باقلا قاتق یک غذای محلی و محبوب گیلانیها است. پر طرفدار و هر شهری برای خود دستور پخت خودش را دارد. خیلی شبیه لوبیا سبز است. یک غذای محلی ساده و خوشمزه و همیشه با کته سرو میشود.
خصوصاً برنج، برنج ایرانی باشد. این خورشت گیلانی پایه اصلی آن باقلا و تخم مرغ و شوید است. اصولاً جزء عادات گیلانیهای عزیز است که این خورشت همراه با ماهی شور سرو میشود. ترش تره، میرزا قاسمی و باقلا قاتوق را همیشه با ماهی دودی سرو میکنند.
برای اینکه بتونید یه باقلا قاتق عالی بپزید با مجله آشپزی راستین شاندیز همراه باشید .
باقالی شمالی (باقالی کشاورزی) |
۲۰۰ گرم |
شوید خشک |
۳ قاشق غذاخوری |
سیر پوست کنده |
۳ الی ۴ حبه |
تخم مرغ |
۳ عدد |
روغن |
۳ قاشق غذاخوری |
آب |
به مقدار لازم |
زردچوبه، نمک، فلفل سیاه |
به میزان دلخواه |
-
مراحل تهیه خورش باقلا قاتق
-
– ابتدا باقالی حشک مازندرانی (به زبان گیلانی پاچا باقلا ) را ۳ الی ۴ ساعت در آب خیس کنید، تا به راحتی بشود پوست آن را جدا کرد. بعد از این که خیساندید پوست آن را جدا کرده و بشویید.
-
به مقدار کافی روغن داخل ماهیتابه ریخته و بعد سیر رنده شده یا کوبیده رو به روغن اضافه کرده
-
و مواد رو کمی با حرارت ملایم تفت میدیم تا بوی سیر بلند بشه اما خیلی طلایی نشه. چون قراره سیر با بقیه مواد هم تفت بخوره و در صورتی که خیلی سرخ بشه در ادامه مراحل میسوزه.
حالا پاچ باقالی هایی که از پوست اول و دوم خارج کردیم رو به سیر اضافه کرده و حدود ۲ الی ۳ دقیقه با سیر تفت میدیم.
-
ادویه اصلی این خورش زرچوبه است که به نسبت بقیه خورش ها هم بیشتر ریخته میشود (البته در صورتی که دوست ندارید طعم زرچوبه خیلی داخل خورش تون مشهود باشه کمتر استفاده کنید). حالا زرچوبه نمک و شوید خشک را هم اضافه کرده و باز مواد را ۲ الی ۳ دقیقه با هم تفت میدیم.
-
این نوع باقالی خیلی زود میپزه و کلا این خورشت برای آماده شدن به نیم ساعت زمان احتیاج داره پس لازم نیست آب زیادی داخل موادمون بریزیم. یک الی یک و نیم لیوان آب جوش به موادمون اضافه کرده و کره رو هم داخلش مینداریم و در قابلمه رو میذاریم تا خورش مون بپزه و جابیوفته و آبش هم کم بشه.
-
در آخر تخم مرغهایی را که آماده کرده بودید را در خورش بشکنید و درب خورش را بگذارید تا یک قل بخورد و تخم مرغها به اصطلاح ببندد.
-
چند نکته در تهیه باقلا قاتق:
-
باید زمانی که تخم مرغها را در خورشت میشکنید به هیچ عنوان به هم نزنید . فقط کمی با قاشق زرده را با دقت تکان دهید تا به همان صورت درسته بسته شود.
-
برای پخت این خورش به تعداد افراد میتوانید تخم مرغ بشکنید.
-
شما میتوانید به جای شوید خشک از شوید تازه استفاده کنید. شوید تازه عطر و بوی خاص خودش را نیز دارد. البته سلیقه ای است. عده ای شوید خشک استفاده می کنند بعضی ها هم که شوید تازه در دسترس باشد استفاده دارند.
-
شمالی های عزیز این خورشت را با کته و سیر ترشی و ماهی شور، زیتون پرورده سرو میکنند.
-