غذاهای محلی یزدی، انواع مختلفی دارد. این غذاهای سنتی شامل قیمه نخود، خورش سیب، آبگوشت ترش یزدی، فسنجان یزدی یا متنیجه، کوفته نخودچی، کشک خیار، آش شولی، آش گندم یزد، کله گیپا، نان سوروک است. معرفی غذاهای سنتی شهر یزد میتواند در شناخت بیشتر فرهنگ و آداب و رسوم این شهر موثر باشد. هر غذایی که در این منطقه طبخ میشود، طعم خاص خود را داشته که برای افراد مختلف از سراسر ایران میتواند لذت بخش باشد. در سفر به این شهر فراموش نکنید تا مطابق با ذائقۀ خود یکی از غذاهای محلی این منطقه را امتحان کنید.
قیمه نخود
غذاهای سفرههای ایرانی، متنوع و رنگارنگ است. نمیشود ایرانی باشی و طرفدار قیمه نباشی. قیمه، یکی از انواع خورشتهای ایرانی است که در وعدههای ناهار یا شام تهیه میشود. قیمه نخود نیز یکی از انواع قیمههای ایرانی است که ویژهٔ نواحی مرکزی و جنوبی ایران است و بیشتر اصالت آن به استان یزد باز میگردد. از قیمههای جنوبی هم میتوان به قیمه بوشهری اشاره کرد. در تهیهٔ قیمه نخود یزدی، همانطور که از نامش پیداست، از نخود بهجای لپه استفاده میکنند. وجود نخود در این غذا بههمراه گوشت گوسفند و رب گوجه، باعث میشود که شاهد طعمی شبیه آبگوشت باشیم. گوشتی که معمولا برای تهیهٔ قیمه نخود یزدی بهکار میرود، گوشت بز است که طعم آن را خاصتر میکند. در گذشته از این خورشت برای مهمانیها و مجالس استفاده میشده است اما امروزه، قیمه نخود یزدی را میتوان در هر سفرهایی و برای هر مناسبتی طبخ کرده و نوشجان کنید.
خورش سیب
اگر فکر میکنید که سیب فقط یک میوه است که در ظرف میوهٔ شما یافت میشود، باید به شما بگوییم این تمام چیزی نیست که شما از یک سیب میدانید. در برخی نواحی مختلف ایران، میوهٔ سیب میتواند به شکلهای گوناگونی استفاده شود. یکی از انواع مختلف استفاده از سیب، خورش سیب یزدی است. خورشت سیب از غذاهایی است که هم در خراسان و هم در یزد رواج دارد و البته دستور تهیهٔ آنها متفاوت است و استان یزد توانسته این خورشت محلی خوشمزه را به نام خود ثبت کند. البته که نام خورش سیب در لیست غذاهای محلی استان لرستان نیز به چشم میخورد. در این خورش از همان ترکیبات قیمه استفاده میشود که شامل لپه، گوشت، لیمو عمانی، رب گوجه و گوجه فرنگی است. علاوهبر آن، سیب شیرین، زعفران، دارچین و چاشنیهای دیگر نیز در خورش سیب استفاده میشوند. برای اینکه سیبها حالت خود را حفظ کرده و له نشوند در انتهای کار و در پایان آشپزی به خورشت اضافه میشوند. شاید طعمی که در این نوع خورشت محلی یزدی امتحان میکنید برایتان تازگی داشته باشد اما به امتحان کردن آن میارزد.
آبگوشت ترش یزدی
آبگوشت، یکی از اصیلترین و قدیمیترین غذاهای ایرانی است که از گذشته تا کنون در هر سن و سالی طرفداران خود را داشته است. یکی از انواع آبگوشتهای ایرانی، آبگوشت ترش یزدی است که یکی از غذاهای محلی این شهر بهشمار میآید. اگر به شهر یزد سفر کرده باشید، در بیشتر رستورانها نام و نشانی از این آبگوشت محلی یزدی پیدا میکنید. آبگوشت سنتی یزد به شیوهٔ خاصی طبخ میشود و برخلاف آبگوشتهایی که تا به حال خوردهاید، مزهایی نسبتا ترش دارد. راز ترش بودن آبگوشت یزدی با دیگر آبگوشتهای محلی، در استفاده از لواشک است. در آبگوشت یزدی از آلو و لواشک استفاده میشود که باعث میشود در این غذا، شاهد طعم شگفتانگیزی باشیم. شیوهٔ درست کردن آبگوشت یزدی، شباهت بسیار زیادی به آبگوشتهای رایج در سفرههای ما دارد، اما اضافه کردن چاشنیهای مختلف و البته آلوی ترش محلی، به این آبگوشت طعم متفاوتی میبخشد. اگر طرفدار غذاهای ترش هستید، از امتحان کردن این آبگوشت محلی یزدی غافل نشوید.
فسنجان یزدی یا متنیجه
خورشت فسنجان، از دیرباز، زبان زد خاص و عام بوده است. در گذشته، خورشت فسنجان، یک خورشت اعیانی و مجلسی بوده است که مزه و طعم بسیار خوبی داشته است. در حال حاضر نیز، خورشت فسنجان، بسیار پرطرفدار است به طوری که در نواحی مختلف کشور، دستورهای مختلفی نیز برای آن وجود دارد. یکی از انواع خورشت فسنجان، فسنجان یزدی است که نام دیگر آن، متنیجهٔ یزدی است. خورشت فسنجان یزدی، یکی از انواع خورشتهای بی نظیر ایرانی میباشد که با دیگر خورشتهای فسنجان، تفاوت بسیاری دارد. در تهیهٔ خورشت فسنجان یزدی، از آلوی محلی استفاده میشود که طعم ویژهای به آن میبخشد. گوشتی که در این خورشت محلی یزدی استفاده میشود فیلهٔ مرغ بدون استخوان و گوشت قلقلی گوسفندی است. فسنجان یزدی، طعمی خاص و متفاوت دارد و بهعنوان یک مسافر، امتحان کردن آن میتواند تجربهٔ خوبی به شما ببخشد. البته که دستور اصلی خورش فسنجان هم نتیجه شگفت انگیزی خلق میکند.
کوفته نخودچی
کوفته نخودچی، یکی دیگر از انواع غذاهای محلی استان یزد است که شهرت بسیاری دارد. در این غذای خوشمزه همانند سایر مدلهای کوفته، از گوشت قلقلی گوسفندی استفاده میشود. کوفته نخودچی همانطور که از اسمش پیداست از آرد نخودچی در کنار گوشت قرمز تهیه میشود. کوفته نخودچی یزدی، بهدلیل استفاده از آرد نخودچی در آن که سرشار از فیبر و پروتئین است، میتواند یک غذای مقوی و پر انرژی در نظر گرفته شود. تهیهٔ این غذای محلی یزدی شباهت زیادی به کوفتههای رایج دارد و در هر فصلی از سال، تهیه میشود. به طور کلی کوفتهها بسیار محبوب هستند از جمله کوفته تبریزی و کوفته برنجی.
کشک خیار
از آنجایی ک استان یزد یک استان گرمسیر است، غذاهای خنک کننده در این منطقه، طرفداران بسیاری دارد. یکی از انواع غذاهایی که طبع خنکی دارد و در روزهای گرم تابستان استفاده میشود، کشک خیار است. گاهی از این غذا بهعنوان غذای اصلی استفاده میشود و گاهی آن را بهعنوان غذای اصلی درنظر میگیرند. این غذای دلچسب و خوشمزهٔ محلی، در روزهای گرم سال، مهمان سفرهای شهروندان یزدی است که البته شباهت زیادی به آبدوغ خیار شیرازی دارد اما به جای دوغ از کشک در این غذا استفاده میشود. در تهیهٔ کشک خیار، از گردوی آسیاب شده، کشمش و نعناع خشک استفاده میشود. اگر در روزهای گرم سال، به این استان سفر کردید، کشک خیار را امتحان کنید و از خوردن آن در هوای گرم لذت ببرید.
آش شولی
همانطور که میدانید، آشها، یکی از انواع غذاهایی است که در سفرههای ایرانیها یافت میشود. آشها تنوع بینظیری دارند و در هر منطقهایی به شیوهایی متفاوت طبخ میشوند. یکی از این انواع مختلف آشها، آش شولی یزدی است. آش شولی یزدی که یک آش قدمت دار اس قدمتی ۵۰۰ ساله دارد و جزو آثار غیر ملموس نیز برای استان یزد، به ثبت رسیده است. در استان یزد این آش در مناسبتهای مختلف تهیه میشده است. یکی از مناسبتهایی که آش شولی در آن طبخ میشده است، شب یلداست. در شب یلدا، آش شولی جزء یکی از مهمترین غذاها بوده که وقتی افراد دور هم جمع می شدند و این شب را با هم جشن میگرفتن،د، آش شولی را نیز در کنار هم میخورند. اسم این آش نیز از گذشته بر روی آن مانده است و شاید به خاطر شل بودن و قوامش به شولی معروف شده است. جالب است بدانید، چاشنی اصلی این غذا سرکه میباشد که باعث میشود طبع این آش سرد باشد. البته استفاده از این آش در شبهای یلدا، در کنار آجیل و شیرینی یزدی بسیار دلپذیر است. آش شولی بسیار ساده و مقوی میباشد که استفاده از آن، هم در روزهای گرم و هم در روزهای سرد زمستان خالی از لطف نخواهد بود.
آش گندم یزد
آش گندم یزدی، یکی دیگر از انواع آشهای محلی است که بسیار خوشطعم و خوشعطر است. این آش محلی یزدی، که بیشتر مناسبتی بوده و در مراسمات مذهبی و مراسمات دیگر تهیه میشده است، قدمت بسیاری دارد. هم اکنون از این آش خوشمزهٔ محلی، در ایام محرم و در مراسمات مختلف ویژهٔ این ایام، استفاده میشود. این آش که از گوشت و دنبهٔ گوسفندی تهیه میشود بیشتر به آش امام حسین معروف شده است. سبزی آشی، گندم، نخود و لوبیا در تهیهٔ این آش به کار میروند. امیدواریم که یک بار فرصت داشته باشید تا این آش خوشمزه را امتحان کنید و از آن لذت ببرید.
نان سوروک
نان سوروک یزدی، یک نوع نان روغنی محلی است که از گذشتههای بسیار دور در این محله، استفاده میشده است. نان سوروک یزدی یکی از انواع نانهای محبوب در فرهنگ یزد است که در بسیاری از مراسمها و مناسبتهای این استان تهیه میشود. این نان در گذشته بیشتر در میان زرتشتیان یزدی رایج بوده است، اما امروزه به یکی از نانهای محبوب در میان همهٔ مردم یزد تبدیل شده است و طرفداران بسیاری دارد. این نان که جزء جدایی ناپذیر سفرههای یزدیهای عزیز است، همانند نانهای محلی دیگر طبخ شده با این تفاوت که در آن از پودر تخم گشنیز، زردچوبه، روغن حیوانی و شکر استفاده میشود. در سفر به استان یزد، میتوانید این نان خوشمزه را در محلهای مختلف ببینید و تهیه کنید.
غذاهای محلی یزدی، شاید در نگاه اول طعمهای تازهایی داشته باشد، اما تقریبا با هر سلیقهای سازگاری دارد و کمتر کسی پیدا میشود که غذاهای محلی این شهر را دوست نداشته باشد. امیدواریم که در سفر به این شهر زیبا، از امتحان کردن غذاهای مختلف محلی این منطقه غافل نشوید و نهایت استفاده را ببرید.
One thought on “لذیذترین غذاهای محلی یزد که باید امتحان کنید”