مسگوف یک غذای عربی دلپذیر است که از ماهی کپور تهیه شده و درواقع یک نوع خوراک ماهی کبابی است. تهیه مسگوف عراقی آسان بوده و به حدود دو تا سه ساعت زمان نیاز دارد. راز خوشمزگی مسگوف عراقی در ترکیب ادویهها و سس مخصوص آن است. برای تهیه مسگوف عراقی هم میتوان از فر استفاده کرد و هم از اجاق و آتش. مسگوف عراقی یک غذای لذیذ محلی است که در این ناحیه بسیار پرطرفدار است. از جمله نکات قابل توجه در فرهنگ عراقی، فرهنگ غذایی این کشور است.
کشور عراق دارای طیف وسیعی از انواع غذاهای خوشآب و رنگ است که با ادویههای خاصی که در این منطقه رایج است، یک از بهترین و لذیذترین طعمها را ارائه میدهد. زردچوبه، زیره، گشنیز، زنجبیل و دارچین ادویههای محبوب میان عربها هستند. شیوهای که در این منطقه برای استفاده از ادویهها رایج است، باعث شده که برای غذاهای این منطقه، طعم و عطر خاصی را مشاهده کنیم. غذاهای معروفی مانند مسگوف هم از این قاعده مستثنی نیست و در ادامه به معرفی و شیوۀ طبخ این غذای معروف محلی عراقی میپردازیم.
معرفی مسگوف عراقی معروف
کشور عراق که در کنار رود دجله قرار دارد، دارای طیف وسیعی از انواع غذاهای دریایی، بهویژه انواع خوراک ماهی است. وقتی در کنار ساحل این رود قدم میزنید، بوی ماهیهای کبابی که در این منطقه به مشامتان میرسد، شما را ترغیب میکند تا به یکی از این رستورانهای حاشیۀ رود پناه ببرید و بهدنبال این بوی خوش باشید. وقتی میخواهید یک غذای کبابی سفارش دهید، نام مسگوف را مشاهده میکنید. مسگوف عراقی، یکی مهمترین غذاهای این منطقه است و اگر در حال گذر از کنار رود دجله باشید، بسیاری از رستورانهای کوچک و بزرگ را مشاهده میکنید که به طبخ این غذای محلی عراقی مشغول هستند.
غذای مسگوف عراقی، از نوعی ماهی کپور که در آبهای شیرین رودخانههای عراق وجود دارد، تهیه میشود. مسگوف که معمولا آن را به صورت تازه سرو میکنند، طعم لذیذی دارد و از جمله غذاهای محلی و محبوب در عراق به حساب میآید.
مواد لازم برای تهیۀ مسگوف عراقی
برای تهیۀ مسگوف معروف عراقی، نیاز به ماهی کپور و فر داریم. البته میتوان برای پخت این خوراکی از منقل و هیزم نیز استفاده کرد . موادی که برای تهیۀ این غذای معروف عراقی استفاده میشود شامل موارد زیر است:
- 1 عدد ماهی کپور به وزن تقریبی 800 گرم
- 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون طبیعی
- سس تمر هندی 20 گرم (درصورت دسترس نبودن از دو قاشق غذاخوری آبلیموی تازه استفاده کنید)
- زردچوبه نصف قاشق چایخوری
- نمک به میزان لازم
- پودر فلفل سیاه یک قاشق چایخوری
- روغن مایع نصف قاشق غذاخوری
- برگ اسفناج (حدود 15 برگ)
- 1 عدد پیاز کوچک حلقه شده
- 250 گرم گوجه فرنگی (ترجیحاً سفت و سالادی)
- 200 گرم دانه انار
- یک مُشت برگ جعفری
- یک عدد لیموی شیرازی (به 4قسمت بریده شود)
طرز تهیۀ مسگوف معروف عراقی
1- مرحلۀ اول (پاک کردن ماهی)
همانطور که دانستیم، مسگوف از ماهی کپور تهیه میشود. برای تهیۀ مسگوف خوشمزۀ عراقی باید با شستن ماهی کپور شروع کنید. برای این کار باید ابتدا پولکهای ماهی را جدا کرده و سپس بهصورت طولی ماهی را برش بزنید تا از وسط باز شود و به شکل پروانه در بیاید. سپس باید داخل ماهی را نیز به خوبی تمیز کنید. تمیز کردن پولکهای ماهی و تمیز کردن احشا داخلی ماهی باید با دقت لازم و کافی صورت بگیرد.
2- مرحله دوم (آماده سازی مواد طعم دهنده ماهی)
مرحله بعدی در تهیۀ مسگوف عراقی اضافه کردن طعم دهندههاست. بعد از آنکه ماهی کپور بهصورت کامل تمیز و پاک شد، نوبت مزهدار کردن گوشت این ماهی فرا میرسد. برای مزهدار کردن این نوع ماهی ابتدا یک ظرف مناسب با ابعاد ماهی کپور را انتخاب کرده و سپس درون ماهی را که باز کرده بودیم، با پودر سیر و روغن زیتون ترکیب کرده و گوشت ماهی را به آرامی ماساژ میدهیم. در ادامه، سس تمبر هندی را نیز با مواد مخلوط کرده و به خوبی ترکیب میکنیم تا گوشت ماهی یکنواخت و یک دست شود.
3- مرحله سوم (اضافه کردن ادویه)
بعد از مزهدار کردن گوشت ماهی، حال نوبت استفاده از ادویهها فرا رسیده است. در روند آماده سازی برای درست کردن مسگوف باید نمک، زردچوبه و فلفل سیاه را به مواد داخل کاسه اضافه کنید. لازم است که به خوبی این مخلوط ادویهها و سس تمرهندی را با هم ترکیب کنید تا طعم ادویه و سس بهخورد گوشت ماهی برود و بیشتر با هم ترکیب شود. میتوانید اجازه دهید این ترکیب 10 دقیقه استراحت کند.
4- مرحله چهارم (قرار دادن ماهی در یخچال)
بعد از 10 دقیقه، مخلوط ماهی، ادویه و سس تمبر هندی با یک سلفون بپوشانید و سپس به مدت 1 ساعت داخل یخچال قرار دهید تا سردی دما باعث شود مواد سس روی ماهی به خوبی جذب شده و گوشت مزهها را به خود جذب کند.
5- مرحله پنجم (پختن ماهی با فر)
برای پختن این غذای دریایی سنتی با فر، بهتر است که دمای فر را روی 220 درجه قرار دهید و صبر کنید تا کاملا گرم شود. حالا زمان آن رسیده است که ماهیهای مزه دار شده را داخل فر قرار داده و 30 دقیقه زمان دهید تا گوشت ماهی کاملا کباب شود.
6- مرحله شش (آماده سازی)
پس از 30 دقیقه، فر را خاموش کرده و کباب ماهی را خارج کنید. برای تزیین و آمادهسازی مسگوف عراقی، یک ظرف مناسب تهیه کنید. کف ظرف را با کره چرب کرده و در کف آن برگهای اسفناج را دور تا دور قرار دهید. سپس پیازهای حلقه شده را نیز دور ظرف و روی اسفناجها ریخته و ماهی کباب شده را در وسط ظرف قرار دهید. آنگاه گوجه فرنگی را که به اندازۀ مکعبهای بسیار کوچک برش دادهاید را همراه با دانههای انار اطراف ماهی و کمی هم روی ماهی بریزید و با آنها ظرف ماهی را تزئین کنید. از برگهای جعفری هم میتوانید برای تزئین نیز استفاده کنید.
نکات مهم در طبخ مسگوف
1- برای تهیه مسگوف عراقی بهتر است ماهی را بهخوبی پاک کنید و به آرامی آن را از وسط باز کنید تا پهن شود.
2-تا جایی که ممکن است مایع سس را با گوشت ماهی مخلوط کرده و به خوبی ماساژ دهید بهطوری که گوشت ماهی له و تکه تکه نشود.
3- به دمای فر توجه کنید. فراموش نکنید که فر را با دمای 220 درجه گرم کنید.
4- در تهیۀ مسگوف عراقی میتوانید به جای استفاده از سس تمبر هندی، از آبلیمو استفاده کنید.
5- حداکثر زمان لازم برای طبخ ماهی در مسگوف عراقی حدود 30 دقیقه است و بیشتر از آن توصیه نمیشود.
6- میتوان ماهی کبابی مسگوف را بر روی اجاق کباب و با آتش نیز تهیه کرد که طعم آن را بینظیر میکند.
یکی از غذاهای پرطرفدار عراقی مسگوف است. مسگوف که از ماهی کپور تهیه میشود، در کنار ادویههای خوشطعم محلی این منطقه به یک غذای ملی برای این منطقه تبدیل شده است. تهیه مسگوف عراقی ساده بوده و بیشتر ترکیب مواد در آن است که در داشتن طعم خوش این غذا موثر است. ماهی تازه صید شده از رودخانۀ دجله را با تمر هندی، زردچوبه، نمک، و روغن زیتون طعمدار میکنند و سپس آن را با حرارت کم طبخ میکنند، به این صوت گوشت ماهی نرم و آبدار باقی میماند و لایه بیرونی آن حسابی ترد می شود. حال که با طرز تهیه مسگوف عراقی آشنا شدید میتوانید این غذای محلی را برای خانواده و دوستان خود تهیه کرده و اوقات خوشی را در کنار آنها داشته باشید.