خواص بامیه برای سلامتی
بامیه که با نام گامبو (orka) یا انگشت های خانم ها (ladies fingers) نیز شناخته می شود، جزو سبزیجاتی است که در فصول گرم و معمولا در مناطق با آب و هوای گرم تر می روید. این گیاه منبع خوبی از مواد معدنی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و فیبر است. در ضمن آب چسبناکی دارد که برخی افراد برای غلیظ کردن سس ها از آن استفاده می کنند. در این مقاله مجله علمی راستین شاندیز به بررسی محتوای تغذیه ای بامیه، خواص و فواید بامیه برای سلامتی و مضرات احتمالی آن، به همراه نحوه انتخاب بامیه خوب و نگهداری صحیح از آن می پردازیم.
طبع و مصلح بامیه
طبع بامیه در طب سنتی، سرد و تر است. کسانی که طبع سرد دارند، بهتر است آن را با چاشنی ها و ادویه های گرم مثل دارچین، زنجبیل، فلفل و زردچوبه مصرف کنند. یا حتی توصیه می شود که همراه با خورش بامیه، کمی بادمجان هم پخته شود. چون طبع بادمجان گرم و خشک است و طبع خورش بامیه را متعادل تر می کند.
ارزش غذایی بامیه
بر اساس نتایج تحقیقات پایگاه ملی تغذیه وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA)، یک فنجان بامیه خام، با وزن حدود ۱۰۰ گرم حاوی منابع غذایی زیر است:
هر ۱۰۰ گرم بامیه تازه حاوی ۳۳ کالری است.
هر ۸ عدد بامیه درشت (۹۵ گرم) حاوی ۳۱ کالری است.
بامیه همچنین مقداری آهن، نیاسین، فسفر و مس نیز تامین می کند. بامیه، غلاف و دانه های آن نیز حاوی انواع ترکیبات آنتی اکسیدانی از جمله ترکیبات فنولیک و مشتقات فلاونوئیدی مثل کاتچین ها و کورستین است. دانشمندان تصور می کنند که این ترکیبات خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. علاوه بر این، خواص ضد میکروبی و ضد التهابی زیادی دارد.
خواص بامیه برای سلامتی.
۱. میزان فیبر بالا
فیبر رژیمی موجود در بامیه، بالاست و بنابراین بسیاری از متخصصین سلامت بهدلیل فواید گوارشی، مصرف آن را توصیهمیکنند. فیبر با تسهیل حرکات روده، به فرآیندهای گوارشی کمکمیکند.
۲. از دیابت جلوگیریمیکند
بامیه به جلوگیری از دیابت معروف است. بامیه، سرشار از فیبر است که به جلوگیری از این بیماری کمکمیکند.
3 . پیشگیری از سرطان با بامیه
بامیه، لوبیا، بادام زمینی و دانه ها حاوی لکتین هستند که نوعی پروتئین است. طی تحقیقی در سال ۲۰۱۴، محققان از لکتین موجود در بامیه در آزمایشگاهی برای درمان سلول های سرطانی سینه انسان استفاده کردند. این درمان رشد سلول های سرطانی را تا ۶۳ درصد کاهش داد و ۷۲ درصد از سلول های سرطانی انسان را از بین برد. برای بررسی این که آیا بامیه بر سرطان در انسان تأثیر دارد یا خیر، مطالعات بیشتری لازم است.
4. بامیه منبع غنی از فولات
بامیه منبع خوبی از فولات است. یک منبع معتبر در سال ۲۰۱۶ پیشنهاد کرد که فولات ممکن است اثرات پیشگیرانه ای در برابر خطر سرطان سینه داشته باشد. مصرف کم فولات همچنین ممکن است خطر ابتلا به انواع سرطان ها از جمله سرطان دهانه رحم، لوزالمعده، ریه و سینه را افزایش دهد. با این حال، هیچ منبع معتبری وجود ندارد که مصرف مکمل فولات خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد. برخی از دانشمندان تصور می کنند که سطح بسیار بالای فولات ممکن است به رشد سلول های سرطانی دامن بزند. بعید به نظر می رسد که مصرف فولات از منابع غذایی این تأثیر را داشته باشد و مردم باید به دنبال منبع فولات کافی از غذاهایی مثل بامیه باشند.
5. خواص و فواید بامیه برای بارداری و شیردهی
مصرف فولات برای جلوگیری از مشکلات جنین در دوران بارداری مهم است. سطوح پایین فولات می تواند منجر به سقط جنین و مشکلاتی برای کودک شود، از جمله شرایطی مثل اسپینا بیفیدا. دستورالعمل های رژیم غذایی ۲۰۱۵-۲۰۲۰ برای آمریکایی ها مصرف ۴۰۰ میکروگرم منبع معتبر فولات در روز برای بزرگسالان توصیه می کند. پزشکان معمولا پیشنهاد می دهند که زنان در دوران بارداری و شیردهی فولات بیشتری مصرف کنند. همان طور که بسیاری از زنان در دوران بارداری از مکمل های ویتامین استفاده می کنند.
مضرات احتمالی بامیه
خوردن بیش از حد بامیه می تواند بر برخی افراد تأثیر منفی بگذارد. این آثار به شرح زیر است:
1. تشدید مشکلات گوارشی
بامیه حاوی فروکتان است که نوعی کربوهیدرات به شمار می رود. فروکتان ها می توانند باعث ایجاد اسهال، گاز معده، گرفتگی و نفخ در افرادی شوند که مشکلات روده ای دارند.
2. ایجاد سنگ کلیه
بامیه دارای اگزالات زیاد است. رایج ترین نوع سنگ کلیه شامل اگزالات کلسیم است. غذا های دارای اگزالات بالا، مثل بامیه و اسفناج، ممکن است خطر ابتلا به سنگ کلیه را در افرادی که مستعد این بیماری هستند، افزایش دهند.
3. بروز التهاب
بامیه حاوی سولانین است. سولانین یک ترکیب سمی است که در برخی مواقع باعث ایجاد درد مفاصل، آرتریت و التهاب طولانی مدت شود. سیب زمینی، گوجه فرنگی، بادمجان، زغال اخته و کنگر فرنگی نیز حاوی سولانین هستند.
4. لخته شدن خون
ویتامین K به لخته شدن خون کمک می کند و محتوای بالای ویتامین K بامیه ممکن است بر کسانی که از داروهای رقیق کننده خون مثل وارفارین یا کومادین استفاده می کنند، تأثیر بگذارد. البته گفتنی است رقیق کننده های خون به جلوگیری از تشکیل لخته های خون که می تواند منجر به سکته مغزی یا حمله قلبی شود، کمک می کنند.
نکته:
افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند یا در معرض خطر لخته شدن خون هستند، باید از غذاهای غنی از ویتامین K به طور منظم استفاده کنند.
نحوه خرید صحیح و استفاده از بامیه
می توانید بامیه را به سالاد، سوپ و خورش اضافه کنید یا حتی آن رابه صورت تازه یا خشک، ترشی، سرخ شده، سرخ شده، بو داده یا آب پز مصرف کنید.
نکاتی در مورد انتخاب و نگهداری بامیه
در هنگام انتخاب و استفاده از بامیه به نکات زیر دقت کنید:
-
بامیه ای را انتخاب کنید که در هنگام لمس کردن بافت سفت و محکمی دارد.
-
از خریداری بامیه هایی با غلاف های چروکیده، نرم یا تیره در انتها اجتناب کنید.
-
برای نگهداری از بامیه، آن ها را خشک کنید و در یک کاغذ یا کیسه پلاستیکی بریزید. این کار باعث جلوگیری از لزج شدن یا کپک زدن بامیه خواهد شد.
-
تا زمانی که نیازی به استفاده از بامیه ندارید، از شستن آن خودداری کنید.
-
بامیه تازه را نهایتا ۳ تا ۴ روز بعد از ماندن در یخچال استفاده کنید. اما در صورتی که می خواهید برای مدت طولانی نگه دارید، آن را در فریزر قرار دهید.
مواد لازم برای فریز کردن بامیه خانگی
-
2 فنجان سرکه سفید
-
2 فنجان آب
-
بامیه 3 پوندی (پوست کامل و بدون لک)
-
اختیاری: 1 فنجان آرد ذرت
-
طرز فریز کردن بامیه خورشتی به روش صحیح
-
مواد را با هم مخلوط کنید.
-
یک قابلمه بزرگ آب را بگذارید تا جوش بیاید.
طرز شستن بامیه
-
قسمت هایی مساوی از سرکه سفید و آب را در یک کاسه بزرگ مخلوط کرده و بامیه را اضافه کنید. اسید استیک موجود در سرکه باکتری ها را از بین می برد و باقیمانده موم، سموم دفع آفات و کود را حل می کند. همچنین بامیه های تازه برداشت شده را از حشرات که ممکن است به آن چسبیده باشند خلاص می کند. بامیه را به مدت یک یا دو دقیقه در محلول خیس کنید و سپس آن را با آب تازه و خنک فراوان بشویید.
-
با حفظ سلولهای بذر، ساقه ها را از هر غلاف جدا کنید. اگر بذرها را ببینید، خیلی زیاد آن را بریده و قطع کرده اید.
-
روش نگهداری بامیه در فریزر
-
با احتیاط غلاف های بامیه را در آب جوش بریزید. سفید کردن (بلانچ کردن) روند آنزیمی را متوقف می کند، بنابراین بامیه همان رنگ، طعم و بافت انتخاب شده را حفظ می کند. بدون سفید کردن، این آنزیم ها می توانند در فریزر زنده بمانند و روند پوسیدگی را ادامه دهند. بامیه که اندازه کوچک دارد 3 دقیقه در آب جوش قرار دهید و بامیه بزرگ به مدت 4 دقیقه در آب جوش بگذارید.
-
پس از پخته شدن، بامیه های سفید را به یک تشت آب یخ منتقل کنید (این به تنظیم رنگ سبز کمک می کند). بگذارید غلاف ها به مدت 5 تا 10 دقیقه خنک شوند، سپس آنها را در آبکش قرار دهید تا آب آن ها گرفته شود.
-
-
-
-
-
پس از احساس خنک شدن غلاف ها، بامیه ها را با حوله های کاغذی یا دستمال تمیز بشویید. غلافها را کامل بگذارید یا آنها را به قطعات لقمه ای خرد کنید.
-
اگر بعداً قصد دارید بامیه خود را سرخ کنید، قطعات را در آرد ذرت (اختیاری) قرار دهید.
-
برای منجمد کردن بامیه در تکه های منفرد، به جای توده، آن را در یک صفحه یکنواخت بر روی صفحه پخت منجمد کنید. بامیه ها را پهن کرده و در فریزر قرار دهید تا منجمد شوند، حدود 3 تا 6 ساعت.
-
-
زمان ماندگاری بامیه در فریزر (روش نگهداری)
بامیه یخ زده را به کیسه های فریزر منتقل کرده و به فریزر برگردانید. کیسه های خود را با تاریخ فرآوری برچسب بزنید و در مدت یک سال از بامیه برای بهترین کیفیت استفاده کنید.
رستوران راستین شاندیز یکی از بهترین رستوران های نزدیک حرم امام رضا (ع) هست که افتخار میزبانی شما عزیزان را در فضایی آرام و دلنشین دارد.
آیا تا به حال میزبان شما بوده ایم ، تجربه خود را با ما در میان بگذارید.