقه تفت میدهیم تا مواد خوب باهم ترکیب شوند.
مرحله چهارم
بعد از اینکه مواد خوب با هم ترکیب شدند، سه پیمانه آب جوش را به قابلمه اضافه کرده و در آن را میبندیم و اجازه میدهیم خورشت به مدت سه ساعت خوب جا بیفتد. باید حرارت شعله بسیار کم باشد تا خورشت به آرامی جا افتاده و لعاب بیاندازد. در ساعات پایانی زمان پخت خورشت فسنجان، میتوانید دو قاشق شکر را به همراه مقدار دلخواه زعفران به خورشت اضافه کرده و بگذارید کمی بگذرد و بعد شعله را خاموش کنید.
اکنون خورشت فسنجان شما آماده است. امیدواریم که از این خورشت فسنجان خوشمزه در کنار خانواده و دوستان خود لذت ببرید و لحظات خوشی را داشته باشید. در ادامه، نکات مهم و ترفندهایی برای بهتر شدن خورشت فسنجان شما آماده کردهایم که توجه به آنها خالی از لطف نیست.
نکات مهم در طبخ خورشت فسنجان مجلسی
1- از تکههای یخ به میزان کم و برای شوک دادن به گردوها استفاده کنید.
2- استفاده از گوشت بوقلمون و یا گوشت قلقلی نیز در تهیۀ خورشت فسنجان رایج است.
3- میزان استفاده از شکر دلخواه است.
4- بهتر است از قبل گردوها را در آب سرد بخیسانید و سپس آسیاب کنید.
5- برای طعم بهتر خورشت میتوانید از پودر گل محمدی و ادویههایی مانند برگ بو نیز استفاده کنید.
6- دقت کنید که پیاز، زرشک، نارنج و گردو را میتوانید بر اساس ذائقۀ خود و به میزان دلخواه استفاده کنید.
7- اگر دوست دارید خورشت فسنجان خود را با لعاب بیشتری تهیه کنید، میتوانید مقداری سیب درختی را رنده کنید و در ساعات پایانی به خورشت اضافه کنید.