غذاهای محلی استان قم، انواع مختلفی دارد. استان قم، یکی از اصیلترین و قدیمیترین استانهای ایران است که قدمت فرهنگی غنی دارد. استان قم، بهویژه دارای غذاهای محلی ویژهٔ خود است. از جمله غذاهای معروف شهر قم را میتوان آبگوشت قنبید، آبگوشت هویج برگه، آش قنبید، آش پتله، ماش ماشک، ماشاب، دمپختک قمی، مغزابه، پتله پلو، اشکنه سیبزمینی، قاقاناخ، آبگوشت یخنی بادمجان، کوفته قمی، درنظر گرفت. حتی اگر سفر کوتاهی به این استان داشتید، از امتحان کردن طعم غذاهای مختلف این منطقه غافل نشوید.
آبگوشت قنبید
غذای آبگوشتی، از گذشته تا کنون، یکی از غذاهای اصلی در میان ایرانیان بوده است. تهیه آبگوشت در هر منطقهای با منطقه دیگر تفاوت داشته و به شیوههای مختلف طبخ میشود. یکی از انواع مختلف آبگوشتهای ایرانی، آبگوشت قنبید استان قم است. این غذا که طبخ آسانی دارد، بسیار مقوی بوده و در بیشتر سفرهها یافت میشود. در این نوع آبگوشت، از کلم قمری یا قنبید یا داش کلم استفاده میشود. در تهیۀ این غذا از گوشت گوسفندی، پیاز، کلم قمری، لوبیا سفید، گندم پوست کنده، پودر لیمو عمانی، رب گوجه فرنگی، نمک و فلفل سیاه به مقدار کافی، زردچوبه و روغن استفاده میشود.
آبگوشت هویج برگه
آبگوشت از گذشته تاکنون یکی از غذاهای اصیل، خوشمزه و سالم ایرانی بوده که طرفداران زیادی داشته و دارد. امروزه کمتر کسی پیدا میشود که مزۀ آبگوشت را دوست نداشته باشد. آبگوشت در انواع مختلفی تهیه میشود و در هر منطقهای، متناسب با آداب غذایی آن منطقه طبخ میشود. یکی از انواع آبگوشتهای ایرانی، آبگوشت هویج برگه است. آبگوشت هویج برگه، یک آبگوشت سنتی ویژه استان قم است که از جمله غذاهای محلی این شهر قدیمی بهشمار میآید. مواد اصلی در تهیۀ آبگوشت هویج برگۀ قمی، از گوشت تازۀ گوسفندی و هویج استفاده میشود. آبگوشت هویج برگۀ قمی دارای نخود لپه، گوشت گوسفندی، هویج، برنج، نمک، فلفل و زردچوبه، شیره، سرکه، سیر، نعنا و روغن است. آبگوشت هویج شاید یک طعم تازه باشد اما به امتحان کردن آن میارزد. امیدواریم از خوردن این غذای سنتی لذت ببرید.
آش قنبید
آشها از گذشته تاکنون یکی از غذاهای اصیل، خوشمزه و سالم ایرانی بوده که در مناطق مختلف با مواد گوناگون تهیه میشده است. آش قنبید قمی، یکی از انواع آشهای محلی است که هم طبخ آسانی دارد هم میتواند بهعنوان یک وعدۀ غذای اصلی در نظر گرفته شود. آش قنبید قمی یکی از آشهای معروف استان قم است که در هر فرد کوچک و بزرگی آن را میشناسد. آش قنبید قمی بهویژه در ایام ماه مبارک رمضان، بسیار پرطرفدار است. مهمترین مادۀ در طرز تهیۀ آش قنبید قمی، همان کلم قمری معروف و فراموش شده است که به این آش محلی، طعمی متفاوت و بینظیر میدهد. مواد بهکار رفته در این آش محلی قمی، گوشت تازۀ گوسفندی، کلم قمری، برنج، آب گوشت، پیاز، نمک و فلفل و زردچوبه و یا ادویههای محلی است. شاید استفاده از کلم را در وعدههای خود فراموش کرده باشید اما با این دستور غذای قمی میتوانید یک غذای مفید با طعمی تازه را امتحان کنید.
آش پتله
همانطور که پیشتر گفتیم، آشها از گذشته تاکنون یکی از غذاهای اصیل، خوشمزه و سالم ایرانی بوده که به شیوههای مختلف تهیه میشده است. آشها از جمله غذاهای محبوب ایرانی است که در فصول مختلف سال و در شرایط مختلف تهیه میشود. یکی از انواع آشهایی که میتوان نام برد، آش پتلۀ قمی است. آش پتله که در قم تهیه میشود یکی از انواع آشهای پرطرفدار است که مادۀ اصلی آن جو است. در تهیۀ آش پتله از جو، لوبیا چیتی، نخود، سبزی آش خرد شده، پیاز داغ، سیر داغ، نعنا داغ، زردچوبه به مقدار لازم، نمک و فلفل استفاده میشود.
ماش ماشک
همانطور که از نام این غذا پیداست، بهنظر میرسد که مادۀ اصلی تهیۀ آن، ماش باشد. ماش ماشک که یک غذای محلی و سنتی استان قم است، از ماش تهیه میشود. ماش که یکی از حبوبات مفید و سرشار از مواد مغذی مفید است ترکیب اصلی این غذای محلی است که باعث میشود شاهد یک وعدۀ غذایی مفید باشیم. چرا که ماش، ضد نفخ و بسیار زود هضم بوده و با دارا بودن ویتامینهای D و A نیازهای مورد نیاز بدن را تامین میکند. در تهیۀ این غذای سنتی ویژه استان قم از ماش، هویج قمی متوسط ، پیاز متوسط، گوشت، نمک، فلفل ،زردچوبه استفاده میشود. ماش ماشک یک غذای مقوی و فوری است که در زمانی کوتاه میتواند به شما کمک کند تا وعدۀ غذایی سالم و مفیدی را تهیه کنید.
ماشاب
یکی از غذاهای محلی و ویژه استان قم، ماشاب است. ماشاب که یکی از آشهای محلی استان قم است، طبخ آسانی داشته و یک غذای سالم و مفید بهشمار میآید. این آش که بهطور خاص در فصول سرد سال بیشتر استفاده میشود، در میان سفرۀ شهروندان قمی بسیار پرطرفدار است. یکی از حبوباتی که در این آش استفاده میشود، ماش است. ماش که یکی از حبوبات مفید و سبک است، طعم خوبی را به این غذا بخشیده است. در تهیۀ این آش ماشاب قمی از مواد مختلفی استفاده میشود که در ایجاد طعم خوش آن نقش بسیاری دارد. از جملۀ این مواد، ماش، لوبیا چشم بلبلی و برنج و گندم، سیب زمینی نگینی خرد شده، کدو حلوایی نگینی خرد شده، عدس، گوشت ران یا گردن گوسفند با قلم پخته و ریش شده، پیاز سرخ شده، زردچوبه، نمک و فلفل سیاه، آب گوشت، کشک و نعنا به میزان لازم است.
دمپختک قمی
دمپختک، یک غذای ساده و اصیل ایرانی است که در شهرهای مختلف ایران، به روشهای مختلفی تهیه میشود. یکی از انواع دمپختکهای ایرانی، دمپختک قمی است که یکی از غذاهای پرطرفدار این منطقه است. این غذا محلی قمی، طرز تهیۀ آسانی داشته و عطر و طعم بسیار خوبی دارد و مثل انواع دمپختکهای ایرانی، بر پایۀ برنج تهیه میشود. دمپختکها که به صورت دمی طبخ میشوند، در دستۀ غذاهای مقوی و مفید قرار میگیرند. در تهیۀ دمپختک قمی از لپه، باقلا زرد، برنج، پیاز، زعفران دم کرده، کره، نمک و زردچوبه و روغن به میزان لازم استفاده میشود.
مغزابه
یکی از غذاهای محلی و ویژه استان قم، مغز آبه است. مغز آبه سرشار از سبزیجات، فیبر و چربیهای مفید است و میتواند انرژی بدن را در طول روز تامین کند. برای تهیۀ مغزابۀ مفید محلی قم از گردو، چغندر، بادمجان، دوغ کشک، نعنا خشک، پیاز، نخود، روغن، نمک و زردچوبه استفاده میکنند. وجود این مواد مغذی در مغزآبه باعث شده است که این غذا یک وعدۀ غذایی بسیار مقوی و مفید است بهویژه برای کودکان باشد.
پتله پلو
یکی از غذاهای محلی و ویژه استان قم، پتله پلو است. همانطور که میدانید، غذاهای پلویی مهمان اصلی یکی از وعدههای غذایی سفرههای ایرانی است. پتله پلو نیز یک غذای سنتی و محلی ویژهٔ استان قم است که یک غذای محلی رایج میان افراد این استان بهویژه در مناطق روستایی بهشمار میآید. پتله پلوی قمی از برنج، بلغور گندم، سیبزمینی، پیاز، عدس، کشمش، روغن، فلفل، نمک، زردچوبه و زعفران تهیه میشود و به گفتۀ کارشناسان تغذیه بهدلیل وجود مواد مختلف و مفید در آن، برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و چربی خون بسیار مفید است.
اشکنه سیبزمینی
اشکنه یکی از معروفترین غذاهای محلی است که در استانهای مختلف به روشهای گوناگون تهیه شده و معمولا با نان سرو میشود. وجود اشکنه بهعنوان یکی از وعدههای غذایی از گذشته تا کنون در میان افراد مختلف بسیار پرطرفدار بودهاست. این غذای محلی و پرطرفدار که بسیار آسان و راحت تهیه میشود یکی از غذاهای محلی و رایج استان قم نیز بهشمار میآید. تهیـۀ اشکنه با مواد مختلف صورت میگیرد که یکی از این اشکنههای محلی، اشکنۀ سیبزمینی قمی است. اشکنۀ سیب زمینی که در شهر قم بسیار پرطرفدار است، در تهیهٔ آن از سیب زمینی، پیاز، تخم مرغ، شنبلیله، آرد، روغن، نمک، زردچوبه، آب و نمک استفاده میشود. اشکنۀ سیب زمینی قمی، یک غذای مفید است که به آسانی تهیه شده و نیاز شما به یک وعدۀ غذایی سالم و مفید را برطرف میکند.
قاقاناخ
اگر کنجکاوید که بدانید قاقاناخ چیست باید به شما بگوییم که قاقاناخ یکی از غذاهای محلی و ویژه استان قم است که یک نوع خاگینه بهشمار میآید. همانطور که میدانید، خاگینه یکی از غذاهای معروف در بیشتر شهرهای ایران است و محبوبیت زیادی دارد. در تهیۀ این غذای ویژۀ قمی از تخممرغ، آرد سبوسدار، شیر، پیازچه خشکشده، روغن، نمک و زردچوبه استفاده میشود. قاقاناخ قمی یک غذای پرکالری و مفید است که یک وعدۀ غذایی سالم را برای شما به ارمغان میآورد.
آبگوشت یخنی بادمجان
آبگوشتها از جمله غذاهای پرطرفدار ایرانی است که آوازه و شهرت زیادی دارد. در هر منطقه از این کشور پهناور، آبگوشتها به روشهای مختلفی تهیه میشوند. یکی از این انواع مختلف آبگوشتها، آبگوشت یخنی بادمجان استان قم است که طعم ترش و شیرین آن موجب شده تا این آبگوشت، نسبت به آبگوشتهای معمولی بسیار متفاوت باشد. این آبگوشت، به عنوان یکی از غذاهای بسیار مقوی و دارای مواد اولیه مغذی شناخته میشود. برای تهیه آبگوشت یخنی بادمجان، نیاز به ترکیب موادی همچون گوشت، عدس، لوبیا چیتی، بادمجان، پیاز، نمک، آب انار و ادویه داریم تا در نهایت این غذای سنتی قمی آماده شود.
کوفته قمی
از گذشتههای دور، کوفته یک غذای اصیل در هر منطقهای بهشمار میآمد. همانند سایر غذاها، کوفتهها نیز انواع مختلفی دارند و در شهرهای ایران به روش های متفاوتی پخت میشوند. وجود گوشت در این غذا باعث میشده در گذشته کوفته یک غذای اعیانی بهشمار آید. یکی از این کوفتههای ایرانی، کوفتهٔ قمی است که از جمله غذاهای دوستداشتنی و پرطرفدار قمی است که برای طبخ آن از سبزی معطر و گوشت گوسفندی استفاده میشود. موادی که در تهیۀ این کوفتۀ قمی استفاده میشود شامل گوشت گوسفندی چرخ شده، برنج پخته شده، سبزی کوکو، شنبلیله خرد شده، ترخون خشک، آبغوره، پیاز، سیر، نخود فرنگی، رب، پودر زیر، پودر هل، پودر دارچین، پودر گشنیز، فلفل و زردچوبه و نمک به میزان لازم، روغن و پودر رازیانه است.
غذاهای محلی قمی، شاید در نگاه اول طعمهای تازهایی داشته باشد، اما تقریبا با هر سلیقهای سازگاری دارد و کمتر کسی پیدا میشود که غذاهای محلی این شهر را دوست نداشته باشد. با توجه به اینکه شهر قم یک شهر مذهبی بوده، فرهنگهای مختلفی در این شهر وجود دارد که تنوع غذایی این منطقه را افزایش میدهد. امیدواریم که در سفر به این شهر زیبا، از امتحان کردن غذاهای مختلف محلی این منطقه غافل نشوید و نهایت استفاده را ببرید.