استان سرسبز مازندران با انواع غذاهای سنتی و محلی مانند خورشت خوشمزهٔ ترش سماق، مالابیج، نازخاتون، اسپناساک، اردک شکم پر، بیج بیج و باقالا وابیج به دلنشینی مازندران میافزاید.
غذاهای اصیل مازندرانی که با مواد اولیه تازه و باکیفیت مانند دانههای انار جنگلی، گردو، شیر، کره، ماست یا روغن حیوانی محلی درست میشوند. در سفر به این استان، علاوه بر بازدید از جاذبههای دیدنی این شهر و عکاسی لب دریا، میتوانید با غذاهای سنتی مازندران حسابی از خودتان پذیرایی کنید. در این مطلب با برخی از غذاهای محبوب استان مازندران آشنا میشویم.
اسپناساک
این غذای لذیذ از ترکیب گوشت گوسفند یا گوساله با اسفناج تازه و برگ سیر و نعنا و پیاز و سبزیهای معطر غذای لذیذی به نام اسپناساک یا خورشت اسفناج تهیه میشود که مخصوص استان مازندران است. در بعضی از شهرهای این استان به جای گوشت تخم مرغ را جایگزین میکنند. این غذای دلپذیر سرشار از آهن و پروتئین است و بسیار مغذی و پرانرژی است. شاید بارها و بارها خورشت اسفناج خورده باشید؛ اما نوع مازندرانی آن طعمی کاملا متفاوت دارد و خاطرهای خوشمزه برایتان خلق میکند.
نازخاتون
بادمجان یکی از چیزهایی است که مازندرانیها به وفور در غذاهای خود از آن بهره میبرند. آنها از بادمجان کبابی، رب انار یا آب انار، گوجهفرنگی، پیاز رندهشده، آبغوره، نعنای خشک و گلپر غذایی به نام نازخاتون تهیه میکنند که طرفداران زیادی دارد. این غذا برای کسانی که دارای رژیم گیاهخواری هستند گزینهٔ بسیار مناسبی است. این غذا کالری کمی دارد و برای افرادی که میخواهند وزن کم کنند وعده غذایی مناسبی خواهد بود.
مالابیج
یکی از غذاهای خوشمزه و خوشرنگ و لعاب مازندرانیها مالابیج است که با نام مالاتا نیز شناخته میشود. برای تهیه این غذا از ماهیسفید، سبزیهای معطر، مغز گردو، رب انار و گلپر استفاده میکنند. در اصل باید ماهی شکمپر شده را با حرارت آتش و زغال کباب کنند؛ اما امروزه پخت این غذا با سرعت بیشتری در فرها و ماکروفرها صورت میگیرد. بومیها ماهی سفید نر را برای این غذا ترجیح میدهند چرا که معتقدند این نوع ماهی گوشت سفتتر و خوشمزهتری دارد.
ترش سماق
ترش سماق یکی دیگر از غذاهای پرخاصیت شمالی است که به دلیل وجود سماق در آن خواص بسیار زیادی دارد. سینه مرغ، سبزی خورشت، پیاز، لوبیا قرمز، آبغوره، سماق، غوره، سیر و نمک از مواد تشکیلدهنده این غذا هستند. طعم این غذا به خاطر وجود سماق ترش است اما ناگفته نماند که استفاده بیش از حد سماق در این غذا، باعث میشود که طعم آن تلخ شود. جدا از مزه به یادماندنی این غذا، فواید بسیار زیادی در مورد آن مطرح شده است.
دوپتی همان غذای ساده و خوشمزهای است که به راحتی آماده سرو میشود و میتوانید از خوردنش لذت ببرید. مواد تشکیل دهنده برای تهیه آش دوپتی اصیل مازندرانی عبارتند از دوغ ، باقلا خشک ، سبزی آش ، آرد برنج ، برنج ، تخم مرغ و سیر تازه می باشد. سبزی های مخصوص این آش نیز عبارتند از سبزی گشنیز، نعناع و چغندر می باشد.
.
اردک شکم پر
اردک شکمپر، یکی از غذاهای محلی و اصیل ایرانی است که از سالهای دور در استان مازندران در کنار غذاهای دیگری چون مرغ شکمپر و غاز شکمپر خورده میشده است. برای طبخ این غذا، معمولا شکم اردک محلی را با سبزیهای معطر محلی و کوهی از جمله پونه، جعفری، گشنيز، نعنا و سبزیهای دیگر مثل «اِناريچه»، «اَيِه» و «سِرسِم» و رب انار ترش، پیاز، سیر، گردو، فلفل سیاه، نمک و زردچوبه پر میکنند.
طبخ این غذای مازنی نیازمند حوصله و دقت بالایی است و هر کسی از عهده تهیهاش بر نمیآید . اگر به غذاهای ترش مزه علاقه دارید میتوانید اردک شکم پر را با آلو نیز آماده کنید.
بیج بیج
بیج بیج یکی دیگر از غذاهای خوشمزه محلی مازندران به شمار میرود که طعم بسیار خوشمزه و متفاوتی دارد. این غذا از پیاز، رب، گوجه، سیب زمینی نگینی و گوشت چرخ کرده درست میشود و در عرض ٣٠ الی ۴۰ دقیقه پخته میشود. اگر طرفدار غذاهایی هستید که گوجه فرنگی در آنها پایه ثابت است حتما بیج بیج را امتحان کنید. بیج بیج معمولا با کته سرو میشود؛ اما میتوانید آن را با نان هم بخورید.
باقالا وابیج
باقلا وابیج یا همان باقلای پلویی همیشه در سفرههای مردم مازندران حاضر و آماده است. این غذا مشابه باقلا قاتق است اما آب ندارد و باقالی قبل از این که به مواد اضافه شود، نیم پز می شود. این غذا در کنار برنج شمال، ماهی شور، ماست و زیتون پرورده سرو میشود. باقلا وابیج از مخلوط موادی همچون باقلا، شوید خشک، تخم مرغ، سیر، کره، روغن و ادویه تهیه میشود.