دستور پخت شله زرد ندری
شله زرد یکی از دسرهای سنتی و اصیل ایرانیست که خیلی طرفدار دارد و معمولا در رمضان و عزاداری ها طبخ می شود و به دلیل وجود زعفران، رنگ زرد و زیبایی دارد. در این مطلب با آموزش پخت شله زرد و ائده های تزئین شله زرد با مجله آشپزی راستین شاندیز همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه شله زرد مجلسی و حرفه ای
برنج |
۲ لیوان |
شکر |
۳ لیوان |
کره |
۵۰ گرم |
گلاب |
نصف لیوان |
زعفران |
به مقدار لازم |
دارچین |
به مقدار لازم |
خلال بادام |
به مقدار لازم |
آماده سازی: |
|
زمان پخت: |
|
مجموع زمان پخت: |
طرز تهیه شله زرد نذری ساده برای محرم :
برنج ها را داخل آب خیس کنید…. هر چی مقدار آبی که برنج رو توش خیس می کنید بیش تر باشه بهتره…. مثل دم کردن برنج نیست که اندازه بگیرید یه لیوان بیش تر از برنج باشه یا هر چی دیگه…. این کار رو باید حدود ۵-۶ ساعت قبل از شروع به پخت شله زرد انجام بدیم….. که برنج خوب خودش رو باز کنه…. اگه این امکان براتون فراهم نیست از برنج هایی که خورده دارن استفاده کنید…. خرده برنج که زود بپزه….
خب در کنار این که برنج رو می ذارید روی شعله، حتما یه کتری آب بذارید بجوشه…. چون احتمال داره آب کم بیاد و مجبور شید توش آب بریزید… هیچ وقت آب سرد تو غذا نریزید که مزه اش رو خراب می کنه…. به خاطر همین همیشه آب جوش کنار دست داشته باشید، ضمن این که زعفران رو هم روی کتری دم می کنیم.
خب برای این مقدار برنج، سه لیوان شکر کافیه:
برنج رو می ذاریم روی شعله تا قل بزنه و جوش بیاد، از وقتی جوش میاد باید مدام هم بزنیم تا برنج خودش رو باز کنه… اگر تو ظرف جنس روی دارید شله زرد رو می پزید از ملاقه یا قاشق روی استفاده نکنید برای هم زدنش چون به هم می خورن و روی باعث میشه شله زرد سیاه بشه…. به خاطر همینه که این جا ما از قاشق چوبی استفاده کردیم.
و بعد از جوش اومدن آب، زعفران رو می ذاریم دم بکشه.
خب تو این مرحله که می بینید برنج خودش رو باز کرده، ولی نه کاملا…
با توجه به این که می خوایم شکر رو توش بریزیم…. باید یه کمی آب روش بریزیم که سفت نشه…. البته اگه از همون اول به اندازه کافی جا داشت قابلمه تون که آب زیاد توش بریزید دیگه این جا لازم نیست آب بریزید…. ولی اگه آب جوش بریزید مشکلی نداره و تو مزه تاثیر نمی ذاره… آب سرد نریزیدا!!!
خب حالا (یعنی بعد از ده دقیقه که برنج کامل باز شد، یعنی آخر کار) باید زعفران دم کرده رو بهش اضافه کنیم:
که بعد از هم زدن این شکلی میشه، برنجش باید تا این حد باز شده باشه:
بعدش یه کره (مثلا کره پنجاه گرمی) بهش اضافه می کنیم که خیلی خوشمزه اش می کنه….
حالا شکر رو بهش اضافه می کنیم:
آخرش هم باید یا عرق هل یا گلاب بهش اضافه کنیم (در حد نصف لیوان) …. عرق هل خوشمزه ترش می کنه…. و مقداری هم خلال بادام داخل شله زرد بریزید.
و دیگه شله زرد آماده است که بکشید توی ظرف…
نکات مهم و فوت و فن پخت شله زرد حرفه ای :
-
از برنج مرغوب و ایرانی برای طبخ شله زرد استفاده کنید
-
اگر برنج خرده داشته باشد مهم نیست فقط باید بوی خوبی داشته باشد و کاملا تمیز شده باشد
-
برنج رو با آب ولرم کالا بشویید
-
برنج شله زرد رو حتما چند ساعت قبل از طبخ بدون نمک خیس کنید
-
اضافه کردن یک پر نمک باعث می شود مزه شکر بهتر حس شود و شله زرد خوشمزه تر شود
-
اضافه کردن آب بستگی به نوع برنج دارد
-
مقدار شکر بستگی به ذائقه می توان کم و زیاد کرد
-
قبل از مغز پخت شدن برنج و لعاب دادن آن نباید شکر رو اضافه کنید چون بعد از اضافه کردن شکر دیگر برنج مغز پخت نمی شود
-
خلال پسته و خلال بادام حتما باید تازه باشد و نباید بوی نم یا بوی ماندگی بدهد چون در مزه شله زرد تاثیر می گذارد.
-
مقدار زعفران را می توان کم و زیاد کرد.
-
اگر شکر شله زرد کم بود چون بعضی شکرها شیرینی کمتری دارند وقتی شکر دوم رو اضافه کردید حتما باید شله زرد ۱۵ تا ۲۰ دقیقه اضافه بجوشد تا آب نیاندازد.
-
سفت بودن شله زرد رو با مقدار مناسب آب جوش می توان درست کرد ولی بعد از ریختن آبجوش حتما باید شله زرد بجوشد.
-
می توان روی در قابلمه شله زرد دم کنی گذاشت در این حالت زیر اون رو کم کنید تا شله زرد جا بیافتد.
شله زرد دسر محبوب ما ایرانی هاست که در منوی مخصوص ماه مبارک رمضان رستوران راستین شاندیز که بهترین رستوران نزدیک حرم امام رضا (ع) سرو میشه
دوستان عزیز با گیاه زعفران و برخی از خواص آن آشنا شدید. امیدوارم از خواندن این مطلب لذت برده باشید. اگر نظری دارید خوشحال میشویم تا با اشتراک آن در بخش دیدگاهها ما را همراهی کنید.