روزه اولیهای عزیز بهتر است برای حفظ سلامتی و شادابی بدن خود این نکات تغذیهای را رعایت کنید و استفاده از این مواد غذایی مهم و ضروری را در برنامۀ سحری خود قرار دهید. این غذاها اگر در رژیم غذایی روزه اولیها قرار گیرد، سلامت فیزیکی و جسمی آنها را تامین کرده و روزهداری را با فشار کمتر و سلامت بیشتری برای آنها فراهم میکند.
تغذیۀ مناسب برای روزه اولیها در ماه مبارک رمضان
اگر کودکان دلبندتان دوست دارد روزهداری را شروع کند اما شما نگران این هستید که شاید سلامتی او بهخطر بیفتد، رعایت نکاتی که در ادامه برای شما بیان میکنیم میتواند تا حد مناسبی، نگرانی شما را برطرف کرده و یک روزهداری سالم را برای کودکان شما به ارمغان آورد.
تغذیۀ مناسب یکی از مهمترین ارکان رشد کودک است و عدم توجه به آن ممکن است در آینده، کودک را با عواقب جبران ناپذیری مواجه کند. روزهداری از جمله روشهای توصیه شده درجهت رسیدن به یک سیستم گوارشی سالم است و فواید بسیاری نیز دارد. اما ممکن است برای برخی کودکان، طاقت فرسا بوده و آنها را با مشکلات فراوانی مواجه کند. در ادامه باهم بررسی میکنیم که چطور میتوانید یک روزهداری سالم را برای کودکان خود فراهم کنید.
1- تامین آب کافی بدن
یکی از مهمترین نکاتی که باید در روزهداری کودکان خود به آن توجه کنید، تامین آب کافی بدن در طول روز است. از آنجایی که کودکان تحرک بیشتر و فعالیت بدنی بالاتری را نسبت به بزرگسالان تجربه میکنند، ممکن است در طول روز و هنگام روزه بودن، با تشنگی و کم آبی بدن مواجه شوند که در موارد نادری این کاهش آب بدن ممکن است بدن کودک را دچار تنش و شوک کند و سلامتی او را بهخطر بیاندازد.
حتی اگر کم آبی، موجب مشکلات جدی برای کودک شما نشود، ممکن است درطول روز بازدهی آنها را کاهش داده و آنها را دچار بیحالی و عدم تمرکز کند. این مشکلات ممکن است در میزان یادگیری و حواس آنها تاثیر گذاشته و انجام فعالیتهای روزانۀ آنها را با اختلال مواجه کند. دربرخی کودکان، کم آبی نیز ممکن است سبب ایجاد پرخاشگری و بیقراری در آنها شود. بنابراین؛ استفاده از مواد غذایی که حاوی آب فراوان باشند، در هنگام سحر و افطار، برای کودکان بسیار حیاتی است. حال اگر میخواهید بدانید که برای روزه اولی خود چه موادغذایی استفاده کنید تا آب موردنیاز بدن آنها در طول روز تامین شود، در ادامه برخی از این موادغذایی را برای شما آوردهایم.
– استفاده از سبزیجات فراوان، مانند سبزی خوردن، کاهو، خیار در هنگام سحر و یا افطار
– استفاده از میوههای آبدار مانند هندوانه، طالبی و خربزه در فاصلۀ بین افطار تا سحر
– استفاده از نوشیدنیها و شربتها در فاصلۀ افطار تا سحر مانند شربت آبلیمو و زعفران حتی در هنگام افطار
از آنجایی که فرآیند هضم غذا نیاز به مصرف آب دارد و با کاهش آب بدن صورت میگیرد، بنابراین مهمترین نکاتی که باید در تامین آب بدن کودک روزهدار به آن توجه کنید، استفاده از موادغذایی است که بههنگام هضم و جذب، به آب فراوان نیاز ندارند. استفاده از برخی موادغذایی ممکن است در طول روز، بدن کودک را با کم آبی مواجه کند. این غذاها اغلب شامل غذاهایی بسیار شیرین و یا غذاهای سنگین و حاوی روغن مانند غذاهای سرخکردنی و یا غذاهای فراوری شده و آماده است.
بهترین نوع طبخ غذا برای کاهش میزان احساس تشنگی در کودکان، استفاده از غذاهایی سبک که به شیوۀ بخارپز و آبپز تهیه میشوند، خواهد بود. از آنجایی که فرآیند هضم غذا با صرف انرژی فراوان صورت میگیرد، مهم است که بههنگام سحر از غذایی استفاده شود که به هضم آسان نیاز داشته و یا از موادغذایی همراه با سحری استفاده شود که به هضم آسان مواد غذایی کمک میکند. استفاده از انواع سالادها و یا ترکیب ماست و سبزیجاتی مانند اسفناج و یا خیار میتواند به هضم آسان غذا کمک کرده و تشنگی کمتری را ایجاد کند.
2- تامین انرژی کافی برای بدن کودک
یکی از نکات مهم دیگری که در تغذیۀ روزه اولیها باید به آن توجه کنید، استفاده از موادغذایی پرکالری است که میتواند در طول روزه داری، انرژی کافی را برای بدن کودک روزه دار فراهم کند. از آنجا که تغذیه کودک همواره یکی از اصلیترین نکات در مسیر رشد و نمو کودک است، باید بهویژه در ایام ماه مبارک رمضان نیز به آن توجه شود. کودک بهدلیل فعالیت بدنی بالاتر و با شدت بیشتر، نیاز دارد تا یک تغذیهٔ اصولی و با انرژی بالا داشته باشد تا در طول روز دچار افت کیفیت عملکرد نشود. استفاده از ترکیب مناسبی از پروتئین، فیبر و کربوهیدرات، برای کودکان میتواند بهترین و مناسبترین تغذیه در ایام ماه مبارک رمضان باشد. میتوانید این موادغذایی را از طریق روشهای زیر برای کودک دلبندتان تهیه کنید. برای سحری میتوانید این غذاها را تهیه کنید.
– استانبولی پلو با تکههای گوشت، مرغ و یا ماهی و سبزیجاتی مانند لوبیا سبز
– سالاد فصل با مرغ گریل شده و سبزیجات مختلفی مانند خیار، گوجه، کاهو، کلم، دانههای ذرت و گردوی آسیاب شده
– انواع غذاهای پلویی مانند عدس پلو، لوبیا پلو، رشته پلو و غذاهایی از این دست همراه با تکههای گوشت ریش شده در آنها
از آنجایی که سیستم گوارشی کودکان بسیار حساستر است، افطار نیز بهتر است یک غذای سبک اما مقوی باشد تا سیستم گوارشی کودک را با فشار مواجه نکند. برای افطار میتوانید از این مواد غذایی استفاد کنید.
– عدسی
– خوراک لوبیا
– فرنی
– انواع سوپ مانند سوپ جو، سوپ شیر
بهتر است نسبت موادغذایی که برای کودک روزهدار خود تهیه میکنید، بیشتر شامل پروتئین و فیبر باشد. بهترین ترکیب غذایی برای رشد کودکان، ترکیب مساوی از میزان پروتئین، کربوهیدرات و فیبر است. بشقاب غذایی کودک خود را با سبزیجات رنگارنگ، مانند انواع سالادها پر کنید تا در کنار پروتئین و کربوهیدرات مصرفی، مواد مغذی و موردنیاز بدن آنها نیز فراهم شود.
ایام ماه مبارک رمضان، با حال و هوای خاصی همراه است. روزه داری، بهویژه برای کودکان، یکی از لذت بخشترین خاطراتی است که میتواند در ماه مبارک رمضان برای آنها در خاطراتشان ثبت شود. بسیار مهم است که در این ایام، بهطور صحیح به تغذیۀ کودکان توجه شود تا آنها با علاقه و اشتیاق بیشتری نسبت به روزهداری اقدام کرده و خاطرات خوشی از این ایام مبارک، برای آنها فراهم شود.