خواص بی نظیر لوبیا چشم بلبلی
لوبیا چشم بلبلی از نظر خانواده گیاهی در دسته لوبیا قرار دارد، گیاهی یکساله که مختص مناطق گرمسیر می باشد. ساقه ای قائم و افراشته، برگهایی مرکب به طول حدود ۱۵ سانتی متر و برگچه های نازک، بیضی، نوک تیز و برنده به لحاظ ساختار دارد.
ما در این مطلب از مجله علمی راستین شاندیز بخشی از خواص و فواید این دانه خوش مزه را برای شما جمع آوری کردیم.
گلهای زرد یا زرد مایل به قرمز آن کنار برگها ظاهر میشود و میوه گیاه مانند لوبیا با غلافی دراز است که در برخی موارد طول آن تا ۹۰ سانتی متر با ۴۰ – ۱۰ دانه داخل آن می رسد. گیاه بسیار مقاوم به خشکی است و در مناطق گرم آسیا، آمریکا، جنوب اروپا، جنوب ایران و در هندوستان می روید. در ایران اما لوبیا در مناطق گرم ایران مانند بلوچستان رشد می کند. در زمان کشت، به دلیل اینکه هوا باید گرم باشد، چشم بلبلی دیرتر از سایر ارقام لوبیا میروید و از این رو برداشت آن نیز مدتی پس از سایر ارقام لوبیاهای معمولی تر می باشد.
لوبیا چشمبلبلی که در بعضی از شهرهای ایران آن را لوبیا خالدار مینامند دارای ظاهری کرمی رنگ همراه با یک نقطه سیاه است،این نقطه سیاه همانند یک چشم است ازاینرو آن را لوبیا چشمبلبلی مینامند،لوبیا چشمبلبلیای که در ایران کشت میشود دارای پوستی زبر و با مقداری حالت چروک است که در مناطقی از خوزستان و در واقع در مناطق گرمسیر کشت میشود،نوعی از لوبیا چشمبلبلی از خارج از کشور وارد کشور ایران شده است که دارای پوستی براق و صاف است و بهراحتی میشود آن را از نوع ایرانیاش تشخیص داد
ارزش غذایی لوبیا چشم بلبلی چیست؟
لوبیا چشم بلبلی سرشار از پروتئین، مواد معدنی مورد نیاز شامل کلسیم، فسفر، آهن، پتاسیم، ویتامینهای گروه ب و … است. همچنین از دیگر مواد موثر و تركیبات شیمیایی موجود در لوبیای چشم بلبلی استیگما سترول، انواع امینو اسیدها و نشاسته است.به دلیل اینکه لوبیاها ازنظر پروتئینی بسیار غنی هستند و همچنین نسبت به دیگر مواد پروتئینی مثل انواع گوشت ارزانتر هستند بهسرعت جای خود را در فرهنگهای مختلف پیدا کردند.
لوبیا چشم بلبلی در بارداری
لوبیا چشم بلبلی منبعی غنی از فولات است و به همین دلیل مصرف لوبیا چشم بلبلی میتواند موجب کاهش خطر نقایص مادرزادی جنین از جمله نقص لولههای عصبی مانند اسپینا بیفیدا در دوران بارداری میشود.
وجود مقادیر بالای آهن و فولات در لوبیا چشم بلبلی برای پیشگیری و درمان کم خونی در خانمهای باردار بسیار مفید است. لوبیا چشم بلبلی منبعی غنی از فیبر است و به همین دلیل میتواند موجب کاهش خطر ابتلا به یبوست در دوران بارداری شود. توجه داشته باشید که در دوران باید از زیادهروی در مصرف لوبیا چشم بلبلی خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث عوارضی مانند نفخ، احتباس گاز و سقط جنین شود.
لوبیا چشم بلبلی برای حفظ سلامت پوست
لوبیا چشم بلبلی سرشار از آنتی اکسیدانها و ویتامین C است که این دو برای حفظ سلامت، جوانی و شادابی پوست بسیار مفید هستند. در واقع ویتامین A و ویتامین C موجود در لولیا چشم بلبلی با خواص آنتی اکسیدانی خود با رادیکالهای آزاد مبارزه کرده و آنها را خنثی میکند و به ترمیم و بازسازی سلولهای پوستی کمک کرده و از ایجاد چین و چروک و لکههای قرمز و دیگر عفونتهای اختلالات پوستی جلوگیری میکنند.
لوبیا چشم بلبلی برای سرطان
رادیکالهای آزاد موجود در بدن موجب بروز سرطانها میشوند. لوبیا چشم بلبلی غنی از ویتامین C و ویتامین A است که این ویتامینها که آنتی اکسیدان هستند و با مبارزه و خنثی کردن رادیکالهای آزاد میتوانند در پیشگیری از سرطان و رشد سلول های سرطانی مفید و موثر باشند.
لوبیا چشم بلبلی برای کمک به خواب راحت
لوبیا چشم بلبلی سرشار از منیزیم و تریپتوفان و از این طریق برای حفظ آرامش و ریلکس شدن بدن بسیار مفید و موثر است. از جمله داروهای تجویزی برای بیماران مبتلا به اختلالات خواب تریپتوفان است و لوبیا چشم بلبلی منبعی غمی از تریپتوفان و است و با مصرف آن میتوانید موجب درمان بیخوابی شوید.
لوبیا چشم بلبلی برای کنترل کلسترول
لوبیا چشم بلبلی حاوی فیبر محلول و پروتئین است و از این طریق میتواند موجب کاهش سطح کلسترول بد و حفظ سلامت قلب میشود. همجنین لوبیا چشم بلبلی حاوی فیتواسترول است که به حفظ تعادل و کنترل سطح کلسترول بد خون کمک میکند.
لوبیا چشم بلبلی برای کلیه
اگردچار سنگ های اگزالات کلسیم باشید؛ باید از مصرف مواد غذایی که دارای اگزالات بالا هستند مانند لوبیا چشم بلبلی پرهیز کنید.
آشنایی با دیگر خواص لوبیا چشم بلبلی
طبع لوبیا چشم بلبلی از نظر طب سنتی کمی گرم و تر است. مصلح عوارض مذکور آن زنجبیل و خردل و زیره و نمک و روغن زیتون و آویشن و فلفل و سقز و دارچین است. همچنین پختن آن با گوشت نیز مصلح آن است. در ۱۰۰ گرم از این لوبیا ۱۱۶ کالری موجود است. کم چرب و بدون کلسترول و حاوی سدیم است.
فیبر غنی موجود در آن، به کاهش وزن کمک میکند.
در طب چینی گل لوبیا چشم بلبلی را برای درما گرمازدگی در تابستان استفاده می کنند.گفته می شود که گل لوبیا چشم بلبلی قاعده آور است و از خونریزی شدید در دوران قاعدگی پیشگیری می کند.
گل لوبیا چشم بلبلی برای درمان ترشحات دردناک واژن نیز مفید هستند. تب بر است. لوبیا چشم بلبلی، در رفع مشکلات ادرار مانند سختی ادرار و احتباس ادراری، مفید است.
لوبیا چشم بلبلی حاوی مقادیر بالای تریپتوفان و منیزیم است که باعث آرامش ذهن و بدن شده و به درمان بی خوابی شبانه کمک می کنند.افزایش دهنده شیر مادر
فلاونوئیدهای متابولیتهای ثانویه موجود در لوبیا چشم بلبلی، در درمان مشکلات متعدد قلبی عروقی نیز بسیار مفیدند.
به تقویت ذهن کمک میکند.
فیبر به سیستم گوارشی نظم میبخشد و مانع یبوست و جذب کلسترول میشود. از این رو احتمال خطر بروز بیماری قلبی را کاهش میدهد.
پتاسیم موجود در آن، برای سلامت عضله و استخوان مفید است.جلوگیری از پوکی استخوان
تقویت کننده معده است.
کرم روده را دفع میکند.
در درمان اسهال خونی موثر است.
منبع عالی پروتئین است و افراد گیاهخوار میتوانند آن را جایگزین گوشت کنند. پروتئین برای حفظ سلامت عضله، پوست، مو و ناخن بسیار مفید است.
پروتئین باعث رشد سلولها میشود و در بدن انرژی تولید میکند.
مقادیر بالای آهن، مس و فولات موجود در لوبیا چشم بلبلی برای پیشگیری و درمان کم خونی در نوزادان و کودکان مفید می باشد.
جلوگیری از ریزش مو و تقویت مو باعث افزایش استحکام پوست میشود.
دارای پروتئین گیاهی است و می تواند گزینه خوبی برای رژیم گیاهی به حساب آید.
متخصصان تغذیه قرار دادن لوبیا چشم بلبلی را در برنامه غذایی به سالمندان، زنان باردار، کودکان و جوانان به شدت توصیه می کنند.
در زبان فارسی لوبیا چشم بلبلی، لوبیا گل نیز نامیده می شود.
ضمن اینکه در کتب طب سنتی لوبیا چشم بلبلی را با نام لوبیای بلدی یاد کرده اند.
گیاه چشم بلبلی یک ساله بوده و در مناطق گرمسیری رشد می کند.
تمام مواد غذایی جدا از خاصیت هایی که دارند داری مضراتی هم هستند در ادامه با مجله علمی راستین شاندیز همراه باشید تا با مضرات لوبیا چشم بلبلی آشنا شوید.
مضرات مصرف بیش از حد لوبیا چشم بلبلی :
-
لوبیا چشم بلبلی به دلیل داشتن پروتئین زیاد برای افرادی که دارای نقرس و یا اسید اوریک بالای خون هستند، زیان آور است، بدین منظور از مصرف زیاد آن باید بپرهیزند.
-
مصرف زیاد لوبیا چشم بلبلی منجر به غلظت خون میگردد .
-
همانطور که می دانید لوبیاها نفاخ بوده و برای افرادی که معدهای حساس و ضعیف دارند، آزار دهنده است از این رو پیشنهاد میشود قبل از پخت حتما در آب و یک استکان عرق زیره آن را خیسانده تا نفخ ان از بین برود.
مصرف آن برای دارندگان گروه های خونی O و A مفید می باشد اما مصرف آن برای دارندگان گروه های خونی B و AB توصیه نمی شود.