باقلا سبز ضرر هم دارد؟!
شکی نیست که باقلا یکی از محبوبترین حبوبات ایران به شمار میآید. طعم، بو و مزه آن بهخصوص اگر با گلپر و سرکه آبپز شود، از طرف دیگر، باقالا پلو با گوشت پایه ثابت منوی غذای مهمانیها و عروسیها به حساب میآید و کمتر کسی پیدا میشود که به این پلوی خوشرنگ و خوشطعم علاقهای نداشته باشد.
باقالاقاتق نیز سمبل اصلی غذاهای شمالی است و حسابی طرفدار دارد اما محبوبیت باقلا فقط در گرو عطر و طعم نوستالژیک آن نیست بلکه خواص بینظیرش، باقالا را به یکی از منحصر به فردترین اجزای حبوبات تبدیل کرده است. این دانه سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، انواع ویتامینها و اسیدفولیک است بنابراین برای رفع کمخونی بسیار مفید است اگرچه بعضی افراد با مصرف آن دچار حساسیت و کمخونی میشوند! حال اگر میخواهید با سایر ویژگیهای این دانه سبزرنگ، راههای صحیح مصرف و دستورات غذایی آن آشنا شوید با مجله علمی راستین شاندیز همراه باشید.
باقلا ازقدیما تا امروز
باقالا از خانواده حبوبات است و گیاه بومی جنوب غرب آسیا و شمال آفریقا به حساب میآید. این دانه محصول فصل خنک بهخصوص بهار است و بیشتر در مناطق سردسیری و شمالی کشور کشت میشود. با این حال در پاییز و زمستان در بعضی مناطق گرمسیری مانند خوزستان هم برداشت میشود.
امروزه در ایران دو نوع عمده باقالا کشت میشود؛ یکی باقالای معمولی که به صورت خام یا پخته مصرف میشود و دیگری باقالای لوبیا مانند گیلان معروف به «پاچِ باقالا» است که ریزتر و لطیفتر است اما خام خورده نمیشود و بیشتر در خوراک محلی «باقالا قاتُق» به کار میرود. باقالا زرد نیز همان خشک شده باقالا سبز است که از آن در تهیه دمپختک استفاده میشود.
مناسب برای کمخونها
باقالا یکی از منابع عالی فیبر و پروتئین به حساب میآید و مصرف آن همراه با برنج، تمامی پروتئینها و اسیدهای آمینه ضروری بدن را تامین میکند. کلسیم و پتاسیم موجود در باقالا از بروز پوکی استخوان جلوگیری کرده و به کنترل فشارخون بالا کمک میکند. این دانه همچنین سرشار از آهن، فسفر، مس، منگنز، منیزیم، ویتامین C، ویتامین A، ویتامین K، ویتامین B و اسیدفولیک است بنابراین برای رفع کمخونی هم مفید است البته به شرطی که نسبت به آن حساسیت نداشته باشید. لازم به ذکر است که باقالای تازه طبع سرد و تر و باقالای خشک طبع سرد و خشک دارد. گل آن نیز طبع گرم دارد. ارزش غذایی باقالای خشک شده نیز بیشتر از باقالای تازه است اما ویتامین C باقالای تازه بیشتر است.
از گل باقالا غافل نشوید!
نهتنها باقالا بلکه گل آن نیز فواید خاص خود را دارد. جهت بهرهمندی از این خواص میتوانید ۳۰ تا ۶۰ گرم گل باقالا را در یک لیتر آب ریخته و اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد سپس آن را از صافی عبور دهید و یک فنجان از آن بنوشید. این نوشیدنی ضدتشنج و ادرارآور است همچنین به دفع سنگ کلیه کمک میکند و برای قولنجها و دردهای کلیوی مفید است. بیماران مبتلا به میگرن، رماتیسم، نقرس و درد مفاصل نیز میتوانند از آن بهره ببرند.
باقالا در مقایسه با سایر حبوبات بیشترین فیبر غذایی را دارد و باعث تسریع در هضم غذا میشود بهخصوص اگر همراه با پوست مصرف شود. فیبر موجود در آن همچنین به کاهش چربیهای خون و درمان یبوست کمک میکند.مصرف باقالای پخته همراه با سرکه و آب نیز در درمان اسهال مزمن موثر است. این دانه همچنین باعث تسکین و درمان زخم معده و رفع حالت تهوع و استفراغ میشود اما به یاد داشته باشید برای آسانتر شدن هضم آن باید ابتدا باقالا را برای ۲۴ ساعت در آب خیس کرده و بعد بپزید.
زیبایتان میکند
– برای از بین بردن لکههای پوستی، باقالا را بپزید و له کنید سپس آن را مانند ماسک روی صورت خود بمالید و اجازه دهید برای ۱۰ دقیقه روی پوست بماند.
– باقالای پخته را با شنبلیله و عسل مخلوط کنید و روی جوشهایتان قرار دهید. این کار باعث نرم شدن و رسیدن جوش و بیرون آمدن چرک از آن میشود. این ضماد همچنین برای کاهش ورم زیر چشم مفید است.
– برای افزایش شادابی پوست یک قاشق غذاخوری پودر باقالا را با گلاب مخلوط کرده و برای ۱۰ دقیقه روی صورتتان قرار دهید.
– برای جلوگیری از سفیدشدن مو، گل باقالا را له کنید و به موهایتان بمالید.
باقلا ضرر هم دارد؟!
– مصرف باقالا همراه با ماست باعث دلپیچه میشود.
– زیادهروی در مصرف باقالای تازه باعث ایجاد تاول در دهان میشود.
– از مصرف باقالا هنگام شب خودداری کنید زیرا باعث بیخوابی میشود.
– افراط در مصرف باقلا میتواند باعث نفخ یا سنگینی معده شود. برای جلوگیری از این عارضه باید ابتدا باقلا را پوست کنده و بجوشانید و بعد آب آن را دور بریزید. نفخ باقلای کهنه و بدون پوست نیز کمتر از باقلای تازه و با پوست است.
– بعضیها معتقدند مصرف باقالا در بارداری ممکن است احتمال ابتلای جنین به بیماری فاویسم را افزایش دهد. البته این موضوع از لحاظ علمی ثابت نشده است. با این حال بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
– مبتلایان به کلسترول خون بالا، تصلبشرایین، فشار خون بالا، اسیداوریک بالا، افسردگی، نفخ، دلدرد، سنگ اورات، خارش پوستی و صرع نباید در خوردن باقالا زیادهروی کنند.
نکاتی برای خریداری باقلا سبز
قبل از استفاده از باقالی، باید باقالی خریداری کنید که تازه باشد و کیفیت خوبی داشته و دارای خصوصیات زیر باشد:
-
رنگ باقلا باید سبز باشد.
-
محل دانه در داخل غلاف باقلای مرغوب، فاقد فضای خالی است.
-
پوست دانه نباید سفید باشد.
-
اگر دانه باقلا سفت و رنگ آن زرد باشد، کیفیت باقلا پایین است.
روش هایی برای نگهداری باقلا سبز به مدت طولانی
برای نگهداری باقلا سبز به مدت طولانی، می توانید باقلا را خشک یا فریز کنید. طریقه خشک کردن و فریز کردن باقلا سبز را در ادامه توضیح می دهید.
طریقه فریز کردن باقلا سبز
-
پس از خریداری باقلا سبز با کیفیت پوست آن را جدا کنید.
-
باقلا ها را تمیز بشویید.
-
در یک قابلمه آب بریزید وروی حرارت قرار دهید تا جوش آید.
-
باقلاهای شسته شده را درون آب جوش بریزید تا به مدت 3 دقیقه بجوشد.
-
توجه کنید اگر مقدار آب و مقدار باقلا سبز متناسب نباشد ، پس از اضافه کردن باقلا سبز جوشیدن آب متوقف می شود.
-
پس از 3 دقیقه ، باقلا سبز، را در آبکش بریزید و بگذارید سرد شود.
-
سپس باقلاها را بسته بندی کنید و به فریزر انتقال دهید.
-
برای دیرتر خراب شدن باقلا حجم بسته آن را کمی بزرگ یا به اصطلاح چاق بگیرید.
-
مدت زمان نگهداری باقلا خام در فریزر
مدت زمان نگهداری باقلا سبز در فریزر 12- 8 ماه و در دمای 18- درجه سانتیگراد است.
روش خشک کردن باقلا
-
برای خشک کردن باقلا تازه آنرا را از غلاف جدا نموده و یا نصف کنید.
-
باقلاها را بدون اینکه بشویید، بر روی پارچهای پهن و جلوی پنکه بگذارید.
-
باقالا ها را هر دو ساعت یکبار، زیر و رو کنید تا خشک شوند.
-
در هنگام استفاده، باقلا ها را بشویید وسپس استفاده کنید.
طریقه دوم خشک کردن باقلا
-
ابتدا باقلاها را از غلاف جدا کنید.
-
باقلا تازه را با کمی برگ انار در آب جوش بریزید.
-
افزودن برگ اناربه باقلا زمان جوشیدن سبب می شود باقلاها هنگام خشک شدن دچار افت مگس نشود.
-
چند بار هم بزنید و آب را خالی کنید.
-
باقالا را در آفتاب پهن نمایید تا خشک شود.
طریقه سوم خشک کردن باقلا
برای سریع تر خشک شدن باقالی ها :
-
باقالی ها را از غلاف جدا کرده و بشویید.
-
آنها را درون سینی فر ریخته و در فر با درجه ی کم قرار دهید تا باقلاها مقدار کمی خشک شوند.
-
بعد از خشک شدن باقالی ها تا حدودی ، آنها را روی دستمال پهن کنید تا کاملا خشک شوند.
رستوران راستین شاندیز یکی از بهترین رستوران های نزدیک حرم امام رضا (ع) هست که افتخار میزبانی شما عزیزان را در فضایی آرام و دلنشین دارد.
آیا تا به حال میزبان شما بوده ایم ، تجربه خود را با ما در میان بگذارید.