در وعدۀ سحر خوردن این غذاها شما را تشنهتر و گرسنهتر میکند. آگاهی از این موادغذایی میتواند در طول روز، فشار و مشکلات کمتری را به بدن شما وارد کرده و روزهداری سالمی را برای شما فراهم کند. حتی اگر بدن سالمی دارید نیز بهتر است این نکات غذایی را در وعدۀ سحری خود رعایت کنید. در ادامه، لیستی از بهترین غذاهای سحری را برای شما بیان میکنیم.
بایدها و نبایدهای وعدۀ سحری در ماه مبارک رمضان
ماه رمضان، ماه دعا و معنویت است. در این ماه عزیز بسیاری از افراد تلاش میکنند تا روزهداری را بهجای آورده و در معنویات این ماه عزیز شریک باشند. افراد زیادی هستند که بهدلیل مشکلات سلامتی خود نمیتوانند در ماه مبارک رمضان اقدام به روزهداری کنند. یکی از نکاتی که ممکن است در سلامت افراد در طول زندگی خود اثرگذار باشد، محرومیت از یک رژیم غذایی مناسب است. یک رژیم غذایی مناسب، هم در طول زندگی افراد سلامتی آنها را برقرار کرده و هم در ماه مبارک رمضان نیز میتواند سلامت عمومی بدن آنها را تامین کند.
ماه رمضان با خوراکیها و غذاهای مخصوص خود همراه است. انواع آشها مثل آش گوجه فرنگی، غذاهای شیرین مانند شلهزرد و فرنی که دستور مخصوص آن را میتوانید در مجله راستین بخوانید، زولبیای خانگی و همچنین بامیه خانگی و مواردی از این دست؛ خوراکیهایی هستند که نشاندهندۀ حضور ماه رمضان است. این غذاها و خوردنیها، بهنوبۀ خود میتواند برای سلامتی افراد مفید بوده و یا مضر باشد. اما نکاتی که لازم است تا در این ماه مبارک رعایت شود و سلامتی افراد دچار آسیب نشود، در این مقاله بررسی میشود. در ادامه همراه ما باشید، تا نکات مهمی را که در رژیمغذایی این دوره باید رعایت کنید را با شما در میان بگذاریم. علاوه بر این میتوانید راهنمای جامع وعده افطار را هم مطالعه کنید تا با آگاهی بیشتری به استقبال ماه رمضان بروید.
یک وعده سحری خوب چه ویژگیهایی دارد؟
در ماه مبارک رمضان، وعدۀ سحری، یکی از مهمترین وعدهها است. خوردن سحری به حفظ انرژی و توان افراد در طول روز کمک کرده و آنها را با مشکلات کمتری در طول روز مواجه میکند. برای داشتن یک وعدۀ سحری خوب باید نکات مهمی را رعایت کرد. درادامه برخی از ویژگیهای یک سحری خوب را برای شما بیان میکنیم.
1-یک سحری خوب از آب فراوان برخوردار است!
از آنجا که در طول روز دراثر فعالیتهای بدنی، آب بدن کاهش یافته و تشنگی به سراغ افراد میآید، بهتر است افراد در وعدۀ سحری از موادغذایی حاوی آب فراوان استفاده کنند. مواد غذایی مانند هندوانه، خیار و میوههای آبدار میتواند یک انتخاب عالی برای رفع تشنگی باشد.
2- یک سحری خوب دارای مواد غذایی سرشار از پروتئین است.
در وعدۀ سحری، استفاده از مواد غذایی پروتئینی میتواند در طول روز انرژی موردنیاز بدن را تامین کند. مواد غذایی مانند املت و گوشت مرغ و ماهی میتواند در وعدۀ سحری مصرف شود. باید دقت شود که این مواد بهتر است بهصورت سرخکردنی استفاده نشوند.
3- سبزیجات تازه
استفاده از سبزیجات تازه در وعدۀ سحری نیز با کمک به هضم غذا و آسانتر کردن فرآیند هضم توسط سیستم گوارشی، هم انرژی کمتری مصرف کرده که موجب حفظ انرژی در طول روز میشود و هم با مصرف آب کمتر در طی فرآیند گوارش، مانع از بروز احساس تشنگی در ساعات ابتدایی روز میشود. سبزیجاتی مانند تره، ریحان و اسفناج میتواند انتخاب مناسبی برای وعدۀ سحری باشد.
چطور میتوان در وعده سحری اعتدال را حفظ کرد؟
بسیاری از افراد فکر میکنند که بهتر است یک وعدۀ سحری سنگین و پر از موادغذایی داشته باشند. اما این تصور به این سادگیها هم نیست. سیستم گوارشی انسان به این صورت کار نمیکند. اگر مواد غذایی اضافی و یا غیر ضروری به بدن برسد بدن آنها را دفع کرده و از آنها استفادۀ چندانی نمیکند. یکی از بهترین راههایی که بتوان هم انرژی موردنیاز بدن را تامین کرد و هم مواد ضروری و موردنیاز را به آن رساند، رعایت اعتدال در وعدۀ سحری است.
یک وعدۀ سحری خوب باید ترکیبی از چند مادۀ غذایی مهم و ضروری برای بدن باشد. استفاده از یک نوع مادۀ غذایی نه برای سلامتی مفید است و نه انرژی و توان لازم را مهیا میکند. وعدۀ سحری باید مقدار بیشتری پروتئین، مقداری فیبر و سبزیجات و مقدار کمتری کربوهیدارت داشته باشد. تعادل در استفاده از این موادمغذی میتواند هم سلامتی را برای افراد ایجاد کند و هم روزهداری راحتی را برای آنها فراهم کند.
بهترین زمان پخت سحری کدام است؟
بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که افراد وعدههای غذایی را تازه مصرف کنند. اما در دنیای پرمشغلۀ امروزی شاید انجام چنین کاری ممکن نباشد. افراد بهدلیل فعالیتهای زیاد و مسولیتهای گوناگون ممکن است زمان کافی نداشته باشند که وعدههای غذایی خود را هر دفعه بهصورت تازه مصرف کنند. در ماه رمضان نیز این ممکن است برای برخی افراد مشکل باشد. بهتر است برای تهیۀ غذای سالم و مناسب برای سحری، در ساعات پایانی شب غذای موردنیاز سحری آماده شود تا هم خواص خود را حفظ کرده و هم زمان کافی برای تهیه آن وجود داشته باشد.
صرف وعده سحری به چه شکل باید باشد؟
بسیاری از افراد تصور میکنند که هرچقدر سحری را دیرتر مصرف کنند در طول روز احساس گرسنگی کمتری خواهند کرد. اما این یک تصور اشتباه است. سحری باید شامل مواد مغذی و موردنیاز بدن باشد، در اینصورت است که میتواند با کاهش احساس گرسنگی و تشنگی همراه باشد. این غذای مفید و مغذی را که میتوان در سحری مصرف کرد را در ادامه بیان میکنیم.
10+1 خوراک مناسب برای سحری
داشتن یک سحری مقوی ممکن است برای بسیاری از افراد این سوال را ایجاد کند که چه موادی را باید استفاده کرد. در این بخش میخواهیم برخی از مهمترین و رایجترین غذاهای مقوی برای وعدۀ سحری را با شما در میان بگذاریم.
1- تخممرغ
بهدلیل اینکه در طول روز بدن درحال مصرف انرژی است اما چیزی دریافت نمیکند، بهتر است در وعدۀ سحر، به مقدار مناسبی از مواد غذایی پروتئینی استفاده شود. این مواد غذایی پروتئینی میتوان در طول روز توان و انرژی مورد نیاز برای فعالیتهای بدنی را تامین کند. یکی از مواد مهم پروتئینی تخممرغ است. تخممرغ بافت سنگینی داشته و بهدلیل پروتئین بالا هم فرایند هضم آهستهتری را طی میکند و هم انرژی زیادی را برای سلولهای بدن فراهم میکند. بنابراین استفاده از تخممرغ در وعدۀ سحری میتواند گزینۀ مناسبی باشد.
2- سالاد
سالادها و سبزیجات، هم برای سیستم گوارشی مفید هستند و هم با فرآیند هضم آسان و طولانی میتوانند در طول روز احساس گرسنگی کمتری را ایجاد کنند. اگر از سالاد ساده خوشتان نمیآید، میتوانید انواع سالادهای بینالمللی مثل سالاد تن ماهی را امتحان کنید که علاوه بر تنوع از خواص زیادی نیز برخوردار هستند.
3- آجیل
استفاده از مقداری آجیل مانند پسته و بادام یک انتخاب موثر برای وعدۀ سحری است. چرا که هم کالری بالایی داشته و هم بسیار مفید و مغذی هستند.
4- میوه
استفاده از میوههای آبدار در ماه مبارک رمضان بسیار توصیه شده است. این میوهها نیز در وعدۀ سحری نقش مهمی داشته و بهتر است از آنها در وعدۀ سحری استفاده شود. میوههایی مانند هندوانه و طالبی گزینههای مناسبی برای استفاده در این وعده هستند.
5- شربت
بهتر است هنگام وعدۀ سحری از شربتهایی مانند شربت آبلیمو و یا شربت خاکشیر بهجای آب خالی استفاده شود تا مدت زمان بیشتری آب را در بدن نگهدارد و احساس تشنگی را در بدن افراد با تاخیر ایجاد کند.
6- برنج
برنج یکی از مهمترین موادغذایی مصرفی در فرهنگ ایرانی است. استفاده از برنج در وعدۀ سحری میتواند برای بسیاری از افراد باعث انرژی بیشتر و خستگی کمتر شود. لوبیا پلو و استانبولی میتواند یک انتخاب عالی برای سحری باشد. برنج را میتوان همراه یک مادۀ غذایی پروتئینی مانند گوشت مرغ یا ماهی نیز استفاده کرد.
7- مرغ و ماهی
همانطور که گفتیم، مواد پروتئینی بسیار لازم و ضروری بوده و باید در وعدۀ غذایی سحری نیز استفاده شوند. بافت گوشت مرغ و ماهی سبک بوده و برای هضم سیستم گوارشی بسیار مفید هستند. میتوان مرغ و ماهی را هم با نان استفاده کرد و هم میتوان آن را همراه برنج مصرف کرد.
8- قارچ
یکی دیگر از مواد پروتئینی سبک و مقوی، قارچ است. قارچ هم زمان پخت کمتری دارد و هم بهدلیل خواص بسیار زیادی که داشته میتواند برای وعدۀ سحری بسیار مفید و مغذی باشد.
9- پنیر
استفاده از لبنیاتی مانند پنیر هم در وعدۀ سحری و هم در وعدۀ افطار بسیار رایج است. از آنجا که پنیر معمولا در کنار گردو و نان و سبزی مصرف میشود، برای سحری یک انتخاب سبک و عالی است.
10- ماست
ماست نیز از آن دسته مواد لبنی مورد استفاده در وعدههای غذایی افراد است که استفاده از آن در سحری نیز میتواند بسیار مفید باشد. ماست هم آب فراوانی داشته و هم به دلیل کمک به گوارش آسان، تشنگی کمتری را برای افراد در طول روز ایجاد میکند.
11- نان سبوسدار
استفاده از غذاهای نانی مانند املت و یا نان و پنیر نیز در وعدۀ سحری میتواند انتخاب مناسبی باشد. اما مهم است که نانی که همراه این غذاها استفاده میشود یک نان سبوسدار بوده تا وعدۀ سحری را مفید و پربازده کند. با انتخاب نان سبوس دار، میتوان قند خون خود را متعادل نگه داشته و به لطف محتوای فیبر بالای آن، احساس سیری طولانی مدتی را در بدن ایجاد کنید. در ضمن امتحان کردن انواع نانهای بین المللی مثل نان رمضان ترکی خالی از لطف نیست.
یکی از وعدۀهای مهمی که در ماه رمضان باید به آن توجه ویژهای داشت، وعدۀ سحری است. در این وعده توصیه شده است که مواد غذایی مفیدی استفاده شود تا در طول روز بدن دچار خستگی و افت انرژی نشود. رعایت این نکات ساده برای بسیاری از افراد ممکن است به فراموشی سپرده شده باشد که در این مقاله سعی کردیم با یادآوری این نکات، در داشتن یک رژیم غذایی سالم و پرخاصیت برای وعدۀ سحری به شما کمک کرده باشیم. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.