بیشک دسرهای ایرانی جزو خوشمزهترین انواع دسر هستند و طرفداران زیادی دارد. اگرچه واژهٔ «دسر» کلمهٔ خارجی معاصر ماست اما از زمانهای قدیم دسرهای ایرانی پای ثابت سفرههای ایرانیان بوده است. در مقاله انواع دسرهای ایرانی، به تعدادی از دسرهای ایرانی اشاره کردیم. در این مقاله سعی داریم شما را با برخی دیگر از انواع دسرهای محبوب ایرانزمین آشنا کنیم.
فهرست مطالب
شله زرد
شله زرد از جمله دسرهای سنتی و خوشمزه ایرانی است که معمولا در مراسم مذهبی از جمله ایام سوگواری محرم، مراسم افطار ماه مبارک رمضان و همچنین برای به جا آوردن رسم نذری پخته میشود. بد نیست بدانید که اولین کسانی که شله زرد درست کردند چینیها بودند، البته نه چیزی شبیه شله زرد بومی ما با این حال، شباهت زیادی به شله زرد امروزی ما دارد. شله زرد برا پایه برنج بوده و بافت لطیف و طعم شیرینی دارد که در کنار عطر هل و گلاب، نظر مثبت هر کسی را به خود جلب میکند.
پشمک
پشمک یکی از تنقلات خوشمزه است که آرد و شکر از اصلیترین مواد آن است. این آبنبات پنبهای با عبور هوای داغ و مرطوب از روی شکر درست میشود. با برخورد هوای گرم به شکر، شکر به صورت نیمه جامد درآمده سپس به صورت رشتههای بلند و باریک در میآید. شاید جالب باشد بدانید روز ملی جهانی پشمک روز ۷ دسامبر است اما تاریخچه پشمک در ایران به زمانی جنگ جهانی دوم بر میگردد که اولین بار در بروجرد تهیه شد. در تهیهٔ پشمکهای رنگی از رنگهای خوراکی استفاده میشود که توضیه میگردد از مصرف زیاد آن اجتناب کنید.
حلوا
حلوا یکی از قدیمیترین دسرهای ایران است و نام آن در کهنترین اشعار و داستانهای فارسی دیده میشود. اگرچه حلوا پایه ثابت بعضی مراسمهای خاص شده و گاهی لحظههای تلخ را یادآوری میکند، اما دسری بسیار خوشطعم است که از قدیم در بین مردم ایران نشانه شیرینکامی بوده است. حلوا با آرد گندم، شکر، روغن، زعفران، گلاب و هل تهیه میشود. آنچه که به حلوا طعمی شگفتانگیز و به یاد ماندنی میدهد، ترکیبات معطری مثل هل، زعفران و گلاب است. انواع مختلف حلوا میتوانند با مواد جدیدی مثل نشاسته ذرت، شیر، مغز بادام، آرد سفید، آرد برنج، هویج، خرما و … تهیه شود.
بستنی زعفرانی
بستنی یک دسر شیرین با طعمهای متفاوت است که همه در سراسر جهان از کوچک تا بزرگ آن را دوست دارند. بستنی زعفرانی، بستنی موردعلاقه و مختص ایرانیان است. ایرانیان از طلای سرخ، زعفران، در اکثر غذاها و شیرینی و دسرهایشان استفاده میکنند زیرا طعم آن طعم محبوب ایرانی است. به خاطر داشتن شیر، خامه و زعفران، بستنی زعفرانی بهترین دسر برای کودکان به شمار میآید. فواید بستنی آنقدر زیاد است که میتواند به یک میان وعده ثابت تبدیل شود و با تهیه آن در خانه، از سالم بودنش مطمئن بود. درست کردن بستنی لزوما نیاز به دستگاه بستنیساز ندارد. شما به راحتی میتوانید این دسر ساده و ارزان و کم هزینه را در خانه درست کنید.
کُلُمپِه
کلمپه یکی از شیرینیهای شهر کرمان است که به خاطر وجود خرما، هل، دارچین و سایر ادویهها بسیار مقوی بوده و طبع گرمی دارد. هر چند این شیرینی، مخصوص کرمان است، ولی در شهرهای دیگر هم در انواع مختلف گردویی، کنجدی، پستهای و لقمهای پخته میشود. در گذشته، معمولا کلمپه کرمان را زنان توی تنور میپختند اما به مرور تنور جای خود را به فر داد و حالا در تهیه کلمپه در خانه، از خرماهای شیرین کرمان به عنوان یک شیرینی دلچسب استفاده میکنند.
انواع شیرینی و تنقلات در فرهنگ ایرانی جایگاه ویژهای دارد. میهمانیرفتن و شبنشینیهای متعدد جزوی از فرهنگ رفتاری ایرانیان است و در این شب نشینیها اگر شام سرو شود بیشک به دنبال آن دسر و انواع شیرینی برای پذیرایی از میهمانان آورده میشود . از این رو، در فرهنگ غذایی ایرانیها دسرهای رنگارنگ با عطر و طعم مختلف به چشم میخورد که مناسب ذائقههای گوناگون است.
One thought on “دسرهای محبوب ایرانیان (قسمت دوم)”